Bebeğiniz büyürken; dönem dönem gösterdiği yeni becerilerle, değişen huylarla, farklı alışkanlıklarla ve durumlarla karşılaşırsınız.

Bu değişimlerde en önemli etkenler; ilk dönemde bebeğinizin fiziksel gelişimi, ilerleyen dönemlerde zihinsel ve ruhsal gelişimi, son evrede ise sosyal ve çevresel etkenlerdir.

Tüm bunlar bebeğinizin beslenmesine birçok şekilde yansır. Bu sebeple annelerin, bebeklerinin hangi dönemde nasıl beslenmesi gerektiğinin bilincinde olması oldukça önemlidir.

0-6 Ay Bebek Beslenmesi

Doğumdan sonra ilk altı ay süresince bebeğin fizyolojik ve psikososyal ihtiyaçlarını, anne sütü tek başına mükemmel bir şekilde karşılar.
Bebek, yaşamının ilk 6 ayında yeterli büyüme ve gelişmeyi gösterebilmesi için ihtiyaç duyduğu enerjinin %100’ünü yani tamamını annesinin sütünden karşılayabilir.

Bununla birlikte, anne sütünün yetersiz olduğu veya olmadığı durumlarda tek alternatif formül sütlerdir. Formül sütler, laboratuvar ortamında anne sütüne en yakın şekilde üretilir ve anne sütü haricinde bebeğin sindirebileceği tek besin kaynağıdır.

Bu bağlamda ilk 6 ay içinde, sadece anne sütü veya formül süt verilmelidir. Haricen su, şekerli içecekler, meyvelerin suları, püreler ve yemeklerin bebeğe verilmesi gereksiz olduğu gibi sindirim sistemi için de son derece zararlıdır.

Çünkü bebeklerin midelerinde, sindirim enzimi olarak ilk 6 ay sadece lap enzimi bulunur. Lap enzimi, yalnızca anne sütü veya formül sütün sindirilmesini ve sindirilen besin ögelerinin dolaşıma kazandırılmasını sağlar.

6-9 Ay Bebek Beslenmesi

6 ay, bebek beslenmesinde bir dönüm noktasıdır. Çünkü bebek ilk defa sütten farklı olarak katı gıdalar ile tanışacaktır.
Bebekler ek gıdaları almaya hazır olduğunu hareketleriyle belli edebilir. Dik oturması, masadaki yiyeceklere uzanması, sizin yediklerinize bakıp merak etmesi, hatta ağzını şapırdatması ipucu verebilir.

Ancak bu dönemde, beslenme kaynağının ana unsurunun anne sütü veya formül sütler olduğu unutulmamalıdır. 6-9 ay arası bir geçiş dönemidir. Bazı uzmanlar bu döneme tadım evresi adı da verirler.

Ek besinlere yoğun olarak başlamak, bebekte sindirim problemlerine ve anne sütünden uzaklaşmasına sebep olabilir. Bu sebeple ek gıdalar hem alışma evresi hem de alerji riskini en aza indirgemek için 3 gün kuralı ile verilmelidir. Üç gün kuralında besinler; ilk gün bir çay kaşığı, ikinci gün bir tatlı kaşığı ve üçüncü gün bir yemek kaşığı ölçülerinde verilmelidir.

6 aylık bebekler ek gıdaya geçiş döneminde; elma, armut, havuç, şeftali, muz gibi meyvelerin yanında patates, havuç, kabak, bezelye, brokoli, balkabağı ve enginar gibi sebzeler tüketebilirler. Bununla birlikte yumurta sarısı ve yoğurt da bu dönemde sıklıkla tercih edilen ek gıdalar arasındadır.

  1. aydan itibaren, artık bebekler aileleri ile birlikte sofraya oturabilir. Ancak bu durum, yetişkin yemeklerinden direkt olarak tüketebilecekleri anlamına gelmez.

9-12 Ay Bebek Beslenmesi

Bu dönemde bebekler ek gıdalara alışır ve birbirinden farklı lezzetleri alabilir. Ek gıdalara geçişi nispeten tamamlanır ve beslenme saatleri daha zevkli hale gelir.

9. ayda bebeklerin beslenme düzeni %50 anne sütü, %50 ek gıda şeklinde oluşturulabilir ve her öğünde bir bebek kavanozunu geçmeyecek şekilde öğün sayısı üçe çıkarılabilir. 9. aydan 12. aya geçen sürede, oran çok minik dokunuşlar ile artırılabilir ancak hala alerjen besinlerden uzak durulmalıdır.

  1. aydan itibaren tahıllara ve proteinlere geçiş yapılabilir. Ancak oranlar konusunda acele edilmemesi önemlidir.

Bu dönem aralığında; hala mümkünse az yağlı ve az tuzlu sebze yemeklerini, 12. ayını doldurmuş bebekler rahatlıkla tüketebilir.

12 aylık bebek beslenmesinde bal, yumurta beyazı, inek sütü, çilek, nar, portakal, mandalina gibi alerjen riski yüksek olan besinlere yavaş yavaş yer vermeye başlanılabilir. Ancak bu alerjen besinler tüketilirken, üç gün kuralı ile devam edilmesi ve en küçük olumsuz belirtinin dikkate alınması oldukça önemlidir.

12-18 Ay Bebek Beslenmesi

  1. aydan itibaren alerjik reaksiyonlar ve sindirim problemleri azalır. Dolayısıyla bebeklerin menüsü de genişlemeye başlar.

Aile ile birlikte oturulan sofralarda, bebeğin beslenme stili doğrudan şekillenir. Yapılan araştırmalarda bebeklerin bu dönemde zararlı olan besin ögeleriyle yoğun bir şekilde tanıştığı görülmüştür.

Bu aylarda atıştırmalık olarak kalori içeriği fazla olmasına rağmen besin değeri düşük gıdalar yerine, kuruyemişler ve kuru meyveler gibi besinlerin tüketilmesi daha doğru olacaktır.

Ancak yer fıstığı, bakla ve patlıcan gibi gıdalar hala bu dönemde bebeklere verilmemelidir.

18-24 Ay Bebek Beslenmesi

Bebekler bu dönemde oldukça seçici davranabilir ve iştahsızlık gelişebilir. Tipik olarak bu dönemde fiziksel gelişimin yavaşlaması, ihtiyaç duyulan kalori oranının da azalması anlamına gelir.

Bu sebeple bebek, normalde tükettiğinden daha az besin tüketmeye başladıysa zorlanmaması gerekir. Daha fazla yemeye zorlanması, beslenme bozukluklarına ve daha da inatlaşmaya sebep olabilir.

Bu dönem aralığında bebeğin tüketeceği her besin, tıpkı öncesinde olduğu gibi doğal, işlem görmemiş ve sağlıklı olmalıdır

Mutlaka yenilmesi gereken en yararlı besinler diye bir tanımlama yapmak yerine her besin grubundan bebeğe verilmesi gerekir. Bebek beslenmesinde, aile bebeğe ne kadar farklı ve değişik besinler veriyorsa bebek büyüdüğü zaman seçici olmaz.

24-36 Ay Bebek Beslenmesi

Çocukların sindirim sistemi, bu dönem aralığında neredeyse yetişkin bir insanın özelliklerine kavuşmuş durumdadır.

Bağırsak florası ve sindirim sisteminde yer alan sindirim enzimleri, tıpkı yetişkinler gibidir ve bu da beslenmede çeşitliliğin en üst noktaya çıkarılabileceği anlamına gelir. Abur cubur tüketiminden uzak durulması, her besin ögesinden yeterli oranda tüketmesinin sağlanması ve öğün aralıklarının belirli bir plana göre oluşturulması oldukça önem taşır.

 

Daha Fazlası Beslenme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir