Bebeğinizin hayatı boyunca sürdüreceği beslenme alışkanlıklarının yapısını oluşturduğunuz ek gıda döneminde, onu mutlaka tanıştırmanız gereken besinlerden bir bölümünde de tahıllar yer alır.

Tahıllar bebeğinizin beslenmesinde hem gelişimi hem de sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça önemli bir yer tutar.

Yüksek lif içerikleriyle bebeğinizin sindirim sistemini düzenleyecek olan tahıl kaynakları, kabızlık gibi sindirim şikayetleri de ortadan kaldırmış olur.

Tahılların bu kadar önemli olmasının bir diğer sebebi ise B grubu vitaminlerden zengin olmasıdır. Vücutta enerji üretimi için gerekli olan bu vitaminler, aynı zamanda sinir sisteminin gelişmesi için de büyük önem taşır.

Dolayısıyla demir, selenyum ve magnezyum gibi minerallerden de zengin olan tahılların tüketimi bebek beslenmesinde oldukça büyük bir öneme sahiptir.

Tam tahıl kaynakları sayesinde bebeğinizin ileri dönemlerde fazla kilolu veya obez olma riski indirgenmiş olunur.  Çünkü tam tahıllı kaynaklar sayesinde henüz bebekken tokluk hissi gelişir ve ileri dönemlerde kilo kontrolü daha rahat bir şekilde sağlanır.

Tam Tahıl ve Rafine Tahıl Nedir?

Tahıllar üç kısımdan oluşur. Bunlar; Kepek olarak adlandırılan lif açısından zengin dış kabuk, Endosperm olarak adlandırılan ortadaki nişastalı kısım ve tohum ya da rüşeym olarak adlandırılan oldukça zengin iç kısımdır.

  • •Bunların içerisinde lif açısından zengin dış kabuk; lifler, B vitamini, mineraller, protein ve doğal olarak oluşan sağlığa yararlı bitkisel maddeler içerir.
  • Ortadaki nişastalı kısım, bitkinin ana enerji deposudur. Karbonhidratlar, proteinler, az miktarda B vitamini içerir.
  • Oldukça zengin iç kısım ise; tahılın en küçük parçası olmasına rağmen önemli yağları, mineralleri, B vitaminlerini ve E vitaminini bulundurur.

Tam tahıllar tahılın bu üç faydalı kısmını da içerir. Ancak rafine tahıllar, bu kısımların yalnızca bir tanesine sahiptir.

Tahıllar işlendiğinde yani rafine hale geldiğinde kepek ve tohum kısımları gider. Geriye yalnız enerji veren endosperm kısmı kalır. Bu birçok yararlı maddenin kaybı demektir. Rafine gıdalar genellikle beyaz renge sahiptir ve daha yumuşaktır. Piyasada tüketilen beyaz ekmek ve pirinç en yaygın tüketilen rafine tahıllardır. Rafine tahıllarla beslenen çocukların karnı doyar ancak yeterince beslenemezler.

Ayrıca rafine tahılların glisemik indeksi yüksektir. Yani kan şekerinin çok hızlı bir şekilde yükselip düşmesine neden olurlar. Eğer genetik yatkınlık da varsa, bu durum ileride insülin direnci ve şeker hastalığına zemin hazırlar.

Rafine tahıllar, lif açısından oldukça fakirdir. Bu durum bebeklerin sindirim sistemini olumsuz etkiler ve kabızlığa yol açabilir.

Tam Tahıllar ve Gluten Alerjisi

Gluten alerjisi, genetik kökenli bir ince bağırsak alerjisidir. Bu alerji; buğday, arpa, yulaf ve tahıllarda bulunan ve günümüzde birçok gıdada kıvam verici olarak da kullanılan gluten maddesine bağırsakların hassasiyet göstermesi sonucunda ortaya çıkar.

Bu sebeple tam tahılları bebeğinizin beslenme programına dahil ederken, 3 gün bekleme kuralını uygulamanız gerekir.

Bu süreç içerisinde bebeğiniz gluten alerjisi belirtilerini gösteriyorsa, doktorunuza danışmanız oldukça faydalı olacaktır. Hali hazırda gluten alerjisi tanısı koyulan bebekler için ise, hangi tahılların tüketilip tüketilmeyeceğinin bilinmesi gerekir.

Buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi besinler en çok bilinen glutenli gıdalardır. Gluten alerjisi olan bebeklere bu besinler yerine; pirinç, patates, nohut, mercimek, kestane, fasulye, fındık gibi besinleri ve bu besinlerden elde edilen un ve nişastaları rahatlıkla verebilirsiniz.

Tam Tahıllara Ne Zaman Geçilmelidir?

Çoğu uzman, bebeklerin ek gıdaya geçtikleri ilk günlerden itibaren tam tahıllara yer verilebileceğini öne sürerler. Bazı uzmanlar ise, bunun için 9 ayı bir sınır olarak kabul ederler. Bunun sebebi, demir emilimini bir miktar azaltması olarak düşünülebilir.

Bu sebeple sürekli takipli olduğunuz doktorunuzun bu konudaki görüşünü almanız, en doğru seçenek olacaktır.

Bazı ebeveynlerin tahıllar konusunda uzak yaklaşımlar göstermeleri mümkündür. Bunun sebebi olarak, kabızlık korkusu ilk sırada yer alır. Ancak tam tahıllarda tahılın liften zengin olan kepek kısmı ayrıştırılmadığı için, rafine tahıllardan farklı olarak bol lif içerir. Bu da tam aksine sindirim sistemini çok olumlu etkiler. Kısacası bebeklerin kabızlık sorununun temel nedeni, genelde liften fakir beslenme şeklidir.

Bebek Beslenmesinde Tahıla Nasıl Yer Verilmelidir?

  • Tam tahıl tüketiminin temelini atabilmek için, bebeğinizin beslenmesinde bu besinleri mutlaka kullanmalısınız.
  • Bebeğinizi ilk olarak tahıllarla tanıştırırken pirinç gibi sindirimi daha kolay bir tahıl kaynağı ile başlayıp diğer aylarda kepekli pirinç, yulaf, karabuğday, bulgur gibi lif içeriği daha yüksek besinleri beslenmeye dahil etmelisiniz.
  • Hazır muhallebiler yerine, tam tahıllarla kendinizin hazırlayacağı öğünler bebeğiniz için çok daha sağlıklı olacaktır.
  • Ayrıca tahıl kaynaklarını evde hazırladığınız pürelere veya çorbalara ilave edebilir, bebeklerinizin ara öğünlerinde onlara tahıl kaynaklı besleyici kek veya krakerler hazırlayabilirsiniz.
Daha Fazlası Beslenme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir