Beslenme şeklinin ve beslenme alışkanlıklarının rolü, bebeklerin gelişimi için rolü oldukça önemlidir. Bebeğinizin zihinsel ve fiziksel gelişimi üzerinde, tükettiği besin çeşitliliği büyük bir rol oynar. Dengeli beslenen bebeklerin zihinsel aktiviteleri, boyu ve kilosu gibi fiziksel özellikleri yaşına göre olması gereken düzeyde ve daha çabuk gelişim gösterir.

Bu bağlamda, anne babalar olarak bebeğiniz ile ilgili en hassas olduğunuz konulardan biri, onun beslenmesi olmalıdır. Bebeğiniz, bir yaşına kadar size bağımlı olarak beslenir. 1-3 yaş aralığında ise kendi kendine yemek yemeye başlar.

Bebeğiniz bu dönemlerde yiyecekleri tanımayı ve damak zevkine göre seçim yapmayı da öğrenir. Kendi seçimlerini yapmayı öğrendikleri bu dönemde; bebeklerin bazılarında yiyeceğe daha çok yönelme, bazılarında ise yiyeceği hiç tercih etmeme gibi durumlarla karşılaşılabilir.

Bebekler Neden Yemek Seçer?

Yeni yeni beslenme alışkanlığı edinen bebeğiniz, bazı yiyecekleri yemeye karşı diğerlerine oranla çok istekli olmayabilir. Bazen bebeğinizin yeteri kadar yemediğini düşünerek zorlayıcı davranabilirsiniz ancak bu da kesin çözüm olmamaktadır. Siz ısrar ettikçe bebeğiniz de sizinle inatlaşacaktır. Bu sebeple, öncelikli olarak yemek seçen çocuğun neden seçici davrandığını tespit etmeye çalışmalısınız.

  • Bebeğiniz, tadını bilmediği yiyecekleri denemeye karşı ön yargılı olacaktır. Bu bağlamda ilk defa yiyeceği bir besini, tadına alışık olmamasından kaynaklı olarak yemeyi reddedebilir.
  • Anne sütünden katı beslenmeye yeni geçen bebeklerde, püre veya sebze karışımlarından oluşan bulanık görüntülü yemekler hazırlamak onun için itici gelebilir.
  • Doymadığını düşünerek porsiyonlarını olması gerekenden büyük hazırlamanız, bebeğinizin yeme potansiyelini olumsuz etkiler.
  • Yemeyi bitirmeye yönelik baskı kurmak ve ısrar etmek, bebeğinizi yine yemekten uzaklaştıracak bir neden olmaktadır.
  • Anne ve babaların sofrada yemek seçmeleri, örneğin et ağırlıklı yemekleri tüketmesi ve sebze tüketmemeleri, ebeveynlerini rol model alan bebeklerin taklitçi özelliğini tetikleyerek aynı şekilde davranmasına yol açar.
  • Bebeğinize başkası tarafından yemek yedirilmesi, kendisinin yemesine fırsat tanınmaması yemek seçme nedenleri arasındadır.
  • Dikkatini dağıtacak bir ortamda yemek yemesi, bebeğinizin ilgisini yemekten uzaklaştırır.

Bebeğinizin Yemek Seçmesini Nasıl Engelleyebilirsiniz?

Bebeğinize Tanıtabileceğiniz Tüm Yemekleri Tanıtmalısınız!

Bebeğiniz katı gıdalarla beslenmeye başladığında ona muhakkak her besin grubundan gıdaları az da olsa tattırmanız yemek alışkanlığı kazanması açısından oldukça önemlidir. Bebeğiniz ne kadar fazla yiyeceğin tadını öğrenir ve alışırsa kendisi yemek yemeye başladığında da alışık olduğu tatları tanıyacak ve yemek yerken zorlanmayacaktır.

Bebeğiniz yiyeceklerin tadına bakmazsa, tanımadığı bir yiyeceği yemek istemeyebilir. Bunu engellemek için, mümkün olan en erken zamanda bebeğinizi tüm besinlerle tanıştırmaya çalışın.

Yeni Keşiflere Yönlendirmelisiniz!

Yemek konusunda seçici bir bebeğiniz varsa, tadını bilmediği yiyecekleri tanıyabilmesi için ona yardımcı olmanız gerekmektedir. Sevdiği bir yiyeceğin içine ilk defa tadacağı bir yiyecek karıştırarak ona bu keşif yolculuğunda yardımcı olabilirsiniz.

Başka bir alternatif olarak da onunla aynı anda bu besini yiyerek onu özendirici hareketlerde bulunabilirsiniz. Bebeğiniz böyle bir durumda bu yeni yiyeceği merak ederek sizi taklit edecektir.

Porsiyonlarını Dikkatli Ayarlamalısınız!

Bir anne olarak bebeğinizin yemek yemesi konusunda hiçbir zaman yeteri kadar yemek yediğini düşünmemeniz oldukça normaldir. ‘O gelişme çağında yemesi lazım’ diyerek, çoğu zaman hatalı şekilde bebeğinizin önüne yiyebileceğinden fazla yemek koyabilirsiniz.

Ancak kaçırdığınız bir nokta var ki, belki de gerçekten bebeğiniz doymuştur. Aslında yemek seçmiyor sadece az yiyerek doygunluğa ulaşıyordur. Doyduktan sonra yemeyi reddetmesi sizin ‘yemek seçiyor!’ hissine kapılmanıza sebep oluyor olabilir.

Bu nedenle, bebeğinize küçük porsiyonlarla ve ara öğün sayısını arttırarak yemek vermeyi deneyebilirsiniz. Bebeğiniz önünde devasa bir tabak görürse, zaten bitiremeyeceğini düşünerek gözü korkabilir ve yemek yemeye karşı olumsuz duygular içerisine de girebilir.

Onun Yemesine İzin Vermelisiniz!

Çatal-kaşık tutabilecek duruma geldiği andan itibaren çocuğunuzun kendi kendine yemek yemesini sağlamanız oldukça önemlidir. Yemeğini kendiniz yedirerek daha hızlı ve daha temiz olabileceği düşüncesine aldanmamalısınız. Bebeğiniz sofrada kısmen de olsa kendi kararlarını vererek istediği yiyecekten yiyebileceği kadar yemelidir.

Bebeğinizin Yeme Alışkanlıklarını Gözden Geçirmelisiniz!

Bebeklerin zihinleri berrak olduğu için çevrelerinde ne görürlerse onu taklit ederler ve aynı davranışta bulunmaya çalışırlar. Kimi zaman bu özelliklerini bazı durumlardan kurtulma yöntemi olarak da kullanabilirler. Eğer bir yiyeceği sevmediğinizi belli ederseniz bebeğinizin sizi taklit etmesi oldukça normaldir.

Baskıcı Davranmamalısınız!

Bebeğinize yemeğini bitirmesi için uyguladığınız her baskı, size tam tersi davranış olarak geri dönecektir. Siz tabağını bitirmesi için ısrar ettikçe o da yememek için daha dirençli davranacak ve size kendi istediğini yaptırmaya çalışacaktır.

İleriki zamanlarda bu baskı, bebeğinizin o yemekten ömür boyu nefret etmesine bile sebep olabilir. Yine alternatif bir çözüm olarak, yemek bittikten sonra belki 20-30 dakika daha tabağının önünde kalmasına izin verin, hala yemiyorsa tabağını kaldırın ve bir sonraki öğüne kadar başka bir yemek yiyemeyeceği fikrine alıştırın.

Atıştırmalıkları Dikkatli Ayarlamalısınız!

Bebeğinizin öğün aralarında yediği atıştırmalıklara sınır koyarak yemeğe yarı tok olarak başlamasının önüne geçebilirsiniz. Koyulacak bu sınır ile birlikte yemek yemediği zaman başka yiyecek bulamayacağının farkına varan bebeğiniz, yemek sırasında tabağını bitirmek için daha hevesli davranacaktır.

Daha Fazlası Beslenme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir