Arıların baldan daha fazlasını yaptığını biliyor muydunuz? Arılar aynı zamanda, değişik bitkilerden elde ettikleri ve biriktirdikleri reçine kıvamında bir madde olan propolis de üretirler.

Propolis Nedir?

Propolis arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları çok güçlü antioksidan ve antimikrobiyal etkilere sahip tamamen doğal bir arı ürünüdür.
Kahverengi bir renge sahip olan bu madde arılar tarafından; kovandaki mikropları yok etmek, kovanın sterilizasyonunu sağlamak, kovanlarını mantar gibi enfeksiyonlarından korumak, böcek gibi diğer hayvanların kovana girişini engellemek, peteklerdeki çatlakları onarmak ve peteklerin direncini arttırmak için kullanılır.

Kovana her zaman propolis ile kaplı bir kanaldan geçerek giren arılar, bu sayede hem kendilerinin hem de kovanın hijyenini sağlarlar.
Propolis, kovanı koruyucu bu işlevleri nedeniyle Yunanca ‘pro’ giriş ve ‘polis’ şehir anlamına gelen iki kelimeden oluşmuştur.

Yani kovan, arıların içerisinde yaşadığı bir şehir olarak kabul edilirse, propolis ‘şehrin güvenliğinden sorumlu madde’ olarak düşünülebilir.

Propolis, karakteristik bir kokuya sahiptir. Genellikle koyu kahverengi renge sahip olmasına karşılık, rengi elde edildiği kaynaklara göre farklılık gösterebilir ve sarı, yeşil, kırmızı hatta şeffaf renge dahi sahip olabilir.

Propolisin oldukça zengin bir içeriği bulunmaktadır. Propolisin bileşimi; kovanın çevresindeki bitki örtüsü, coğrafi bölge, iklim koşulları gibi etkenlere bağlı olarak değişim göstermektedir. Ancak aynı bölgede ürün elde etme mevsiminin, propolis bileşimine belirgin bir etkisinin bulunmadığı bilinmektedir.

Propolisin Faydaları Nelerdir?

Propolisin sağlığa faydalarını araştıran 2000’den fazla çalışma mevcuttur. Bu çalışmalar doğrultusunda;

  • Propolisin antioksidan etkisi nar suyu ile karşılaştırdığında, nar suyundan tam 80 kat daha güçlü antioksidan etkiye sahip olduğu kanıtlanmıştır.
  • Propolis virüs ve bakterileri yok ederek, bebeğinizin vücudunun hastalıklarla savaşmasına yardımcı olur.
  • Bebeğinize düzenli olarak propolis verdiğinizde, bağışıklığını güçlendirerek hastalanma sıklığının azalmasına yardımcı olursunuz. Buna bağlı olarak, bebeğinizin antibiyotik kullanımını da azalacaktır.
  • Propolisin solunum sistemi rahatsızlıklarında, ağızda çıkan yaralar, aftlar, uçuklarda, mide bağırsak rahatsızlıklarında kullanım alanının bulunduğu ve kansere karşı etkilerinin olduğu yapılan bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmıştır. Bu sebeple, propolis bebeğiniz için oldukça faydalı bir takviye olacaktır.
  • Yapılan bilimsel çalışmalarda propolisin vücutta sağlıklı ve canlı hücre sayısını arttırdığı da kanıtlanmıştır. Bu özelliği sayesinde, hızlı bir büyüme evresinde olan bebeğiniz için oldukça işlevseldir.
  • Propolis, bebeğinizin vücudunda gereksiz yağlanmanın önüne geçmekte yardımcı bir rol üstlenir.
  • Propolisin antibakteriyel özelliği oldukça yüksektir. Bir araştırmada yaralara propolis çözeltisi uygulanmasının, diyabetik sıçanlarda hızla iyileşmeye yardımcı olduğu saptanmıştır. Ayrıca antifungal ve antiviral özelliklere de sahiptir.
  • Düzenli tüketildiğinde bebeğinizin solunum yolu ve orta kulak enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olması da propolisin faydaları arasındadır.
  • Propolis; içerisinde barındırdığı 300 kadar aktif bileşen sayesinde, kanserle çeşitli yollarla mücadele eder. Yapılan çalışmalar kanser hücrelerin yayılmasını önlemede ve kemoterapi ilaçlarının yan etkilerini hafifletmede etkili olduğunu göstermiştir.
  • Alternatif ve Tamamlayıcı Tıp Dergisi’nin çalışmasına göre, propolisin yanıkların iyileşmesini destekleyebileceğini belirtmektedir. Bu doğrultuda son dönemlerde propolis, yanık kremlerinin içerisinde de de kullanılmaya başlamıştır.
  • Ağız içi yaraları iyileştirmeye yardımcı olan propolis, aynı zamanda bebeğinizde meydana gelebilecek diş çürüklerini önlemeye de yardımcı olacaktır.

Propolisi Bebeğinizin Beslenmesine Nasıl Dahil Edebilirsiniz?

  • Propolis, tıpkı bal gibi 1 yaşından önce bebeklerin tüketmemesi gereken besinler arasındadır. Bunun sebebi, tıpkı bal gibi bazı alerjik reaksiyonlara sebep olabilme riskinden kaynaklanır. 1 yaşından büyük bebekler için günde ortalama 10 damla propolis tüketimi yeterli olacaktır.
  • Propolis, piyasada suda çözünebilen ve suda çözünmeyen şekilde iki farklı formda bulunabilir.
  • Suda çözünmeyen propolisi, bebeğinizin yoğurduna ekleyebilir veya ekmeğine sürebilirsiniz. Eğer bebeğiniz propolisi tüketmekten çekiniyorsa, suda çözünebilir formları işinize yarayacaktır.
  • Suda çözünür formda olan propolisi ise; su, süt veya meyve suyu gibi içeceklere damlatarak bebeğinizin tüketmesini sağlayabilirsiniz.
  • Ayrıca bazı markalarda bulunan propolisli ballı karışım ürünlerini, bebeğinizin günde 1 tatlı kaşığı doğrudan veya ılık süt, yoğurt gibi gıdalarla karıştırılarak tüketmesi yeterli olacaktır.

Propolis Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın, diğer kovan ürünleri gibi propolislerin de elde edildiği kovanın çevre koşullarından olumsuz etkilenmesi söz konusudur. Bu nedenle tarım ve veteriner ilaçları, radyoaktif kontaminasyon, endüstriyel kirlilik, ağır metaller, vd. çevresel risk faktörlerinin analiz edilmesi gerekir.
Ham propolis, arı ölüleri, larva kalıntıları ve bitki parçaları gibi istenmeyen kısımları içerdiğinden, kullanılmadan önce uygun çözücüler ile ekstre edilerek ön saflaştırma işlemine tabi tutulmalıdır.

Bu sebeple, propolisi yalnızca güvendiğiniz ve kaliteli olan markalardan almanız önem taşımaktadır.

Daha Fazlası Beslenme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir