Ek gıda dönemi şüphesiz tüm anneler için çok heyecanlı bir süreçtir. Bebeğinizin ek gıda dönemine ne zaman geçiş yapacağını doktorunuz ile birlikte karar verdikten sonra hazırlıklara başlayabilirsiniz.  Bebeğinizle birlikte aynı sofrayı paylaşacaksınız fakat beslenme gereçlerinden oturacağı alana kadar hepsi bebeğinize özel ürünlerden oluşmalı. Bu yazımızda size ek gıda sürecinde ihtiyacınız olan ürünlerinden ve gerekliliklerinden bahsedeceğiz.

Ek gıda sürecinde tadımlardan öğünlere geçişte bolca tarif ile yanınızdayız.

HappyKids uygulamamızda bulunan Daha Fazla kısmından Tarif Dünyası’na tıklayarak yüzlerce tarife erişebilirsiniz.

Bol iştahlı ve sağlıklı bir süreç olmasını dileriz. 😍

Ek Gıda Alışverişi

Ek gıdaya geçiş aileler için dönüm noktalarından biridir. Çocuk doktorları tarafından çoğunlukla 6 ay civarında bebeğin ek gıda ile tanışması önerilmektedir. Bebeğin doğru zamanda, doğru besinlerle, doğru yöntemlerle ek gıdayla tanışması gelişimi ve sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmesi açısından son derece önemlidir. Yazımızda ek gıdaya geçişte hazırlanacak alışveriş listesinin içeriğine dair pek çok detayı bulacaksınız.

Mama Sandalyesi

Ek gıdaya geçiş serüveninde baş yardımcınız olacak olan mama sandalyesinde sayısız tecrübe yaşamaya hazırlıklı olun. Oturmayı öğrenen bebeğiniz artık yemeklerinde size eşlik etmek için hazır. Bu sayede aile ile masada zaman geçirme deneyimini de tadacak olan bebeğiniz için uygun bir mama sandalyesi seçmelisiniz. Mama sandalyesini sadece beslenme süresince kullanmanızı öneririz. Mama sandalyesi bebeğiniz için bir beslenme gereci olmalı. Böylelikle ek gıda sürecine adapte olması oldukça kolay olacaktır.

Mama sandalyesi olmadan önce dikkat etmeniz gereken özellikler:

  • Kolay silinebilir olması,
  • Minderinin yıkanabilir olması,
  • Minderin destekli olması, (böylece yeni oturmaya başlayan bebeğiniz için konforlu bir oturma alanı olması)
  • Bebeğinizi rahatça oturtup kaldırabiliyor olmanız,
  • Aparatlarının kolayca çıkartılabilir olmaması,
  • Kemerinin sağlam, bebeğin cildine zarar vermeyecek dokuda ve kolay temizlenebilir olması,
  • Oturma yerinin tercihe bağlı yatırılabilir pozisyonlara getirilebilir olması,
  • Ayaklarının devrilme ya da yamulmaya karşı dayanıklı olması,
  • Bebeğiniz oturduğunda ayağını koyabileceği bir desteğin olması,
  • Tercihe bağlı altında file bulunan modeller de tercih edilebilir.

3 tip mama sandalyesi bulunmaktadır:

  • Antilop Mama Sandalyesi

Antilop mama sandalyesi fiyat olarak makul ve hafif bir üründür. Temizliği de oldukça kolaydır. Bebeğiniz büyüdükçe taşımasında sorun yaşayabilirsiniz, bazı sandalyelerde ayak desteği bulunmamaktadır buna da dikkat etmelisiniz. Ayak desteği antilop mama sandalyesinin kullanım süresini artıracaktır. Bebeğiniz iyice hareketlenmeye ve hatta ayaklanmaya başladığında da bazı güvenlik sorunları yaşayabilirsiniz. Bu nedenle beslenme süresince bebeğinizin yanından ayrılmamanızda fayda var. Antilop mama sandalyesinde genelde minder olmaz ya da yeteri kadar konforlu olmayabilir, bunu da kontrol ederek satın alım yapmanızı öneririz.

  • Çok Fonksiyonlu Mama Sandalyesi

Bu sandalyelerde bir çok fonksiyon bulunmaktadır. Uzunluğu ayarlanabilir, 180 derece ayarlanabilir sırt alanı, çıkarılıp takılabilen tepsi bölümü, tekerlekli olması, ayarlanabilir ayak desteği gibi bir çok özellik bulunmaktadır. En dikkat çeken özelliği ise son derece sağlam ve uzun yıllar kullanıma uygun olması. Fiyat olarak da antilop sandalyelere göre daha pahalıdır fakat bebeğiniz sizin sandalyenizde yemek yemeye başlayana kadar rahatlıkla kullanabileceğiniz bir üründür.

  • Taşınabilir Portatif Oturak

Tam olarak oturak şeklinde olup herhangi bir yüzeye oturtup bebeğinizi dik pozisyonda besleyebileceğiniz bir üründür. Bazılarında ufak ayaklar da bulunmaktadır. Taşınabilir olması da gittiğiniz yerlere götürme konusunda yardımcıdır. Fakat bir sofra kültürüne alıştırmak için çok uygun bir ürün değildir. Çünkü sandalye üzerine oturtsanız bile bebeğiniz masaya erişmekte zorluk çekecektir. Fakat seyahat ve misafirlikte kullanmak üzere almanızı önerebiliriz.

Mama Tabağı ve Kaşık Çatal

Sırada yemek için temel ihtiyaçlar olan tabak, çatal ve kaşık var. Kırılmaz ve sağlığa zararlı madde içermeyen ürünleri seçmeye dikkat etmelisiniz. Ürünleri mümkün olduğunca elinizde yıkamanızı öneririz.

  • Mama Tabağı

Cam her ne kadar sağlıklı olsa da ilk etapta bebeğiniz için kullanışlı olmayacaktır. Çünkü bebeğiniz ilk etapta yemeğini ya da önündeki kabı yere atabilir. Ek gıda dönemi için özel olarak üretilen mama tabaklarını tercih edebilirsiniz. Piyasada satılan Bambu fiber mama setleri sağlık açısından ideal. Fakat bebeğiniz yere atabilir, kolunu çarpıp düşürebilir ve bu ürünler düştüğünde kırılabiliyor. Silikon mama kapları hem sandalyeye sabitlendiği hem de kırılmaz olduğu için bu dönem için en ideal mama kabı diyebiliriz. Bölmeli ayrılabilir silikon kaplar da çok kullanışlı. Yine bambu mama tabakları da silikonlar gibi kullanışlı, kırılmaz ve sağlıklıdır.

  • Mama Kaşık ve Çatalı

Çelik ürünler bebeğiniz için taşıması zor ürünlerdir. Bu nedenle sağlıklı plastik ya da silikon mama kaşığı ve çatalı tercih etmenizde fayda var. Bebeğinizin kolayca kavrayabileceği ürünler tercih etmeye özen göstermelisiniz. Bebeğinizin ağzını ya da elini kesmeyecek şekilde bir tasarımı olmalı. İlk etapta 360 derece dönen ürünler de tercih edebilirsiniz.

Mama Önlüğü

Piyasada bir çok model mama önlüğü bulunmaktadır. Silikonlu, arkadan bağlamalı, kullan at, yıkanabilir, silinebilir, uzun, kısa… Liste uzar. 🙂 Öncelikle sizin için hangisinin en kullanışlı olduğuna karar vermelisiniz. Bebeğimin yedikleri yere dökülmesin diyorsanız silikon önlükler kullanışlıdır. Yine de %100 performans beklemeyin deriz. Her türlü o yemekler dökülecek. 🙂 Bebeğimin üstü batmasın diyorsanız uzun ve yanlara doğru geniş bir model tercih edebilirsiniz. Bunlarda hem silikon hem kumaş ürünler mevcut. Kollu, giyilebilen modeller de var fakat bebeğiniz için rahatsız edici olacaktır. Yıkama derdiyle uğraşamam diyorsanız kullan at modeller oldukça pratiktir. Hatta seyahat halinde kullanmak üzere çantanızda bulundurabilirsiniz.

Alıştırma Bardağı ve Suluk

Burada dikkat edilmesi gereken bir çok detay var. Bebeğinizin ayına uygun olması, dişleyerek koparabileceği ve sıkça bir yerlere vurup yere atabileceği için dayanıklı olması, kolay yıkanabilir olması, kavrama kolaylığı, hafifliği ve en önemli detaylardan biri de akıtmıyor olması.

Bir modele karar vermeden önce HappyKids Forum’da ek gıda dönemine geçiş yapmış annelerimizin deneyimlerine danışabilirsiniz. Böylelikle boşuna masraf yapmadan en ideal ürünü alabilirsiniz.

  • Alıştırma Bardağı

Alıştırma bardağının ağız kısmı silikon uçlu ve bardak şeklinde olan 2 modeli var. Ek gıdaya yeni başlayan bebekler için ideali silikon uçlu olanlardır fakat bebeğinizin dişleriyle buluşunca kısa sürede deforme olacaktır. Bu nedenle yedek uç alabileceğiniz modelleri incelemenizi öneririz. 2 taraflı tutuş yerleri bulunması nedeniyle bebeğiniz için su içmesi çok keyifli olacaktır.

  • Suluk

Suluklar genelde 1 yaş sonrasında tercih edilebilmektedir. Fakat bebeğinizin yutma refleksi geliştiyse pipetli suluklar da kullanabilir. Bunu test etmek için bir pipet ile deneme yapabilirsiniz. Fakat pipetin su akışını yavaşlatmak için elinize sıkmanız gerekir.

Mama Termosu ve Termal Çanta

Dışarı çıkarken ne yedireceğim telaşı olmaması için önceden hazırladığınız yemekleri ısıyı koruyan kap veya çantalara koymak en doğrusu. Özellikle seyahatlerde daha da çok işinize yarayacak bu ürünler. Sabahtan bütün yiyecekleri termoslara koyup gün içinde gezmeye gidebilirsiniz, sıcaklığını ya da soğukluğunu belli bir süre koruyacaktır. Termal çantalar da yine aynı şekilde ısıyı muhafaza edeceği için termos olmayan kap ile bile kullanabilirsiniz.

Buharda Pişirme Ürünleri

Eskiden buharda pişirme mi varmış? diyebilirsiniz elbette… Fakat günümüzde sağlıklı ürünler bulmak oldukça zor. Zaten vitamin değeri gün gün azalmakta olan beslenme kaynaklarımızın vitamin değerini ekstra kaybetmesini istemeyiz. Sebzeleri buharda pişirmenin avantajı vitamin kayıplarının minimum olmasıdır. Örneğin bir brokolinin suda haşlanmış vitamin değeri %40 iken buharda pişirildiğinde %85 olduğunu biliyor musunuz? Bunun için çok pahalı elektronik aletlere ihtiyacınız yok. Su dolu tencereye yerleştirilmiş bir çelik süzgeç işinizi fazlasıyla görecektir. Elektronik ürünler genelde pratik kullanım, püre haline getirme özelliği gibi nedenlerle tercih ediliyor. Günün sonunda büyük paralar vererek aldığımız elektronik cihazları da temizlememiz gerekiyor. Onlarda da bir bekleme süresi var. Bu nedenle sizlere önerimiz bütçenizi zorlamayan bir çelik süzgeç kullanmanız. Buharda pişirme sonrası çatalla ezerek hafif pütürlü olarak ek gıdaya başlamanız bebeğinizin yutma refleksinin gelişmesi için en sağlıklı yöntemdir.

Meyve Sebze Emziği ve Cam Rende

  • Meyve Sebze Emziği

Oldukça eğlenceli bir deneyim olan meyve filesi ile bebeğiniz yeni tatları keşfederken siz de onu keyifle izleyebilirsiniz. Silikon ve file seçenekleri olan meyve emziklerini listenize muhakkak eklemelisiniz. Filelerin temizliği biraz zor olduğu için silikon olanları tercih etmeniz daha ideal olacaktır.

  • Cam Rende

Söz konusu çocuklarımız olunca sağlık ve güvenlik her şeyden önce geliyor. Ek gıdaya geçiş sürecinde en çok haşır neşir olacağınız materyallerden biri de cam rende olacak. Sağlıklı bir tercih olan cam ile meyve ve sebzeleri rendeleme işlemini güvenle yapabilirsiniz.

Yoğurt Makinesi

Bebekler için oldukça faydalı besinlerden biri olan yoğurdun daha sağlıklı olması için evde yapmayı tercih ediyoruz. Bunun için illa makine almanıza gerek yok, eski yöntemlerle gayet güzel yoğurt yapılıyor ama zamanı kısıtlı anneler için yoğurt yapma makineleri çok pratik oluyor. Tarif Dünyası köşemizde yoğurt mayalama hakkında püf noktalara da yer verdiğimiz yazımız var.

Saklama Kapları

Siz ve bebeğiniz bu dönemde farklı deneyimler edineceksiniz. Ek gıda sürecinde ziyarete gittiğiniz yerlere de besinlerinizi götürmeniz gerekecek. Bebekler için üretilen sağlıklı saklama kaplarından edinmeniz işinizi kolaylaştıracak. Özellikle bölmeli saklama kapları ayrı ayrı besinleri bir arada taşımak için ideal. Sıcak besinler için uzun süre sıcaklığı koruyabilen termoslara çok ihtiyacınız olacak. Termosları tüm yemekler ve çorbalar için kullanabilirsiniz. Kuru meyveler, kuruyemişler ve hatta minik doğradığınız katı meyveler için dökülmez kapları kullanabilirsiniz.

Diş Temizliği

Miniğinizin henüz dişleri çıkmamış olabilir. Yine de damak ve ağız temizliği yapılması gerekmektedir. Bunun için temiz bir bez ya da parmak fırçalar kullanabilirsiniz. Ayına uygun ufak fırçalar da bulunmaktadır. Sert işlemden kaçınmanızda fayda var.

Temizlik Ürünleri

Bebeğinizin bulaşıklarını yıkamak için piyasada çok sayıda sağlıklı ve güvenilir ürünler bulunuyor. Bebeğinizin yemek yediği, mama ve su içtiği tüm ürünleri ayrı olarak yıkamaya dikkat edin.

Daha Fazlası Beslenme
Yorumlar Kapalı