Merhaba canımız annelerimiz!
Bildiğiniz gibi HappyKids forumumuzda bir etkileşim başlattık. Size sorduğumuz sorumuz doğrultusunda verdiğiniz cevaplardan birkaçını bir araya getirerek bir blog yazısı oluşturduk. Biz hazırlarken çok keyif aldık. Umarız okurken sizin için de öyle olur! 💜
Biz Sorduk:
- Ek gıdaya hangi ay başladınız?
- İlk 3 tadımı ne ile yaptınız?
- Ek gıda sürecinde özellikle dikkat ettiğiniz şeyler nelerdi?
- Annelere kesinlikle bunu yapma/kesinlikle dene dediğiniz püf noktalar nelerdir?
joyfulmom Annemiz dedi ki;
Doktorumuzun önerisi ile 5 buçuk aylıkken başladım. Doktorumuz alerjik olabilecek gıdalarda üç gün kuralı ile tadım yapmam gerektiğini diğerleri için püre halinde ve çorba olarak direk verebileceğimi söylediği için üç gün kuralı uygulamadan azar azar tadımlarla ilerledim.
Patates, havuç, kabak, bal kabağı, yumurta, yoğurt, muz ile başladık önce püre olarak verdim sonra pütürlü yemeye alışsın diye çorbalarını blender yapmadım ezerek verdim. Şuan 9 aylık olduğu her şeyi çok rahat yiyor 😊
İlk nasıl başlarsak öyle devam ediyor annelere tavsiyem her şeyi pürüzsüz kıvamda vermesinler sonra katı ve pütürlü yemekte zorlanıyorlar.
NaimeYilmaz Annemiz dedi ki;
Mama ile beslendiği için doktor tavsiyesi ile 4.ay başladık.
Elma suyu ile başladık, bağırsaklarını sürece hazırlamak için 3 gün verdik.
Daha sonra kabak, patates ve havuç ile devam ettik. Buharda pişirildi sebzeler ve sadece ezerek hafif pütürlü başlangıç oldu. İçlerine 1 çay kaşığı soğuk sıkım zeytinyağı da ekledim.
Özellikle pütürlü gıda yedirmeye özen gösterdim. 3′er gün alerji tadımı yaptığımız her besini karıştırıp şehriyeler ekleyip yemek, çorba olarak verdim. Yüksek alerji riski olmayan her şeyi aylarını beklemeden alerji tadımı yaptırdım.
Şu an 4,5 yaşında domates ve biber dışında her şeyi yiyen bir çocuğum var. (Tek yemiyor yemeklerin içinde tüketiyor.)
Kesinlikle ısrarcı olmayın diyebilirim. Yemediği aç olduğu dönemleri sabırla ve geçeceğini bilerek bekledim. Diş dönemi, atak dönemleri, büyüme sancıları derken beslenme konusunda fazlaca zorlayıcı olabiliyorlar. ‘‘Aman yesin de…’’ diyerek yememesi gereken hiçbir şeyi vermedim.
Muz ve yoğurda fazlaca düşkün olduğu dönemler vardı mesela bir süre vermeyi keserek yine rutine döndürebildim.
Yemediği besinleri farklı şeylere ekleyerek ve 1-2 hafta arayla yine tek tek sunarak alışkanlık kazandırmaya çalıştım.
Paketli gıdalarla 3-4 yaşından önce tanıştırmanıza hiç gerek yok. Hepsi çöp besin ve zararlı… Mümkün olduğunca organik ve ev yapımı ürünler tercih etmeye özen göstermenizi tavsiye ederim.
En büyük miras sağlıklı beden ve sağlıklı ruh 💞
bebekece Annemiz dedi ki;
Kızım 5 ay 10 günlükken doktor tavsiyesiyle 3 gün kuralıyla tadımlara başladık ilk 3 ürünümüz havuç kabak ve patatesti. Tadıma başlamadan önce en dikkat ettiğim ve doktorumuzun da uyardığı konu kabız yapacak ürünleri arka arkaya vermemen yönündeydi. Bu sebeple detaylı bir araştırma yaptım hangi ürünlerin kabız yaptığını hangilerinin bağırsak rahatlattığına yönelik ve sıralamamı ona göre belirledim. Sebzeleri buharda pişirip hafif ezerek pütürlü olarak, meyveleri cam rendeden geçirerek verdim. Her verdiğim ürünü ilk gün 3, daha sonra sırayla 4,5 çay kaşığı olarak verdim ve her gün vücudunu kontrol ettim alerjik bir durum var mı diye. Her gün tadımlardan 10 dk sonra da doktor tavsiyesiyle 2 çay kaşığı su verdim. Herhangi bir sorun yaşamadım bu süreçte. Tadımın 1. Ayını tamamlamak üzereyiz haftaya doktor kontrolü var ek gıdaya öğün olarak başlayacağız tahminimce.
AngryBirds Annemiz dedi ki;
Ek gıdaya tam 6.ayda başladım.
Verdiğim ilk 3 besin; yoğurt, kabak, havuç.
Ek gıda da dikkat ettiğim en önemli şeyler; ayına uygun besinler vermek, 3 gün kuralını mutlaka denemek, bebeğimi yemesi için zorlamamak ve ilk olarak sadece tadım olacak şekilde yapmak verdiğim şeylerin miktarını ayarlamak ( 1 çay kaşığı, 1 tatlı kaşığı, 1 yemek kaşığı şeklinde).
Annelere tavsiyelerim;
- Tadım yaptırıp sevmediği şeyleri mutlaka farklı şekilde tekrar önüne sunun,
- Öğürme ve kusmadan ya da dilleriyle dışarı çıkarmalarından etkilenmeyin, ilk defa katı beslendikleri için onu ne yapacağını bilemiyorlar.
- Verdiğiniz besinlerin onun sağlığına uygun olacak şekilde pişmesine özen gösterin.
- Ben ilk yoğurt ve sebze olarak başladım, ilk meyveyi tadınca sonrasında sebze yememe ihtimalleri var.
- Her beslenme sonrası mutlaka su teklif edin.
- Her yemeğine mutlaka zeytinyağı kullanın ki kabız olmasınlar.
- Bir de belki saçma olacak ama bazı şeyleri elden yemeyi sevebiliyorlar 😅 Mesela bazı şeyleri kaşıkla veriyorum ağzını açmıyordu, elimle uzatınca ağzını açarak geliyordu 😅
- Kesinlikle tv, telefon karşısında yedirmeyin, ne yediğini bilsin, fark etsin, yemek zamanını anlasın. Ben önüne oyuncak bile koymuyorum ki sadece yemeğine odaklansın diye.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar benim, umarım faydalı olurum 😇
_mom10 Annemiz dedi ki;
Kucakta oturmaya başladığında sofraya bizle oturdu hep.. yemek için küçüktü ama bizi izliyordu sürekli.5 buçuk ay olunca artık yemeklerden istemeye başladı biz ağzımıza görürken ağzını açıp takip eriyordu. Dedim hazırız sanırım başlayalım. Mama sandalyesinde sofrada yerini aldı ve tadımlara başladık. Benim tavsiyem sofraya hep sizinle oturması. Sabah öğlen akşam günde kaç kere yiyorsanız bebeğiniz yese de yemese de sizinle oturması.. yemek dışında başka uyaranın olamaması.tv tablet müzik oyuncak gibi.. mama sandalyesinde yerken yada otururken oyuncak vermedim hiç. Çünkü orası yemek yemek için olduğunu anlasın diye. Püre olayını çok uzatmadım. Her şeyi çok karıştırıp vermek yerine ayrı ayrı vermeye çalıştım. BLW yöntemine kısa sürede kendi geçti 7 aylık olduğunda biz yemek yerken o da kendisi yiyor oğlum yavaş derken bir den çok hoşuma gitti o an ☺️şuan 8 aylık mama sandalyesi masaya konulunca heyecanlanıyor bekliyor ve yiyor. Herkes sağlıkla büyütsün sevgiler 🌸
Ebrulihayat Annemiz dedi ki;
Ek gıdaya tam 6. Ayda başladım kilosu ayına göre iyi olduğu için.
İlk verdiğim 3 ürün yoğurt, kabak ve havuç oldu.
3 gün kuralına uydum ve hep biz yerken mama sandalyesine oturttum. Nasıl çiğnediğimi görsün diye ağzımı göstere göstere yedim.
Annelere önerim ise kesinlikle blendera falan vurmasınlar yiyecekleri pütürlü şekilde vermeye başlasınlar. Zaten hemen çiğnemeyi öğreniyorlar. Ben blw yaptığım için hep parmak boy vererek başladım. Evet anne olarak büyük parça alınca korkuyorsun ama öğürme refleksleri o kadar kuvvetli ki hemen çıkarıyorlar. Annenin bu süreçte sakin kalması çok önemli.
MAK_080922_ Annemiz dedi ki;
Doktorumuzun tavsiyesiyle 5 aylıkken başladık. Çünkü bebeğim yemek yemeğe çok meyilliydi.
Yoğurt, kabak ve havuç.
Alerji: Eminim ki çoğu annenin korktuğu birşeydir.
Boğazına besin takılması: Çok dikkat ediyorum fakat obur bir bebeğiniz varsa kaşığı dolu dolu vermeyince ağlıyorsa…. Bu olayı yaşayacağım diye çok korkuyorum.
Yemeği verdiğiniz anda yemiyorsa zorlamanın bir mantığı yok bence sinirlenmeden sakince birkaç saat sonra tekrar teklif edin. Onunla konuşarak yemeğini nasıl yaptığınızı, renklerini ona anlatabilirsiniz ben çok keyif alıyorum ona yemek yedirirken anlatmayı şarkı söylemeyi hem bu sayede daha çabuk konuşur diye düşünüyorum. Ha birde en önemlisi su. Suyu unutmayalım canımız annelerimiz….😇😇
2-prensannesi Annemiz dedi ki;
Oğlum 5 ay 12 günlük 4.ayın sonlarında ilk yoğurt ve tuzsuz peynir tadımı yaptık 5 ay kontrolümüz de doktorumuz artık başlayabiliriz 3 gün kuralını uygula birde karnı tokken tadım yaptırmaya dikkat et 6.aydan itibaren de et-balık tadımlarına başlarız tuz baharat şeker ve 1 yaşına kadar inek sütü yasak dedi ben yoğurt ve peynir tadımı yaptırdığımı söyledim o zaman yumurta sarısı havuç ve patatesle devam et dedi ilk 3 gün çeyrek yumurta sarısı verdim sonra havucu buharda haşladım çatalla ezip hafif pütürlü şekilde verdim patatesi sevmedi karnabahar ve brokoli haşlayıp 1 çay kaşığı zeytinyağı ekleyip verdim onları sevdi ara öğünde elma ve muz püresi verdim doktorumuz bize her tadım sonrası su içir günlük su içme miktarı 100-120 ml olacak dedi sonrasında havuç ve yoğurt karışımı verdim kahvaltıda yumurta sarısı ve labne olarak ilerledim 10 gün sonra çorba yada pirinç katıp yemek şeklinde verebilirsin demişti bugünde patates, havuç, karnabahar, brokoli, kabak ve pirinç püresi yaptım onu yedi inşallah bu şekilde yemeye devam ederiz.
sumeyye2201 Annemiz dedi ki;
Ek gıdaya 5.5 aylıkken başladık. Mevsim meyvelerini meyve filesine koyarak tadım yaptırdım. 6 aylık olduğunda da sebzelerle devam ettim 3 gün kuralı ile haşlanmış sebze püreleri verdim. Bu 3 tadım sebze olarak havuç, kabak, patatesti. Meyveleri çok sevdi ama sebze pürelerini sevmemişti oğlum. Daha sonra çorbalarla devam ettim çorba önce pürüzsüz olarak verdim daha sonra çatalla ezerek pütürlü verdim. Yoğurdu sevdiremedim ne yaptıysam sevmediği için de bir şeylere karıştırarak verdim tadı belli olmayacak şekilde ve çorbasını yaptım verdim. Annelere tavsiyem sevmediği şeyleri başka şekilde bir şeylerle karıştırarak verebilirsiniz. Ben ek gıda tariflerini, kahvaltı ve öğlen, akşam yemeklerini heyecanla hazırlıyordum bebeğim yemiyordu. Ek gıda döneminde zorlamanın çok önemli olduğunu bildiğim için zorlamadim ne zaman isterse o zaman verdim ara ara deneyerek zamanla daha iyi oturuyor. Çabucak her şeyi yemesini sevmesini bekleyemeyiz alışma süreci var biz anneler gözlemleyerek ek gıda sürecini ona uygun ilerlemeliyiz. Doktorumuzun 1 yaşına kadar yasaklı gıdalar olarak belirttiği şeyleri vermedim. Yasaklı gıdalar; bal, inek sütü, yumurta beyazı bunlar alerjen olabildiği için verilmemesi gerekiyormuş. Dikkat etmenizi öneririm. Bebeğim zamanla büyüdükçe yavaş yavaş yemeklere geçtim ve yemek yapmaya başladım. Oğluma yemek yaparken zeytinyağ kullanmaya özen gösterdim, salçasız ve tuzsuz yaptım. Meyveli muhallebiler yaptım evde şeker ilavesiz. Çok sevdi oğlum tavsiye ederim. Şuan 1 yaşında ve hala sevmediği seçtiği şeyler var zorlamadan ilerliyorum, ara ara deneyerek. 🥰
dennisbilge Annemiz dedi ki;
Ek gıdaya 6. Ayda başladık.
Bebeğimin 2.aydan itibaren öğrendiğimiz bir alerji süreci vardı. Bu süreçte paketli gıdalar süt ve süt ürünleri yasaktı.
Bu sebeple mevsimine göre ilk olarak sebzelerle başladım.
Elma, havuç, patates ile başlangıç yaptık.
Ek gıdaya başlamadan önce blw yöntemini çok araştırmıştım.
Öncelikle ilk yardım videoları izledim daha sonra blw için neler gerekli gereken ekipmanları tamamladım.
İlk zamanlar kaşıkla hiç bir besin vermedim. Tamamen kendi kendine yemeye çalıştı. Hiç zorlamadım. Besinleri eliyle tuttu tanıdı ve hep kendi yedi.
Üç gün kuralına muhakkak uydum. Bu üç gün kuralı sürecinde alerji yapan başka gıdalarla da karşılaştım. Örneğin muz gibi.
Ayına göre verilmesi gereken gıdalar haricinde başka gıda vermedim.
Bir yaşına kadar tuz baharat bal kuruyemiş genel olarak yasaklı gıdalarla hiç tanıştırmadım.
1 yaşından itibaren çatal kaşık kullandırmaya başladım ve hiç zorlanmadan kullandı.
1 yaşına kadar ek gıdanın EK GİDA olduğunu hiç unutmadım ve yemek yemesi için hiç bir baskı yapmadım.
Çocuğumu yemek konusunda özgür bıraktım. Doyduğu zaman saygı duydum ve zorlamadım.
Sofra saatinde hep bizimle oturmaya alıştırdım.
Yaptığım hatalar; çocuklar bazı dönemlerde az iştahlı veya tamamen iştahsız olabiliyor bunun normal olduğunu anlayamadığım için kendimi bunalıma soktum. Halbuki o dönem daha rahat davranıp kilosuna kafamı takmasaydım peşinden kaşıkla gezmezdim. Çocukta blw yi bırakıp nasıl olsa annem yediriyor rahatlığına girmezdi.
Ek Gıdaya Hazır Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Bizden de annelerimize ufak tüyolar olsun istedik. Daha fazla içerik için arama kısmına yazarak ulaşabilirsiniz! 😊
- Baş kontrolünün iyi olması, yani bebeğin başını sabit, dik konumda tutabilmesi,
- Yiyecekleri yutarken sıkıntı yaşamaması için mama sandalyesi veya beslenme koltuğunda destekle, dik bir şekilde oturabilmesi,
- Yiyecekleri dil ile itme refleksinin ortadan kalkmış olması,
- Ellerini veya oyuncaklarını ağzına sokması,
- Diğer insanların yedikleriyle ilgilenmesi, yemeye çalışması veya ona yiyecek gösterdiğinizde ağzını açması,
- Fiziksel gelişiminin uygun olması, doğum kilosunun yaklaşık 2 katına erişmiş olması.
Eğer bebek bunları yapabiliyorsa ve yiyecekleri yutabiliyorsa, çocuk doktoruyla da konuşarak ek gıdalara başlanabilir.