4-6. aylar içinde sizi tatlı ve yeni heyecanlar bekliyor. Çünkü bu aylarda bebeğiniz artık kendisiyle ilgilenen kişiye aktif tepki vermeye de başlayacaktır. Ayrıca bu dönem, bebeğinizin daha düzenli uyumaya ve yemeye başlayacağı zamandır. Bu da size hayatınızı biraz düzene sokma fırsatı verecektir.

Bebeğiniz bu dönemde dönebilir, çıkardığınız sesleri tekrar edebilir, kalkma çabaları gösterebilir. Etrafı keşfetmek isteyen bebeğinizin sık sık sizin kucağınıza da ihtiyaç duyabilir. 6.ayda ek gıda sürecine başlayacağınızı da düşünürsek bebeğinizle bolca vakit geçirmek için fırsatınız olacak.

4 Aylık Bebek Gelişimi

Yüksek sesle kahkaha atabilen bebek, çıkardığı seslerin şiddetini de yükseltebilir. Ardışık sesler çıkarabilen bebek, yüzükoyun pozisyondayken kolları üzerinde vücudunu kaldırabilir. Otururken başını dik tutabilir ve elindeki hemen her şeyi ağzına götürür. Dişlerinin kaşınmasına bağlı olarak artan bu eylem, ebeveynlerin hijyen konusuna biraz daha dikkat etmesini gerektirebilir. Yatarken vücudunu bir taraftan diğer tarafa çevirebilen bebeğin, görme yetisi bir yetişkininki kadar iyidir. İşitme duyusu da 4. ayın sonu itibariyle tamamen gelişmiş olur. Gaz sıkıntılarının çoğunlukla sona erdiği bu dönemde bebeğin uykuları daha düzenli bir hâl alır.

4 aylık bebeğin gelişimini destekleyecek aktiviteler;

  • Bebeğinize müzik dinletin.
  • Banyo yaparken, banyo oyuncaklarıyla oynaması için zaman ayırmanız gelişimi için destekleyicidir.
  • Bebeğinizi yeni kabiliyetler geliştirmesi için motive edin. Başarılarını gülümseyerek ve onu kucaklayıp severek kutlayın.
  • Yeni şeyler keşfetmesi ve oyuncaklarıyla oynaması için ona güvenli bir alan ayırın.
  • Bebeğinize kavrayabileceği veya ritmine eşlik edebileceği oyuncaklar verin.
  • Kasları yavaş yavaş gelişen bebeğiniz artık nesneleri kavramak ve tutmak ister. Bu yüzden bebeğinizin 4. ay oyuncağı olarak oyun halısı alabilirsiniz. Oyun halısına oyuncaklar asıp bebeğinizin bu gelişimini teşvik edebilirsiniz.

  • Bebeğinizin bu aylarında oturma egzersizlerine artık başlayın. Oyun şeklinde yapacağınız karın üstü aktiviteleri bebeğinizin kaslarını geliştirip gelecek aylarda oturmasına yardımcı olur.

5 Aylık Bebek Gelişimi

5 aylık bebek, dik oturduğunda başını desteksiz bir şekilde tutabilir ve yüzükoyun yatar pozisyondayken kollarıyla vücudunu yerden kaldırabilir. Bir taraftan diğer tarafa vücudunu döndürebilen bebeğin, bu hareketleri sonucunda oluşabilen düşme riskine karşı gerekli önlemler alınmalıdır. Küçük nesnelere odaklanabilen bebek, bu nesnelere uzanarak alabilir. Vücuduna değdirilen bir oyuncağı almaya çalışabilir. Ellerinden tutulduğunda kısa bir süre ayakta kalabilir. “Agu” ve “ba-ba-ba” gibi sessiz harflerin bulunduğu heceleri ve ardışık sesleri çıkarabilir. Heyecanlandığında sevinç çığlığı atan bebek, duyduğu sese doğru bakmak için tüm vücudunu çevirebilir.

5 aylık bebeğin gelişimini destekleyecek aktiviteler;

  • Yatağına bir ayna koyarak kendisini görmesini sağlayın.
  • Ayna karşısına beraber geçerek farklı yüz ifadelerini taklit edin ve bunları kelimelerle de ifade edin. Bu bebeğinizin duygusal zekasının gelişimi için destekleyici olabilir.
  • Bebeğiniz büyüdükçe oynayabileceği ve seveceği oyuncaklar da değişecek. Bu aydan itibaren bebeğiniz için göz takibi gerektiren aktiviteler yerini el kullanımına, zeka gelişimine, el-göz koordinasyonuna yönelik oyuncaklara bırakacak.

  • Dokunma duyusunu geliştirmek için bez aktivite kitapları alın. Hışırtılı bir sayfa, sürpriz sesli bir oyuncak, kendini keşif için bir ayna, dişlik ve çıngıraktan oluşan bu tür kitaplarda bebeğinizin keşfedeceği çok şey var.

6 Aylık Bebek Gelişimi

Desteklendiğinde oturabilen bebek, bu dönemde çevresindeki nesnelere uzanarak onları alabilir. Kalkmak istediğinde ellerini karşısındakine uzatır. Oturur pozisyondayken ellerinden tutulduğunda ayakları üzerinde kısa bir süre durabilir. Merak ettiği objeleri uzun süre inceleyip ağzına götürerek, tanımak ister. İlgilendiği nesnenin elinden alınmasına tepki gösterir. Kendisinin ve ebeveynlerinin elleriyle oynamaktan keyif alır. Emdiği biberonu kendi başına tek eliyle tutabilir. Emekleme çabaları, genellikle arkaya doğru kayma şeklinde sonuçlanır. Derinlik algısının pekişmesi için eline aldığı oyuncakları oturduğu yerden sürekli olarak yere atabilir. Bu durumda bebeğe kızmak ya da oyuncağı ondan uzaklaştırmak yerine tekrar ona vermek ve yere atmasına izin vermek, onun gelişimi için önemlidir.

6 aylık bebeğin gelişimini destekleyecek aktiviteler;

  • Bebeğinize şarkılar söyleyin ve birlikte tempo tutun.
  • Onu kucağınıza alın ve çıkardığı sesleri ya da yüz ifadelerini siz de tekrarlayın.
  • Yüzüstü yatırın ve kollarıyla vücudunu kaldırmak için çaba göstermesini teşvik edin.
  • Sizi görebileceği bir yere geçip, kollarınızı açın ve onu kucaklayacağınızı söyleyin,
  • Silindir şeklinde yuvarlanabilir oyuncaklar alarak bebeğinizin daha çok hareket etmesini sağlayın.
  • Yumuşak toplar, bebeğinizin 6. ayında iyi bir oyuncak fikri olabilir.  Minik ellerine uygun olan yumuşak ve çıngıraklı toplarla keyifle oynayabilir. Oturmaya başlamasıyla karşılıklı birbirinize topu da yuvarlayıp keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.
  • Bir el fenerinin lamba kısmını değişik şekillerde kesilmiş kartonla kaplayın. Işıkları kapatın ve bu gölgeyi duvara yansıtın.

 

  • 6. Ay Etkinliği 3

    DUYUSAL ETKİNLİK: DUYUSAL PANO Yeni yeni oturmaya başlayan miniğinizi oyalamak artık daha …
  • 5. Ay Etkinliği 3

    BİLİŞSEL ETKİNLİK: OYUNCAĞIM NEREDE? Her yaştan bebek sürprizleri sever – Cee-e̵…
  • 4. Ay Etkinliği 3

    DİL VE OYUN ETKİNLİĞİ: PARMAK KUKLA Bebeğinizin bir oyuncakla oynarken aynı zamanda öğreni…
Daha Fazlası 4-6 Aylık Bebek
Yorumlar Kapalı