Biricik bebeklerinizi sağlıklı beslemek için gösterdiğiniz çabayı biliyoruz. Ancak her gün: ‘Acaba bugün ne hazırlasam?’ dediğinizi de duyar gibiyiz.

Biz de Happy Kids Ailesi olarak, size kuru meyvelerin faydalarını ve kuru meyveleri kullanarak nasıl lezzetli öğünler hazırlayacağınızı anlatacağız!

Kuru Meyvelerin Faydaları Nelerdir?

Öncelikle meyvelerin, insan sağlığı için doğanın sunduğu en lezzetli ve oldukça değerli besinler olduğunu hatırlatmak isteriz. Her meyve; içerdiği sayısız vitamin, mineral ve lifler sayesinde sağlığımıza birçok fayda sağlar.

Özellikle ek gıda dönemlerinde, bebeğinizin bol bol meyve tüketmesi onu kabızlık başta olmak üzere tüm sindirim problemlerini yaşamasına engel olacaktır.

Kuru meyveler ise; yaş meyvelerin çeşitli kurutma işlemlerinden geçirilerek, içerdiği su oranının yaklaşık %80 oranında azaltılması ile elde edilirler.

Böylece meyvelerin antioksidan özellikleri artar ve C vitamini hariç içerdikleri diğer tüm vitamin-mineraller korunmuş olur! Dolayısıyla kuru meyve tüketmek, yaş meyveye oranla daha fazla vitamin ve minerali vücudumuza almak anlamına gelir.

Örnek vermek gerekirse;
Bir kase taze üzüm; yaklaşık olarak %80 su, 1.5 gram lif, 0.50 mg demir, 290 mg potasyum ve 16.5 mg C vitamini içerirken,
Bir kase kuzu üzüm; yaklaşık olarak %15 su, 5.5 gram lif, 2.75 mg demir, 1100 mg potasyum ve 3.5 mg C vitamini içerir.

Su oranlarının azalması ise, elbette kuru meyvelerin kalori oranını artıracaktır. Bu bağlamda bir kase taze üzüm ortalama 105 kalori iken, bir kase kuru üzüm ortalama 435 kalori içerir.
Özellikle kilo almakta zorlanan ve oldukça hareketli bir bebeğiniz varsa, kuru meyveler bebeğinize gereken enerjiyi ve sağlıklı kilo artışını sağlayacaktır.

Bebeğinize her gün ara öğünlerde bir avuç kuru meyve vermeniz, onun sağlığı ve sağlığının devamlılığını sağlamak açısından oldukça faydalı olacaktır. Dilerseniz yoğurt ile karıştırarak, dilerseniz doğal komposto olarak ya da sağlıklı kekleriniz içerisinde kullanarak, kuru meyvelere bolca yer ayırabilirsiniz!

Kuru Dut: İçerisinde yer alan demir içeriği ile, bebeğinizin hemoglobin hücrelerinin sayısını artırarak, onu kansızlıktan koruyacaktır. Kalsiyum, B1, B2 ve C vitamini açısından oldukça zengin olan kuru dut, bu sayede bebeğinizin bağışıklığını güçlendirir ve vücudunda doğal bir antibiyotik etkisi oluşturur.

Kuru Erik: İçerisinde yer alan yüksek antioksidan ve vitaminler bakımından, bebeğinizin yeni hücre oluşumlarını destekler ve kanser gibi hastalıklara karşı koruyucu kalkan görevi görür. Lif, potasyum, demir, K vitamini ve retinol gibi birçok vitamin-minerali bünyesinde barındıran bu meyve, bebeğinizin günlük ihtiyacı olan enerji ve besin maddelerini karşılamaya yardımcıdır.

Kuru İncir: Kalsiyum ve magnezyum açısından oldukça zengin olan bu meyve, bebeğinizin diş ve kemiklerinin güçlenmesinde büyük bir role sahiptir. Okul dönemi öncesi çocuklarda karşılaşılan kemik problemlerinde, bitkisel tedavi yöntemi olarak kullanılır.

Kuru Kayısı: Tüm kuru meyvelerin içerisinde en yüksek lif değerine sahip olan kuru kayısı, özellikle şişkinlik ve kabızlık problemlerinde başvurulan ilk tedavi yöntemleri arasındadır. Bebeğinizin sindirim sistemini düzenleyerek, yaşam kalitesini yükseltir.

Kuru Üzüm: İçerdiği antiseptik maddeler sayesinde, bebeğinizin sindirim sistemini rahatlatarak besinlerin ilerleyişini kolaylaştırır. Ayrıca, burada biriken toksik kalıntıları dışkı ve idrar yolu ile dışarı atarak, bebeğinizin vücut sağlığına büyük bir katkıda bulunur.

Hurma: Yüksek oranda beta karoten içeriği sayesinde, bebeğinizin hafızasını güçlendirirken zihinsel gelişimine büyük katkı sağlar. Hurma, içeriğindeki A ve C vitamini sayesinde bebeğinizin vücudunu zararlı bakterilerden ve diğer hastalık yapıcı mikroorganizmalardan temizleyen güçlü bir antioksidandır. Ayrıca, selenyum açısından zengin olduğundan bebeğinizin bağışıklık sistemini de güçlendiren, lezzetli bir besindir.

Yaban Mersini Kurusu: Ülkemizde de son yıllarda oldukça popüler olan yaban mersini, birçok tarife renk ve lezzet katıyor. Bu kuru meyve, bebeğinizin hassas vücudu için doğal bir antibiyotik özellik taşımaktadır. Özellikle kız bebeklerin sıklıkla yakalandığı İdrar yolları iltihaplanmasına sebep olan bakterilerin, vücuttan atılmasında etkin rol oynar.

Daha Fazlası Beslenme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir