Bebeğinizi kucağınıza aldığınız ilk andan itibaren onun için endişelenmeye başlarsınız. Bu oldukça doğal olmaktadır. Bu endişelerden belki de en önemlisi bebeklerini yeterli derecede besleyip besleyemedikleridir. Bebeğin henüz küçük ve kendini ifade edemiyor olması, annenin bu konuda tam olarak bilgi sahibi olabilmesini zorlaştırır. Halbuki uzmanlara göre, bebeklerin doyduklarını anlamanın birçok yolu vardır. Bu yazımızda size bebeğinizin doyup doymadığını anlamanız için bazı püf noktalardan bahsedeceğiz.

Nasıl Anlayabilirsiniz?

Bebekler ilk 3 ay boyunca acıktıklarında iştahla emer, doyduğunda da kendiliğinden memeden uzaklaşır. 3 aydan sonra bebeğin ışığa, sese, hareketlere duyarlılığı arttığından; ilgisi çabuk dağılabilir ve doymasa da memeyi bırakabilir. Tam doymadığı için de ağlamalar artar. Anne daha sık emzirme ihtiyacı hissedecektir.

Anne ve babalar tarafından bebeğin doyup doymadığını anlamak için en sık başvurulan yöntem, bez kontrolüdür. Doymuş bir bebek günde en az 4-5 çişli bez çıkarır. En az 3-4 kez de kakalı bez çıkarırlar. Bez takibi ile kolayca bebeğin doyup doymadığı anlaşılabilir. Bebeğiniz yeteri kadar doyurucu anne sütü alamıyorsa; bu durumun etkileri doktor kontrolünde kendini gösterecektir.

Bebeğin boy ve kilosunu, genel sağlık durumunu değerlendiren hekim; size bu konuda gerekli bilgiyi verecektir. O yüzden fazla endişe etmemek, anne sütünü arttırmak için besin desteğini bırakmamak, sağlıklı emzirme konusunda bilgi almak ve daha sakin olmak gerekir. Unutulmamalıdır ki endişe ve stres de anne sütüne olumsuz etki edebilir.

Hareketlerini Gözlemleyin

Bebeğin doyup doymadığını anlamanın en temel kuralı onun hareketlerini gözlemlemektir. Örneğin ek gıdaya başlayan bebeğiniz acıktığında hafifçe öne doğru eğilmiş şekilde oturur. Doyduğunda ise kendilerini geriye doğru atarlar yani, arkasına yaslanır.

Emzirirken ki Davranışları Size Yardımcı Olacaktır

Anne sütü emen bebeklerin doyup doymadığı, emerken memeyi bırakıp bırakmamasından anlaşılır. Eğer bebeğiniz onu emzirdikten bir süre sonra memeyi bırakıyor ve sizin tüm çabalarınıza rağmen yeniden ağzına almıyorsa karnının doymuş olma ihtimali yüksektir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda bebeğinizi emmesi için zorlamayın. Zira emmeye devam etmesi durumunda kusmaya başlaması olası bir durumdur.

Kaşığı Uzattığınızda Ne Yapıyor?

Bebeğinizin doymuş olduğunu anlamanın bir diğer yolu da onun yemek yerken vermiş olduğu tepkilerdir. Bebeğinizi beslerken kaşığın ağzına gelmesini sabırsızlıkla bekleyen bebeğiniz bir süre sonra siz kaşığı uzattığınızda başını çeviriyorsa ya da ağzını açmak istemiyorsa bu bebeğinizin doymuş olduğunu gösterir. Burada iyi bir gözlemci olmanız önemli bir yer tutar. Zira bebeğiniz ağzında yemek varken de başını çevirebilir. Burada dikkat etmeniz gereken konu, kaşığı uzattığınız zaman bebeğinizin ağzının boş olduğu durumda vermiş olduğu tepkidir.

Kilosunda Değişimler Oluyor mu?

Bebeğinizin doyduğunu anlamanın bir diğer yolu da kilo kontrolüdür. Eğer bebeğiniz aylık alması gereken miktarda kilo alıyorsa, bu yeteri kadar besleniyor demenin yanında, beslenme saatlerinde karnının doyduğu anlamına gelmektedir.

Cilt Tonu Size Yardımcı Olabilir

Bebeğiniz yeteri kadar anne sütü aldığında ve doyduğu zaman cilt tonu iyi ve yanakları pembemsi görünür.

Kaka Durumunu Takip Edin

Bebeğin kabız olmaması ve normal dışkılaması onun yeterli miktarda anne sütü aldığını ve doyduğunu gösteren en önemli işaretlerden birisidir. Bebeklerin doğdukları ilk günlerde günde 3 defa dışkılama görülürken, ilk aylardan sonra dışkılama azalır ve 1 yaşına gelene kadar günde 1 defa dışkılama başlar.

Mutlu ve Rahat ise Endişelenmeyin

Bebeklerin doymuş olduklarını anlamanın bir diğer yolu da onların ruh halini gözlemlemektir. Yetişkinlerde açlık; agresiflik, huzursuzluk vb. durumlara neden olurken, bebeğin yetersiz beslenmesi durumunda bebek huysuzlanır, mızmızlanır ve mutsuz hale gelir. Yeterli anne sütü alan bebeklerde genellikle emzirme işleminden sonra bebek hemen uykuya dalar, sakin ve huzurlu görünür.

Daha Fazlası Beslenme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir