Büyüme atakları, çoğu annenin bebeklerini kucağına almadan önce hiçbir fikre sahip olmadığı konulardan bir tanesidir. Büyüme, atak ya da sıçrama olarak bilinen bu dönemler, bebeğin doğumundan kısa bir süre sonra başlar ve 20. aylık olana kadar geçen sürede 10 kez gerçekleşir.

Bebekler belirli haftalarda, büyüme atağı yaşarlar. Geçirdikleri büyüme ataklarının süreleri ise değişkendir. Bu büyüme atakları hem zihinsel hem de fizyolojik olarak gerçekleşebilir. Bebekler atak dönemlerinde içerisinde oldukları çevrelerin daha çok farkına varırlar, ihtiyaçları değişir, beslenme ve güven ihtiyaçlarına yenileri eklenir.

Gülmek, oyuncağına vurarak çıkardığı sesi dinlemek, alkış yapmayı öğrenmek, ebeveynini tanıyıp izlemek, yüzüstü dönebilmek, oturmak, emeklemek ve yürümeye başlamak gibi beceriler bu gelişimlerden bazılarıdır.

Bebekler atak dönemlerinde motor ve zihinsel gelişimlerinin yanı sıra sosyal gelişim anlamında da ciddi değişimler gösterebilirler. Çünkü bebeğin zaman içinde sinir sisteminin olgunlaşması, beyninin süratle gelişmesi ve bunlara bağlı olarak duygularının çeşitlenmesi, her büyüme atağı sonrasında onun dünyaya adapte olmasını daha da kolaylaştırır.

Bununla birlikte atak dönemlerinde yeni kazanılan beceriler; bebeğin çevredeki uyaranlara ilgisinin artması, beslenmeye vakit ayırmak istememesine ve beslenmeyi reddetmesine neden olabilir.

Atak döneminde meydana gelen değişimler, atak döneminin içerisinde ya da atak dönemi bitiminde fark edilebilir.

Atak Dönemleri Nelerdir ve Hangi Haftada Gerçekleşir?

1. Atak: Beşinci Hafta Atak Dönemi – Değişen Duyular Dünyası
2. Atak: Sekizinci Hafta Atak Dönemi – Oluşumlar Dünyası
3. Atak: On ikinci Hafta Atak Dönemi – Yumuşak Geçişler Dünyası
4. Atak: On Dokuzuncu Hafta Atak Dönemi – Olaylar Dünyası
5. Atak: Yirmi Altıncı Hafta Atak Dönemi – İlişkiler Dünyası
6. Atak: Otuz Yedinci Hafta Atak Dönemi – Kategoriler Dünyası
7. Atak: Kırk Altıncı Hafta Atak Dönemi – Zincirleme Olaylar Dünyası
8. Atak: Elli Beşinci Hafta Atak Dönemi – Programlar Dünyası
9. Atak: Altmış Dördüncü Hafta Atak Dönemi – İlkeler Dünyası
10. Atak: Yetmiş Beşinci Hafta Atak Dönemi – Sistemler Dünyası

Beşinci Atak Dönemi: 26. Hafta Atağı

Bir bebeğin 40. Haftada doğduğu düşünüldüğünde, beşinci atak döneminin belirtileri 23. Haftada başlayabilir ve 4 hafta kadar devam edebilir. (40 haftadan önce doğan bebekler için atak dönemi hesaplaması, muhtemel doğması gereken tarih ile doğduğu tarih arasındaki fark eklenerek tespit edilir. Örneğin: 39 Haftada doğan bir bebek, 26. Hafta atağına doğumunun ardından 27 hafta sonra girer.)

Beşinci Atak Dönemi: Kazanılacak Özellikler

  • Bebeğiniz bu atak dönemiyle birlikte, bir önceki ‘oluşumlar dünyası’ olarak adlandırılan 4. atak döneminde kazandığı becerilerini daha da geliştirir.
  • Bebeklerin büyük bir kısmının, bu atak dönemiyle birlikte artık isimlerine net olarak tepki verdiği bilinir.
  • Artık çok daha aktiftir ve motor becerilerinin gelişimi sonucunda, tutmak istediği bir şeyi kolay kolay elinden kaçırmaz.
  • Bebeğiniz doyduğu zaman emmeyi ya da biberonu net bir şekilde reddedebilir. Kontrol, artık daha fazla ona geçmiştir.
  • Bebeğinizin önceki aylarda zihinsel olarak kazandığı bilgi ve deneyimler, bu atak dönemi ile birlikte fiziksel beceri olarak yansır.
  • Oral dönemin içerisinde olan ve yoğun bir öğrenme içgüdüsüne sahip olan bebeğinizin, bu atak dönemi itibariyle nesneleri ağzına daha sıklıkla götürdüğünü gözlemleyebilirsiniz.
  • Bu atak dönemi ile birlikte bebeğiniz oyuncaklarıyla, aktivite masasıyla ve nesnelerle daha ilgili olur.
  • Bebeğiniz bu atak döneminde, sabırsızlanmaya karşılık olarak verilen tepkiyi de kullanmaya başlayacaktır. Kısacası karnı aç olan bebeğinizin, biberonunu gördüğünde sevinç çığlıkları veya süreç uzadığında sitem şeklinde sesler çıkardığını gözlemleyebilirsiniz.
  • Bebeğiniz bu atak döneminin sonlarına doğru, aynada kendi yansımasına çok farklı şekillerde abartılı tepkiler verebilir. Çünkü kendisini artık tam anlamıyla ayırt etmiş durumdadır.
  • Bebeğiniz artık, yanında olmadığınız her an sizin nerede olduğunuzu merak eder. Bunu tepki vererek hissetmenizi de sağlayabilir.

Beşinci Atak Dönemi Nasıl Kolaylıkla Atlatılabilir?

Bebeğinizin gerçekleştirdiği beşinci atak dönemi olan yirmi altıncı hafta atağında; en başta kendisini, çevresini, etrafındaki insanları, nesneleri ve olayları algılaması büyük oranda gelişir. Bu durum, bebeğinizin özellikle geceleri daha sık rüyalar görmesine ve korkmasına neden olabilir.

Bebeğiniz yenidoğan döneminden beri büyük bir yol kat etmiş olsa da hala sizin bakımınıza ve sevginize muhtaçtır. Bu da hala sizinle yoğun tensel temasa ihtiyacı olduğu anlamına gelir.

Bebeğinizin bu atak döneminde kucaklanmak istemesi normaldir. Çünkü dış dünya hala onun için fazlasıyla karışıktır ve keşfedecek çok şey vardır.

Uykuya direnç, yine tüm atak dönemlerinde olduğu gibi bu atak döneminde de yoğun olarak görülebilir. Ancak bu uykuya direnme, beraberinde huzursuzluğu ve beslenme reddini getirebilir. Dönemin geçici olduğunu bilmeniz ve sabır göstermeniz gerekecektir. Uykuya geçişini hızlandırmak için, bebeğinize ılık bir duşun ardından rahatlatıcı yağlarla masaj yapabilirsiniz.

 

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir