6-12 aylık dönem, bebeğin ek gıdalarla tanışması ve beslenme alışkanlıklarını kazanması açısından oldukça önemlidir. İlk 6 ay anne sütüyle beslenen bebek için büyüme ve gelişmenin sağlıklı sürdürülebilmesi açısından yeni gıdalara 6. aydan sonra başlanması gereklidir. Anne sütü ilk 6 ayda bebeğin ihtiyacının tamamını, 6-12 ayda %50’sini ve 12.aydan itibaren de %30’unu karşılar. Anne sütüne ilave olarak verilen besinler, tamamlayıcı besin/ek gıda olarak adlandırılırlar.

Bebeğin sağlığının korunması ve sürdürülmesi için tamamlayıcı besinlerin ihtiyaca göre uygun kalitede, besleyici, temiz, güvenli ve yeterli miktarda olması gereklidir. Bebeklere haftada 2-3 yeni tamamlayıcı besin başlanmalıdır. Başlanan her yeni besin sonrası bebekte bir tepki ya da alerjik bir durum olup olmadığı kontrol edilmelidir. Tamamlayıcı besinlere miktar olarak bir çay kaşığı ile başlanmalı, giderek miktarı ve çeşidi artırılmalıdır. Birden fazla ek gıda aynı gün denenmemelidir. İlk verildiğinde bebeğin hoşlanmadığı bir gıda birkaç gün aradan sonra tekrar denenmelidir. Tamamlayıcı besinler hazırlanırken hijyen kurallarına uyulmalıdır.

 

  1. ayda tamamlayıcı besin olarak öncelikle meyve suları (elma, şeftali vb.) ile başlanmalıdır. Meyve sularının yanı sıra bebeğe bu ayda aynı zamanda yoğurt verilmeye başlanmalıdır. Yoğurt hazırlanırken pastörize sütler kullanılmalıdır. Yoğurt günlük olarak cam bir bardakta ya da kavanozda mayalanmalıdır. 6. aydan sonra bebek, daha yoğun ve pürtüklü besinlere alıştırılmalıdır. Özellikle öğürme refleksinin besinlerin yutulması sırasında duyarsızlaştırılması için en uygun dönem bu dönemdir. 
  2. ayında meyve ve sebze püreleri başlanmalıdır. Mevsime uygun olarak bebekte özellikle gaz sıkıntısı yaratmayacak ve aroması fazla olmayan sebzeler, ezilerek ya da rendelenerek püre hâlinde verilmelidir.

 

  1. ayda bebeğin artan demir ihtiyacını karşılamak amacıyla sebze çorbalarına başlanmalıdır. Çorbanın içine her öğün için bir çorba kaşığı yağsız dana kıyması da ilave edilebilir. Seçilebilecek sebzeler arasında havuç, kabak, patates, domates, ıspanak öncelikle sayılabilir. 8. ayda bebeğin diyetine ilave edilmesi gereken diğer bir gıda yumurta sarısıdır. Yumurta, katı pişmiş olmalıdır, bu şekilde daha az alerji yapma özelliğine sahiptir. Yumurta sarısı da diğer tamamlayıcı besinlerde olduğu gibi önce az miktarda başlanıp daha sonra artırılmalıdır. Genellikle 1/8 oranını ile başlanır. Her gün arttırılarak bir hafta içinde tam yumurta sarısına ulaşılır.

 

  1. ayda başlanabilecek bir diğer besin peynirdir. Peynirin pastörize olması gereklidir. Son yıllarda bebek beslenmesinde az tuzlu krem peynirler tercih edilmektedir. Eğer normal beyaz peynir kullanılacaksa kaynatılmış sütten yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Bu tür peynirlerin içerdiği tuz miktarı çok fazla olduğu için tuzunun alınmış olması çok önemlidir. Bir miktar peynir parçası, suyun içinde ıslatılır ve su akşamdan sabaha kadar iki üç defa değiştirilirse istenilen özellikte tuzsuz peynir elde edilmiş olur. Bebek için bir kibrit kutusu büyüklüğünde peynir yeterlidir. Ama bebek peynire alıştırılırken, bu miktarın dörtte biri ile başlanır. Her gün ya da gün aşırı miktar artırılarak, bir hafta içinde bir kibrit kutusu büyüklüğüne ulaşılır.

 

  1. aydan itibaren bebek et yemeye başlayabilir. Öncelikle dana eti köfte olarak verilirken balık ve tavuk/hindi eti de verilebilir. Bebek çiğnemeyi öğrendikten sonra etler iyice haşlanarak küçük parçalar hâlinde tek başına da verilebilir.10. aydan sonra bebek, aile ile sofraya oturur ve yiyeceklerden tatmaya başlayabilir. Artık bebeklerin sindirim sistemleri bu besin maddelerini sindirebilecek kapasiteye sahiptir. Bu dönemde amaç, bebeğin erişkin diyetinde yer alan besinlere bilinen tatlarıyla alıştırılmasıdır.

Daha Fazlası Beslenme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir