(*Aleyna_ kullanıcı adıyla forumumuza üye olan canımız annemiz, kızı Ayşe ile alerji mücadelesini siz annelerimiz için kaleme aldı. Kendisine alerji sürecini ve tecrübelerini bizlerle paylaştığı için teşekkür ediyoruz. 🥰)

Merhaba, güzel anneler. Sizlere 22 aylık kızımın alerji serüveninden ve bu süreçteki tecrübelerimden bahsetmek istiyorum. Ayse, 6 aylıkken ek gıdaya yoğurt denemesiyle başladı. Yoğurdu yedikten 15 dakika sonra, ağız çevresinde ve boynunda kabarma, kırmızı döküntüler oluştu. Bunun üzerine çocuk alerji doktoruna gittik. Kan ve deri testi yapıldı. Deri testi, kolun iç kısmına yapılan , alerjen gıdalar damlatılıp , bir aparatla derinin iç yüzeyine emilmesiyle gerçekleşir. 10 dakika sonunda doktor ve ya hemşire tarafından bakılıp değerlendirilir. Kan testi ise 15-30 gün içerisinde sonuçlanır. Ayşe’nin iki teste de sonuçlar pozitif çıktı ve değerlerine göre “çok yüksek derecede” alerjisi olduğu anlaşıldı. Çoklu besin alerjisi var ( Süt ve süt ürünleri, yumurta, mercimek, ceviz, fındık, havuç). Ama çoğu bebekte, alerji olmasına rağmen kan ve deri teslerinde negatiflik görülebilir. Bunun nedeni bebeklerin küçük olmasından kaynaklıdır.Önemli olan bebeğin verdiği reaksiyonlardır.

Peki hangi durumlarda alerji düşünebilir;

  • Kakada mukus, kakada kan, sık ishal ve bununla beraber geçmeyen pişik ve ya sık kabızlık, sık kusma (Bağırsak Tepkili Alerji)
  • Ciltte döküntü, egzama, ürtiker, kaşınma, kulak arkası kabuklanma (Cilt Tepkili ALerji)
  • Sık hapşırma, kuru öksürük, hırıltı (Solunum Tepkili Alerji)

Bu reaksiyonlardan bir kaçı beraber görüldüğünde alerji düşünebilinir. Ama sadece kakada mukus alerji belirtisi değildir.

Alerji teşhisi konulan bebeklerde en önemli şey diyettir. Alerjiyi herhangi bir ilaç geçirmez sadece bastırır ya da rahatlatır. Alerjinin tek çaresi zaman ve diyettir. 6 aydan küçük bebekler, anne sütü alıyorsa anne yasaklı gıdaları tüketmeyerek diyet yapmalı. Mama ile beslenen bebekler ise doktorunun yazdığı raporla ücretsiz alerji mamasından kullanmalı. Alerji mamaların tadı ve kokusu kötüdür. Bebekler içmediği taktirde doktor önerisiyle vanilya şurubu ve ya pekmez ile tatlandırabilirler. Bebeğinizde süt alerjisi varsa içeriğinde süte dair hiçbir gıdayı tüketmemeniz gerekir ( yoğurt, tereyağ, peynir, margarin, peyniraltı suyu vb). ve diyete rağmen reaksiyonlar devam ediyorsa dana eti de kesilmeli. Çünkü dana eti ile süt benzer protein içerdiklerinden, çapraz reaksiyondan alerji yapabilir. Aynı şekilde yumurta ve tavuk etinde de bu durum görülebilir.

6 aydan büyük bebeklerde muhakkak her besinde 3 gün kuralına uymak gerekir. Besini verdikten sonra bebeğin ağız çevresinde veya vücudunda döküntü oluşuyor mu bakılmalıdır. Besini yedikten sonra ki ilk kakası ishal, mukuslu ve kanlıysa o besin kesilmeli ve doktorunu haberdar etmeniz gerekir. Alerjik bebeklerin vücudu düzenli olarak nemlendirilmeli, giydikleri kıyafetlerin %100 pamuklu olmasına özen gösterilmeli, peluş ve yünlü battaniyelerden uzak tutulmalıdır.

TAKVİYELER

Bebeklerde, D vitamini düzenli şekilde verilmeli ( D vitamini sadece kemik gelişimi için değil, aynı zamanda bağışıklık için de çok önemlidir).

Probiyotik; Alerjik bebeklerde önemli olan bağırsak florasını güçlü tutmaktır. Bunun için hem alerjisine hem de egzamasına hem de bağırsak florasına iyi gelecek mikroorganizma bulunduran probiyotik kullanmak şarttır.

Quercetin; Ayşe quercetin içeren takviye şurubu kullanıyor. Quercetin hem dönemsel alerjisine hem de bağırsak florasına ve bağışıklığına iyi geliyor. Quercetin çeşitli gıdalarda da bulunur. Örneğin; kırmızı üzüm, brokoli gibi. Doktorunuza danışıp takviyeyi kullanmanızı öneririm.

Anneler İçin Takviyeler

Kalsiyum tableti, çörek otu yağı (Alerjiye, astıma ve bağışıklığa birebirdir. 2 yaştan önce kullanılması önerilmediğinden anne sütünden bebeğe geçmesi için takviye olarak anneye verilir. Doktorunuza danışın). İsterseniz omega 3, D vitamini, saç dökülmeleriniz varsa doktorunuza danışarak çinko takviyesini de kullanabilirsiniz.

Son olarak alerji parmak izi gibidir. Bebekten bebeğe değişir ve farklılık gösterir. Alerjik bebeklerin en iyi doktoru annesidir. Bebeğinizin verdiği tepkiyi en iyi anlayacak kişi sizlersiniz. Bu bir süreç uzun da sürebilir belki kısa da. İlk öğrendiğiniz de endişeleneceksiniz ama zamanla o kadar iyi adapte olacaksınız ki  bebeğinizin doktoru, aşçısı siz olacaksınız. Yaptığınız sağlıklı yemeklere şaşıracaksınız ve gururla “vay be sütsüz, yumurtasız da kek yaptım” diyeceksiniz. 🙂 İyi bir bakımla, alerjen maddeden uzak tutarak sorunsuz bebeklik dönemi geçirebilirler. Gelişimlerini etkilememek için lütfen alerjisi olduğu dönemde alerjen gıdalardan uzak tutalım.

Beslenme

Ayşe’ye 1 yaşına kadar her sabah, yulaf unu ve tam buğday unundan muhallebi yapıp içerisine hurma, kuru kayısı koyup verdim. Eğer gluten alerjisi varsa bebeğinizin karabuğday unu ve glutensiz yulaf ununu tercih edebilirsiniz. 9 aylıkken zeytin ekledim. Pankek yapıp verebilirsiniz. Kuzu eti denemesi yapıp her gün kuzu eti yedirebilirsiniz.

1 yaştan sonra havuçlu patates tostu , hurmalı muzlu ekmek , vegan peyniriyle patates püresi gibi şeyler verebilirsiniz.

Alerjik Bebeğiniz İçin Tarifler

ISPANAKLI PANKEK

Malzemeler

  • 3 Yemek kaşığı tahıl unu
  • 3 yemek kaşığı siyez unu
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı badem sütü ( alerjisi varsa 1 çay bardağı su da olur)
  • 1 yaş sonrası için isterseniz tuz
  • 9-10 yaprak ıspanak

Yapılışı

  • Ispanağı blenderdan geçirip, diğer tüm malzemeleri katın.
  • Tekrar blendırdan geçirin.
  • Yeşil bir karışım elde edeceksiniz eğer sulu olursa un ilave edin.
  • Kıvam krep kıvamı gibi olacak.
  • Az zeytinyağında kısık ateşte pişirin.( Tarif için Gülşen Konaklı’ya teşekkür ederim)

Muzlu Hurmalı Ekmek

Malzemeler

  • 2.5 yemek kaşığı tam buğday unu ( gluten alerjisi bebekler için karabuğday unu)
  • 1 adet muz
  • 3 hurma ( Sıcak suda bekletip yumuşamasını sağlayın)
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Yapılışı

  • Muzla hurmaları beraber çatalla ezelim.
  • Üzerine zeytinyağını ve unu ekleyelim ve karıştıralım.
  • Kıvamı yapış yapış olacak.
  • Pişirme kağıdının üzerine döküp üzerine muz ve yaban mersini dilerseniz vişne koyup 160 derecelik önceden ısıtılmış fırında 9-10 dakika pişirin.
  • Yumuşacık oluyor. (Tarif ; Özlem Ada Şahin).

Aleyna Yıldız

*Annelerimiz de bizlerle ek gıda serüvenini ve tecrübelerini paylaşmak isterse [email protected] adresine mail atabilirler. 🥰

 

.

 

Daha Fazlası Tarif Dünyası
Yorumlar Kapalı