Merhaba sevgili anneler…

Ek gıdaya başlama fikri şüphesiz her anne için heyecan vericidir. Başladıktan sonra bazılarımız sorunsuz devam ederken bazılarımız için stres dolu geçmekte. Öncelikle herkese sorunsuz başlangıçlar diliyorum… Ben bu süreçten çok keyif aldım. Umarım sizler de okurken keyif alırsınız…

Maalesef doğduğundan beri çok kısıtlı olan anne sütünün yerini tamamen mama aldı. 0-4 ay boyunca kaşığa karşı alışkanlık kazandırmak için suyunu kaşıkla vermeyi tercih ettim. Aşırı terleyen yaz bebeği olmasından dolayı ve pamukçuk olmaması için her mama sonrası 1 çay kaşığı su veriyordum. Aynı zamanda hızlı emme, hızlı yutkunma, bağırsağın sorunsuz olgunlaşması için biberon ucu deliklerini hep ayına uygun kullandım. Kavrama yeteneğinin gelişimi için ise 4.aydan itibaren mama içme olayını ona bıraktım (gözetim altında). Bunlar bize ek gıda sürecimizde oldukça fayda sağladığını düşündüğüm için sizlerle paylaşmak istedim. Tuna ihtiyacı olan enerjisini mama ile karşılamamaya başlayınca doktorumuzun da onayıyla ek gıda hazırlığına biraz erken başladık. Sadece mama içen bebekler mamadan vazgeçmeye başlıyorsa benim gibi erken başlamak zorunda kalabilir annelerimiz. Ama bir sorun yoksa 6. aya kadar tek besini anne sütü ya da mama olmalı.

İlk verdiğim her yiyeceği tek verdim. Malum bebişlerimizin ağız tatlarını bizler oluşturuyoruz. O yüzden minik gurmelerimizin her şeyin tadını tek tek alarak tanışması bana oldukça mantıklı geldi.  Kabağı, biberi, yumurtayı, maş fasulyeyi, pirinci vs. aklınıza ne gelirse.  %11 vitamin kaybını önlemek adına her şeyini buharda pişirdim. Pişiricimin karıştırıcı özelliği olmasına rağmen her şeyini havanda biraz ezdim. Boğazına takılır mı? Boğulur mu? Diye hiç düşünmedim. Gerekli müdahale yöntemlerini ezber edip, iyice pişirdikten sonra korkmamak gerektiğini düşünüyorum.  Alışma sürecinden sonra çatalla ezmeye başladım. Hep az pütürlü yedi,  kesinlikle püre vermedim.  Bazen yemediği oldu ama sırf yesin diye püreyi seçenek olarak görmedim. Bence bu çok önemli bir detay… Hiçbir bebeğin sulandırılmış başlangıca ihtiyaç duyduğunu düşünmüyorum. Bambu bir havan alarak püreye yakın ama pütürlü bir başlangıç siz annelerimiz için geleceğe büyük bir yatırım olacaktır. Püre ile tanışmazsa, ‘’püre olmadan asla yemiyor’’ demeyeceğinize emin olabilirsiniz.

Tabii annelerimizin endişesini anlıyorum. Bir şekilde püre dönemine geçiş yapıp püreden vazgeçmeyen bebekleriniz için tek tavsiyem; her gün pütürü çoğaltılan beslenme şekli. Başta red edecek, öğürecek, ‘’eyvah aç kalıyor’’ diye endişe edeceksiniz. Emin olun bir yerden sonra alışacak. Eğer yemiyor diye tekrar püreye geçiş sağlarsanız bebeğiniz ‘yahu nasıl olsa 2 ağlasam bana püre verecek’ şeklinde size karşılık verecek.

Bu süreçte doktorumun önerileri oldu ama bana mantıklı gelmeyen şeyleri uygulamadım. Mesela bana direk muhallebi ve sebze çorbaları ile başlayabileceğimi söylemişti. Ben daha ufak ve emin adımlarla ilerlemeyi tercih ettim. Tabii ayının küçük olması da bir diğer nedeni.

Ek Gıdaya Başlangıç

İlk 1-2 Hafta

Bağırsakları ek gıdaya alıştırmak için birkaç gün elma suyu verdim. Elmayı rendeleyip, temiz bir tülbentte süzüp içirdim.

Bir sorun gözlemlemediğim için canımız sebzelere geçtim.  Kabak, havuç, patates…  İlk gün sade verdiğim sebzeyi 2.-3. Gün biraz zeytinyağı ilave ederek verdim. Böylece hiç denecek kadar az kabızlık problemi yaşadık. Tanıştırdığım sebzeleri sade verdiğim için gerçek tadını almış oldu.

Ölçü;

1.gün: 1 tatlı kaşığı

2.gün: 2 tatlı kaşığı

3.gün: 3 tatlı kaşığı

 

2-3. Hafta

Erken başladığımız için ben biraz ağır gitmeye çalıştım. Sağlam ama minik adımlar. 2-3. Haftamız sebze denemeleri ve 1-2  gün aralar vererek devam etti… Porsiyonları kesinlikle arttırmadım.

3-4.Hafta

Artık yoğurt ile tanışma vakti…

Doktorum yaşına kadar açık süt yasak dedi. Gerekçe olarak, birçok hastalık olduğunu ve bağışıklık sistemi tam oluşmadığı için bize dokunmayan açık sütün ona dokunabileceğini aktardı. Mantıklı geldi ve günlük sütten yoğurt mayaladım. Gaz yaptığı için ara verdim. 2-3 haftada bir sürekli denedim. Probiyotik yoğurtlar ile yoğurdu sorunsuz tüketmeye başladık.

Ölçü;

1.Hafta: 2-3 çorba kaşığı

2.Hafta: Minik bir kase

4.Hafta

Artık elma dışında meyveler vermem gerektiği için, armut, ayva(mevsimindeydik), muz  denedim sırasıyla. Armut ve ayva bağırsak problemi yaşattı.. 2 hafta arayla bunları tekrar tekrar denedim. Ayva 2 ay, armut 2 ay gibi bir süreden sonra sorunsuz tüketmeye başladı.  Bebeğinizin tepki verdiği besinler için önerim, acele etmemeniz ve o besinlerden vazgeçmemeniz. Araya birkaç hafta koyarak tepkiler azalana kadar 3 gün kuralı uygulayabilirsiniz.

Bu sırada yasaklı olmayan mevsim sebze ve meyvelerini vermeye devam ettim. Hepsini 1.gün tek başına 2. ve 3.gün sadece zeytinyağı katarak tadını almasını sağladım. Oğlum 22 aylık ve hala ilk kez deneyeceğim bir şey varsa mutlaka tek başına o besinin tadını almasını sağlıyorum. Bununla birlikte arpa şehriyesi, tam buğday unu, pirinç gibi hem ayına uygun hem çeşit çıkarabileceğim ürünler aldım. Organik tercih ettim.

2.ay (6. Ay)

Artık havanda ezmeyi bırakıp, taneli gıdalara geçtik. Ara ara verip deneyimlediğim için çok yumuşak bir geçiş oldu. Zaten başta belirttiğim gibi hiçbir zaman tam püre yaparak vermedim.

 

Ek gıdaya doktor onayıyla erken başlayan bir anne olarak yumurta gibi besin değeri yüksek şeyleri 6.aya kadar beklettim. Her ne kadar doktorum sorun olmayacağını söylese de acele etmedim. Siz 6.ayda ek gıdaya başlıyorsanız yumurtayı sebze denemelerinden sonra verebilirsiniz. (Doktora danışılmalı)

Çeyrek yumurta sarısıyla öğünümüze kahvaltı eklenmiş oldu. Günlük sütten lor peyniri yapıp, sularını buz torbalarına koyup buzlukta kullanmaya hazır bekletirdim her zaman. Çorbalarına veya yakışan şeylere 1-2 küp atıyordum. Çeyrek yumurta sarısından tam yumurta sarısına 2 ayda geçtim. Daha sonra beyazını tadılmamaya başladık. Bir alerjik reaksiyon gözlemlediğim için devam ettim. 10-11aylık tam yumurta yemeye başlamıştı. 2 aylık alışma sürecinden sonra 8-9. ayda kıyma, et, tavuk, balık, bakliyat, pilav, makarna tarzı ürünlere geçmeye başladım. Minimum karbonhidrat, bol protein! 🙂

Kahvaltılarını ve yemeklerini hiçbir zaman bulamaç tarzında hazırlamadım. Meyve-sebze kavanoz mamaları hazırlardım ama başlangıçta her şeyi hep tek tek, yemekleri ayrı ayrı yesin istedim. Kendi sofra kültürümde uyguladım her şeyini. Böylece istediğim zaman az salçalı tuzsuz hazırladığım yemeklerden, çorbalardan ona da verebilecektim.

Tuna, 9 aylık olduğunda kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği  1 ara öğün şeklinde besleniyordu. Gece çok sık kalktığı için bu şekilde ayarlamıştım. Gece uyuyan ve mamayı iştahla içen bir bebek olsaydı mamaya yer kalması için 1 öğünü vermezdim. Arada muhallebi denemeleri yapıyordum 9 aylık olduğunda tamamen kestim. Un çeşitleri ve ekmek tüketmeden yaşını tamamlamış olduk.

Burada, annelerimiz bu ayda 3 ana 1 ara öğün olur mu? Dediğini duyar gibiyim.  Porsiyonlarını hep minimum hazırladım. Yaşına kadar hiçbir öğününde dolu dolu 1 kase tüketmedi. Bu arada kilo alımı çok hızlı olmamasına rağmen arttırmadım. İstediğim sadece sağlıklı bir geleceği olması. Bu noktada her ay gram gram kilo almasını çok kafaya takmadım. Doktorumuz da boy gelişimi iyi olduğu için hiçbir zaman sorun olarak görmedi.

Nasıl Doyuyor?

Dengeli, besleyici ve sağlıklı bir menü hazırladığınızda bebeğiniz doyacaktır. Sebze ile doyulur mu? Evet doyulur.  İçerisine ilik ve tavuk suyu ekleyerek doyucu ve sağlıklı öğünler elde edebilirsiniz.

Tuna Her Şeyi Sevdi mi?

Tabiki hayır! :)) Sevmediğii şeyleri 2-3 günde bir sürekli sundum. Bir gün kendini sevmediği şeyi afiyetle yerken buldu.  Israrla yemediklerini, ama onun için faydalı olacak besinleri çorbalarına, yemeklerine, yumurtasına vs. severek yediği her şeye usulca ilave ettim.  Nasılsa böyle yiyor diye ara ara tek başına sunmaktan hiç vazgeçmedim. Israrla ‘’hadi ye oğlum’’ bizde hiç olmadı. Ama ilerde başıma dert olabilecek her şeyin önünü yolun başında kestim. Mesela bir dönem yoğurt gördüğünde diğer yemeğini yemediğini fark ettim. 1-2 hafta yoğurt vermedim. Bunu birçok şeyde sürekli yaşadık. Hep aynı yöntemi uygulamadım. Mesela muzu çok severdi. Yerini de bilirdi. Asla yemek yemez muzun yerini gösterirdi. 1-2 hafta ara verirdim. Bu arada aç kaldığı da oldu. İlla muz istiyor yoğurt istiyor vs. yemeğini istemiyor… Arzu ettiği şekilde beslenme saatini bitirirdik. Aç olunca yediklerine emin olabilirsiniz. Sabır ve sabit bir tutumla siz de başarabilirsiniz. Evet, düzenli bir şekilde beslenmeleri çok önemli. Ama 1 öğün yemezlerse bir zararı olmaz. Burada benim açımdan önemli olan tek şey, sağlıklı ve dengeli beslenme.

Tuna Alerji Yaşadı mı?

Yaban mersini! 🙁 1 hafta uykusuz geceler… Geçmeyen pişikler… Gece 2-3te suya oturtmak zorunda kalırdım. Halbuki 2 adet yedirmiştim… 14 aylıktı… Yani bebeğinizin bir şeye yüksek alerjisi varsa bunu anlayacaksınız. Yanağındaki kızarıklık, her hafif pişik, her isilik alerji nedeni değildir. Tedirgin olmayın ve sakince inandığınız, güvendiğiniz yola devam edin.

Diş Dönemi; Ek Gıda Reddi Kabusu!

Bence kabustu… Yememesi beni çok üzüyordu…  Çok kısa olacak ama ısrarcı olmadım. Yemiyorsa yemedi, kilo verdi… Ama kesinlikle ısrarcı olmadım. Bugün geldiğimiz noktayı göz önünde bulundurursak iyi ki bu yolu izlemişim…

Püf Noktalar

  • Çok söyledim biliyorum ama ama önemli olan sağlıklı beslenmedir. O yüzden dengeli ve sağlıklı beslenmesi her şeyden önemli. Unutmayalım sağlık geleceğe yatırımdır…
  • Öğle yemeklerini her zaman ara öğünlerle dengelerim. Bol meyve ve kuruyemiş yediysek hafif bir çorba, yemediysek ilik suyunda, peynir suyunda veya tavuk suyunda pişirilmiş makarna tercih ediyorum. (makarna haftada en fazla 2 kere) Ya da akşamları kalan yemeği varsa öğlen onu ısıtıyorum.
  • Akşam yemekleri gece beslenmesini kestiğimiz için doyurucu olmalı… Öğlen protein ağırlıklı beslendiysek, içerisine pirinç veya şehriye eklenerek hazırlanmış ilikli, tavuk sulu sebze yemekleri tercih ederiz. Öğlen hafif bir sebze yemeği yediysek akşam protein ağırlıklı… Her akşam mutlaka 2 çeşit hazırlamaya çalışıyoruz. Yemeklerini azar porsiyonla 2-3 çeşit olarak verdim. Yani evimde alışık olduğum kendi sofra düzenimi uyguladım.
  • En başından bugüne kadar mama sandalyesi dışında hiçbir yerde asla bir şey yedirmedim. Şu an acıkınca kendi gidip sandalyeye oturuyor.  Mama sandalyesini 1 hafta önce kaldırdım. Hala gözlemleme sürecinde ama sofraya erişip rahatça yiyebiliyor. O yüzden tekrar çıkarmayacağım sanırım.
  • Sadece yesin diye ekran karşısında yedirmedim. Yemek istememesine her zaman saygıyla ve anlayışla yaklaştım.
  • BLW ile başlamadım ama sulu olmayan her yemeği kendisinin yemesine izin verdim. (Doyduğu kadar değil, yediği kadar.)
  • 1 yaşından sonra sofrasına çatal kaşık koydum. Beslenme şekline müdahale etmedim. Nasıl isterse öyle yemesine izin vermedim. Çorba da elle içilir mi demeyin. İçiliyormuş, hepimize öğretti. 🙂

  • Yukarıda vurguladığım bir konudan tekrar bahsetmek istiyorum. Bebeğinizin yemediği her şeyi sevdiği şeylerle yedirebilirsiniz. Mesela Tuna kereviz, brokoli ve karnabahardan nefret ediyor diyebilirim. Biz de pilavlar sade pişmez, bol kerevizli pilavlar yapılır. Yumurtasına brokoli konur. Ara ara tek sunarak belki yer diye deniyorum mutlaka. Ama onun için sağlıklı olan şeyleri bir şekilde öğünlerine ekliyorum.
  • D vitamini dışında bir takviye kullanmadım. Her sabah 1 tatlı kaşığı organik keçiboynuzu özü veriyorum. Keçiboynuzu özünün hikmetinden mi yoksa steril konusuna erken veda etmemden mi bilmiyorum ama pek hastalık durumu yaşamıyoruz. Yaşasakta hafif atlatıyor.
  • Her hafta balık, kıyma, ciğer, sebze ve bakliyata soframızda yer veriyoruz. Planlı bir şekilde her şeyden yemesini sağlıyorum.
  • Paketli gıda kullanmadım. Her şeyi evde kendim hazırladım. Çıkıp almanız, eve gelip yedirmeniz… Emin olun yapmak daha kısa sürüyor. 🙂

 

Umarım sürecimiz annelerimize yardımcı olur. Ben bu süreçte sadece mantığımla hareket ettim. Aileleri bu sürece dahil etmedim. Karışan oldu tabii… Eşim elinde puding kasesiyle ‘’yahu canı çekti azıcık vereyim’’ diye az gezmedi. 🙂 Sıfır tolerans!  Ailenin birlikte ve aynı tutumla hareket etmesi çok önemli.

Tabii bazen sabah şoku yaşamadım değil. 🙁 Azıcık uyuyayım diyen bir annenin dramının fotoğrafını iletiyorum. Sözde tost adlı çalışma! :))

Sizlere sağlıklı ve sorunsuz ek gıda serüvenleri diliyorum…

Sevgiler🥰

 

Naime Yılmaz

 

 

Annelerimiz de bizlerle bebeğinin ek gıda serüvenini ve tecrübelerini paylaşmak isterse [email protected] adresine mail atabilirler. 🥰

 

.

Daha Fazlası Tarif Dünyası
Yorumlar Kapalı