Bebeklerin gerek zihinsel gerekse fizyolojik olarak geçirdiği tüm atak dönemleri, onlar için yeni fırsatlardır. Çünkü öğrendikleri her yeni yetenek, bebeklerin genel davranışını etkiler. Zahmetli bir dönem olsa da olumsuzluklardan çok bebeklerin kazandığı yeni becerilere odaklanmak oldukça önemlidir.

Büyüme, atak ya da sıçrama olarak bilinen bu dönemler, bebeğin doğumundan kısa bir süre sonra başlar ve 20. aylık olana kadar geçen sürede 10 kez gerçekleşir.

Bebekler belirli haftalarda, büyüme atağı yaşarlar. Geçirdikleri büyüme ataklarının süreleri ise değişkendir. Bu büyüme atakları hem zihinsel hem de fizyolojik olarak gerçekleşebilir. Bebekler atak dönemlerinde içerisinde oldukları çevrelerin daha çok farkına varırlar, ihtiyaçları değişir, beslenme ve güven ihtiyaçlarına yenileri eklenir.

Gülmek, oyuncağına vurarak çıkardığı sesi dinlemek, alkış yapmayı öğrenmek, ebeveynini tanıyıp izlemek, yüzüstü dönebilmek, oturmak, emeklemek ve yürümeye başlamak gibi beceriler bu gelişimlerden bazılarıdır.

Bebekler atak dönemlerinde motor ve zihinsel gelişimlerinin yanı sıra sosyal gelişim anlamında da ciddi değişimler gösterebilirler. Çünkü bebeğin zaman içinde sinir sisteminin olgunlaşması, beyninin süratle gelişmesi ve bunlara bağlı olarak duygularının çeşitlenmesi, her büyüme atağı sonrasında onun dünyaya adapte olmasını daha da kolaylaştırır.

Bununla birlikte atak dönemlerinde yeni kazanılan beceriler; bebeğin çevredeki uyaranlara ilgisinin artması, beslenmeye vakit ayırmak istememesine ve beslenmeyi reddetmesine neden olabilir.

Atak döneminde meydana gelen değişimler, atak döneminin içerisinde ya da atak dönemi bitiminde fark edilebilir.

Atak Dönemleri Nelerdir ve Hangi Haftada Gerçekleşir?

1. Atak: Beşinci Hafta Atak Dönemi – Değişen Duyular Dünyası
2. Atak: Sekizinci Hafta Atak Dönemi – Oluşumlar Dünyası
3. Atak: On ikinci Hafta Atak Dönemi – Yumuşak Geçişler Dünyası
4. Atak: On Dokuzuncu Hafta Atak Dönemi – Olaylar Dünyası
5. Atak: Yirmi Altıncı Hafta Atak Dönemi – İlişkiler Dünyası
6. Atak: Otuz Yedinci Hafta Atak Dönemi – Kategoriler Dünyası
7. Atak: Kırk Altıncı Hafta Atak Dönemi – Zincirleme Olaylar Dünyası
8. Atak: Elli Beşinci Hafta Atak Dönemi – Programlar Dünyası
9. Atak: Altmış Dördüncü Hafta Atak Dönemi – İlkeler Dünyası
10. Atak: Yetmiş Beşinci Hafta Atak Dönemi – Sistemler Dünyası

Sekizinci Atak Dönemi: 55. Hafta Atağı

Bir bebeğin 40. Haftada doğduğu düşünüldüğünde, 8. atak dönemi 55. hafta civarında gerçekleşir. (40 haftadan önce doğan bebekler için atak dönemi hesaplaması, muhtemel doğması gereken tarih ile doğduğu tarih arasındaki fark eklenerek tespit edilir. Örneğin: 39 Haftada doğan bir bebek, 55. Hafta atağına doğumunun ardından 56 hafta sonra girer.)

Sekizinci Atak Dönemi: Kazanılacak Özellikler

  • Programlar olarak bilinen 8. atak dönemi, bebeğiniz yaklaşık 49-53 haftalıkken başlar ve ortalama 4 hafta kadar devam eder.
  • 1 yaş sonrası, bebeğinizin beyin dalgalarında ve glikoz metabolizmasında bazı değişimlerin ortaya çıktığı bir dönemdir. Bu değişimi, en yoğun olarak hissedeceğiniz atak dönemlerinden bir tanesi de 8. atak dönemidir.
  • Programlar dünyasının ilk kez algılanması, bebeğiniz için yepyeni beceriler ve hareket aktivitelerinin gelişmesini sağlar.
  • Bebeğiniz bu atak döneminde, bir önceki atak dönemi olan zincirleme olaylar dünyasında edindiği becerilerde uzmanlaşmaya başlamıştır.
  • Bu atak dönemi, fiziksel olarak yeni becerilere sahip olmanın en yoğun hissedildiği dönemlerden bir tanesidir. Bu sebeple, bebeğinizdeki değişimi net bir şekilde ayırt edebilirsiniz. Örneğin; bebeğiniz artık elinde kıyafetleriyle size gelebilir ve eğer fırsat verirseniz, kıyafetlerini kendisinin de giymeyi başarabildiğini gözlemleyebilirsiniz.
  • Bebeğiniz bu dönem ile birlikte, kendi rutinine uygun olarak bir oyuncağını banyo yaptırabilir veya uykuya yatırabilir.
  • Uygun koşulları sağladığınızda ve yardımcı olduğunuzda, çocuğunuzun bir kağıdı karalaması da bu dönemde gözlemleyebileceğiniz yeni beceriler arasındadır.
  • Bu atak döneminde; bebeğinizin eline almasını istemediğiniz bir nesneyi saklarsanız ve nereye sakladığınızı görürse, bir süre sonra sakladığınız yerden nesneyi almaya gittiğini gözlemleyebilirsiniz.
  • Bu atak dönemiyle birlikte; bebeğinizin ilgisini en çok çeken şeylerin günlük rutinler olan bulaşık yıkama, evi süpürme gibi gündelik işler olduğunu fark edeceksiniz. Bu sebeple bebeğinizin sizi izlediğini fark ettiğiniz noktada ona ne yaptığınızı açıklamalı, vakit buldukça nasıl yaptığınızı göstermelisiniz. Bundan oldukça hoşlanacaktır.
  • Bebeğiniz bu atak döneminde, diğer tüm atak dönemlerinde olduğu gibi daha fazla ağlayabilir, daha az uyuyabilir, bazı günler iştahtan kesilebilir ve bazı günler doymak bilmeyebilir.

Sekizinci Atak Dönemi Nasıl Kolaylıkla Atlatılabilir?

Bebeğinizin gerçekleştirdiği sekizinci atak dönemi, yoğun olarak deney yapmayı seveceği bir dönemdir. Örneğin; bebeğiniz oyuncaklarının nasıl düştüğünü, nasıl yuvarlandığını veya nasıl zıpladığını görebilmek için sürekli oyuncaklarını veya çeşitli nesneleri etrafa fırlatabilir. Bebeğiniz bu davranışı sergilediğinde, ona kızıp yargılamak yerine; kendisine ya da bir başkasına zarar vermediği sürece müdahale etmemeniz gerekir.

Çünkü bu durum, onun nesnelerin özellikleri ile ilgili çok sistemli bir şekilde deney yapıp deneyimleme yoludur.

Edindiği bu deneyimleri, ileride ihtiyaç duyduğunda bir şeyleri hangi yolla yapacağı konusunda karar verirken kullanacaktır. Kısacası bebeğiniz dünyanın nasıl işlediğini, bu şekilde öğrenecektir.

Bebeğinizi, bu atak döneminde oldukça kendisine çeken yemek yapma ve temizlik yapma gibi işlerinize dahil edebilirsiniz. Örneğin siz yemek yaparken, kucağınızda kontrollü bir şekilde yemeği karıştırmasına izin verebilirsiniz. Alacağınız oyuncak bir vileda ile, siz yerleri temizlerken onun da sizi taklit etmesi de iyi bir fikir olabilir.

Bebeğinizin her atak döneminde olduğu gibi, bu atak döneminde de uyku sorunları yaşaması normaldir. Çünkü keşfedecek hala çok şey vardır ve uyku bunları engelleyici bir roldedir. Ancak bu uykuya direnme, beraberinde huzursuzluğu ve beslenme reddini getirebilir. Dönemin geçici olduğunu bilmeniz ve sabır göstermeniz gerekecektir.

Uykuya geçişini hızlandırmak için, uyku rutinleri oluşturmanız ve uyku saatine yaklaştığınızda onu gereğinden fazla uyaracak nesneleri ortadan kaldırmanız iyi bir fikir olabilir.

 

Daha Fazlası Genel

Tek Yorum

  1. gevher

    28/04/2022 at 21:07

    Çok güzel uygulama her gün yenilikler ogreniyorum

    Cevap ver

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir