Kuru Meyve Yapımı ve Kuru Meyve ile Hazırlayabileceğiniz Tarifler
Kurutulmuş meyveler, vitamin ve minerallerle dolu iyi bir besin kaynağıdır. Doğal şeker bakımından da zengindir. Üzüm, elma, kayısı, armut, şeftali, incir, hurma, erik ve muz gibi çok çeşitli meyveleri kurutabilirsiniz. Kurutulmuş meyveler, yaz mevsiminde de bulamadığımız kış meyvelerini tüketmemizi sağlar.
Hangi Meyveler Kurutulur?
Aslında çoğu meyveyi sağlıklı ortamlarda kurutabiliriz. Bunların birazını sayacak olursak; elma, kayısı, kavun, incir, şeftali, muz, vişne, böğürtlen, yaban mersini, üzüm, armut, ananas, portakal, hurma, kivi, mango, dut, çilek ve daha birçok meyve kurutulabilir.
Meyve Kurutma İşlemi
Tercih ettiğiniz meyvenin sapı varsa kesin. Büyük meyveleri, mesela örneğimiz elmada olduğu gibi, ince ince dilimleyin. Çilek ve üzüm gibi meyveleri ise bütün olarak bırakabilirsiniz. Fakat içinde çekirdek olan meyvelerin çekirdeklerini çıkarmalısınız.
Kurutacağınız meyve kabına bir pişirme kâğıdı serin. Meyve dilimleri eşit olmalı ve dizerken birbirlerine değmemelidir. Meyveyi açık havada kurutacaksanız, pişirme kâğıdı kullanmak yerine onları direkt olarak bir tel rafa dizebilirsiniz.
Önünüzde iki yol var: Ya fırında kurutacaksınız ya da açık havada. Her iki şekilde nasıl meyve kurutabileceğinizi aşağıda detaylandırdık.
İlk yolu seçerseniz, fırını açtıktan sonra, önce meyve tepsisini fırına yerleştirin. Fırını en düşük ayarına getirin, mesela 50 derece olabilir. Amaç meyveyi pişirmek değil, unutmayın. O yüzden önce fırını iyice ısıtın, sonra meyveleri fırına atın.
Meyveleri bekletin derken, aslında işte şimdi kurutun demek istiyoruz. 4 ila 8 saat kurumaya bırakın. Meyvenin türüne ve dilimlerin kalınlığına bağlı olarak, bu, 4 ila 8 saat arasında bir zaman alabilir. Meyvelerin yanmaması için sürekli kontrol edin. Ona göre ısıyı azaltın ya da artırın ama kurutma işlemini hızlandırmak için ısıyı artırmaya çalışmayın, çünkü bunu yapmak meyveyi yakıp yenmez hale getirir. Meyvelerin uygun sıcaklıkta kuruduğundan emin olmalısınız.
Meyveler tamamen susuz kaldığında fırında çıkarın. Isırdığınızda gevrek ya da yumuşak değilse, bu iş tamamdır.
Meyveleri fırında kurutmak değil de, açık alanda kurutmak istiyorsanız, tabii ki yaz aylarından güneşli bir günü tercih etmeniz gerek. Çünkü bunun için sıcak bir gün gerek. Havanın en az 30 derece olması makuldür. Ayrıca, şunu söylemeliyiz ki, açık havada kurutma işlemi birkaç gün sürüyor. Bu nedenle kurutma işlemine başlayacağınız günden birkaç gün sonrasının da hava durumuna bakmalısınız, zira sıcaklıkta tutarlılık önemli. Az önce bu işin yaz aylarında yapılması gerektiğini belirtmemiz aslında bu yüzden. Bu arada, nem oranının da yüzde 60’ın altında olmasına da dikkat ediniz.
Eğer meyveleri açık alanda kurutacaksanız, meyve tepsisini güneş ışığının tam altına yerleştirin. Tülbent ile gevşek bir şekilde üzerini örtün. Yukarıda belirttiğimiz gibi nemin en fazla yüzde altmış oranında olması gerek. Tamamen nemsiz bir ortamın aksine, nem, ortamdaki hava akışını değiştirerek meyvelerin kuruma hızını arttırır.
Meyveleri birkaç gün sonra, buruşuk ve sakız gibi olduğunda toplayabilirsiniz.
Kuru Meyve Tarifi 1
Malzemeler
- 2 adet kuru kayısı
- 1 tatlı kaşığı kuru üzüm
- 1 tatlı kaşığı bebek irmiği
Yapılışı
- Kuru meyveleri suda bekletelim.
- Bir miktar su ile irmiği pişirelim.
- Hepsini püre yaparak yedirebilirsiniz.
Kuru Meyve Tarifi 2
Malzemeler
- 2 adet kuru erik
- 2 dilim kuru elma
- Biraz siyah üzüm kurusu
- Yulaf ezmesi
Yapılışı
- Kabızlığa da birebir olan bu tarif için öncelikle kuru meyveleri suda bekletmelisiniz.
- Bebeğiniz 1 yaştan küçükse yulafı az suda biraz pişirelim.
- Tüm malzemeleri püre yaparak yedirebilirsiniz.
Kuru Meyve Tarifi 3
Malzemeler
- 2 adet hurma
- 2 adet kayısı
- 2 adet bebek bisküvisi
Yapılışı
- Meyveleri ılık suda bekletelim.
- İçerisine bisküvileri de ilave edelim.
- Püre yaparak yedirebilirsiniz.