Bebeğinize her gün yeni bir mama hazırlamak için mutfakta saatler geçirmeniz gerekmemektedir.

Bir kerede bol bol mama hazırlayabilir ve bunları güvenle saklayarak bebeğinize sunabilirsiniz. Bu yazımızda bebeğinizin mamalarını saklamanız için size yardımcı olacağız.

Derin Dondurucular Yardımcınız!

Hazırladığınız sebze-meyve püresi ya da çorba gibi tüm bebek mamalarını derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu sayede tekrar tekrar mama yapmayacağınız için zamandan, çöpe giden gıda oranı azalacağı için de paradan tasarruf edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken noktalar ise;

  • Bebeğinize sık sık yedirdiğiniz mamaları yaklaşık 1-2 aylık stok yapabileceğiniz miktarda hazırlayabilirsiniz. Hazırladıktan sonra bunları saklayabilmek için kullanacağınız buz kalıbı, yağlı kağıt, küçük plastik kaplar ya da kilitli poşetleri de yanınızda bulundurun.
  • Hazırladığınız mamayı oda sıcaklığına gelene kadar soğumaya bırakın.
  • Mama oda sıcaklığına geldiğinde üzerinde bakteri üremesini engellemek için buzdolabına al ve iyice soğutabilirsiniz.
  • Bu aşamadan sonra mamayı derin dondurucuya almanız gerekir. Eğer buz kalıbı ya da küçük plastik kaplar kullanacaksanız mamayı kalıplara doldurup üzerini kapatmanız yeterlidir.
  • Kilitli poşetler kullanacaksanız, poşet içerisindeki tüm havayı vakumlaman ya da sıkarak çıkartmanız gerekir.
  • Yağlı kağıt kullanacaksanız mamayı bir kaşık yardımıyla, parça parça üzerine koyabilir ve streç filmle örtebilirsiniz.
  • Küçük cam kavanozlar mama saklamak için çok uygun görünse de aslında değil! Çünkü bu kavanozlar dondurulmak üzerine tasarlanmadığı için, derin dondurucuda genleşme yüzünden patlayabilir.
  • Kapların ya da poşetlerin içinde ne olduğunu ve tazeliğini anlayabilmek için üzerlerine bir etiket yapıştırabilir ve bilgileri bu etikete yazabilirsiniz.

Hazır Mamalar Dondurulabilir mi?

Uzmanlar hazır mamaların ve devam sütlerinin dondurulmasını önermiyor.

Aslında dondurma işlemi hazır mamanın içeriğinde herhangi bir değişmeye neden olmuyor. Önerilmeme sebebi, çözdürüldüğünde mamanın hazırlandığı su veya sütten ayrışması olmaktadır.

Dondurduğunuz Mamaları Nasıl Çözebilirsiniz?

Mamayı çözme işlemi, dondurma işleminden çok daha önemli olmaktadır. Yanlış yöntemler uygulandığında mamanın bozulma ihtimali söz konusu olur. Bebeğinizin sağlığını korumak için çözerken aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz;

  • Dondurulmuş bebek mamasını kesinlikle oda sıcaklığında ve üzeri açık şekilde çözmeye çalışmamalısınız. Bu şartlar altında mama üzerinde hemen bakteri oluşmaya başlar.
  • Donmuş mamayı çözmenin en sağlıklı yolu buzdolabına almaktır! Mamayı derin dondurucudan çıkardığınızda dışarıda bekletmemeli ve her zaman kullandığınız buzdolabı bölümüne kaldırmalısınız.
  • Bu işlemi bebeğinize mama vermeden uzun bir süre önce yapmalısınız. Çünkü donmuş mamalar porsiyonuna bağlı olarak yaklaşık 12 saat içerisinde çözünür.
  • Mamanın daha çabuk çözülmesini istiyorsanız mikrodalga fırın kullanabilirsin. Donmuş bir mamayı cam kaba al ve arada bir karıştırarak mikrodalgada çözdürebilirsiniz. Bu işlem için mikrodalga kullanmanın bir sakıncası yok ama ısının mamanın her tarafına eşit yayıldığını kontrol etmelisiniz.
  • Mamayı bir tavada ve kısık ateş altında, yavaş yavaş çözebilirsiniz. Ama dikkat etmelisiniz, işlemin sonunda mama bebeğinizin ağzını yakacak kadar sıcak olmamalıdır.
  • Çözülen mamayı buzdolabında maksimum 2 gün daha saklayabilirsiniz.
  • Çözdüğünüz mamayı tekrar dondurmamalısınız.

Isıyı Doğru Ayarlamalısınız!

Dondurma ve çözdürmede ısı ne kadar önemliyse, pişirmede de o kadar önemli! Özellikle etli mamaları doğru ısıda pişirmeniz, yemeği bakterilerden uzak tutman için gereklidir.

Kıyma, sığır ve kuzu eti 75°C,

Beyaz et 71°C,

Kuzu pirzola gibi parça etler 75°C’de tam manasıyla pişer. Bu ısıyı anlayabilmek için bir et termometresi kullanabilirsiniz.

Bakteriler 4°C ile 60°C arasında yiyeceklerde üreyebilir. Oda sıcaklığı adı verilen şey de tam olarak bu aralığa denk geliyor. Bu yüzden pişirdiğiniz gıdaları ya bebeğinizin hemen tüketmesini sağlamalı ya da bekletmeden buzdolabına taşımalısınız.

Daha Fazlası Beslenme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir