Bebekler için en iyi besin anne sütü ve anne sütü yokluğunda tek alternatifi olan formül sütlerdir.

Ancak 6. aydan sonra anne sütü veya formül sütler, bebeklerin besin ihtiyacını tek başına karşılamadığından ek gıdalara başlanır.

Ek gıdaya geçiş aşamasında ise en fazla dikkat edilmesi gereken konuların başında, bebeklerin gelişmemiş sindirim sistemi ve hassas ciltlerinin alerjik reaksiyon gösterebilme potansiyeli gelir. Bu nedenle, ek gıdaya geçiş sırasında 3 gün kuralı uygulanır.

Kısacası ek gıdaya geçişte 3 gün bekleme kuralı, yedireceğiniz besine bebeğinizin alerjisi olup olmadığını test edebileceğiniz bir yöntemdir.

3 gün kuralı nedir ile ilgili görsel sonucu

3 Gün Kuralı Neden Önemlidir?

Her bebek fiziki ve ruhsal açıdan birbirinden oldukça farklı yapıya sahiptir. Bebeklerin kendi yiyeceklerini kendilerinin belirlemelerine izin vermek gerekir.

Bunun takip edilebilmesi için, bebeklerin vücut dilini iyi okuyabilmek önemlidir. 3 gün kuralı sayesinde bebeklerin tanışmış olduğu gıdalardan hangisinin alerjik reaksiyon oluşturduğu, yan etkilerinin neler olduğu kolay bir şekilde gözlemlenebilir.

Verilen bir gıda sonrasında bebekte 3 gün herhangi bir alerjik reaksiyon veya aşırı gaz sancıları yoksa o gıda bebek için doğru bir gıdadır.

Ek gıdaya geçiş döneminin başlarında bu kuralı uygulamak hem bebeğin sağlığı hem de ebeveynlerin doğru bir şekilde müdahale edebilmesi için büyük önem taşımaktadır. Bu kural sayesinde ebeveynler de bebekleri için daha sağlıklı ve faydalı bir beslenme programı hazırlayabilir.

3 gün kuralı uygulanırken, bebeklerin diğer besinleri tüketmemesi önemlidir. Ancak bu, daha önce 3 gün kuralı uygulanmış ve herhangi bir sorunla karşılaşılmamış besinlerin de tüketilmemesi gerektiği anlamına gelmez.

Kısacası eğer bir bebek daha önce yoğurdu 3 gün kuralıyla yemişse ve herhangi bir alerjik reaksiyon göstermemişse, yumurta için uygulanan 3 gün kuralı süresi boyunca yoğurt tüketmeye devam edebilir.

3 Gün Kuralı Nasıl Uygulanır?

3 gün kuralında, özellikle ek gıdaya yeni başlamış bebekler söz konusu olduğunda doyumluk değil tadımlık felsefesini benimsemek büyük önem taşır.

Az miktarda besin vermek, olası bir yan etki ya da alerjilerin daha hafif bir şekilde atlatılmasını da sağlayabilir. Bu sebeple doktorlar konusunda bazı fikir farklılıkları olsa da genel olarak çay, tatlı, yemek kaşığı ölçüleri önerilir.

Örneğin; bebek ilk kez yoğurt tüketecek ve ebeveynler bunu 3 gün kuralına uygun şekilde gerçekleştirecek. O halde birinci gün bir çay kaşığı yoğurt, ikinci gün bir tatlı kaşığı yoğurt ve üçüncü gün bir yemek kaşığı yoğurt şeklinde kural tamamlanmalıdır.

Eğer bebek yoğurda bu süre içerisinde fizyolojik olarak bir tepki gösterirse, yoğurt hemen kesilmeli ve doktora danışılmalıdır. Herhangi bir reaksiyon durumu söz konusu değilse, ölçüsü konusunda abartıya kaçmamak koşuluyla bebek daha fazla miktarlarda yoğurt tüketebilir.

Bekleme Kuralı Neden 3 Gündür?

Bu kural, ebeveynlerin bebeklerine o güne kadar hiç vermediği bir gıda verdiği ilk 3 gün boyunca farklı yeni gıdalar yedirmemesini öğütler.

Örneğin bir bebek; elma, yoğurt ve havuç ile aşinadır ve sorunsuz olarak tüketmektedir. Ebeveyn ise bebeğini avokado ile tanıştırmak isteyebilir. Bu durumda ebeveynin verdiği ilk seferden itibaren ilk 3 gün boyunca avokadoya ek olarak başka bir yeni gıda vermemesi gerekir. Bununla birlikte avokado ile tanıştığı ve sorunsuz tükettiği elma, yoğurt ve havucu o 3 gün içinde de tüketmeye devam edebilir.

Bu örnek dahilinde bekleme süresinin 3 gün olma süresi, tamamen yapılan araştırma sonuçlarına dayalıdır. Kısacası 3 gün içinde herhangi bir alerjik reaksiyon halinde, ebeveynler sebebin avokadodan kaynaklandığı bilecektir.

Araştırma sonuçlarına göre gıdaların alerjik reaksiyon başlatması 3 güne kadar sürebilir. Bebeklerde besin alerjisi çok farklı şekillerde belirebilir. Bunlar; kabarma, döküntü, kızarma hatta nefes darlığına kadar uzanan, geniş bir yelpazede kendini gösterebilen besin alerjileridir.

Kısacası 3 gün bekleme kuralı, özel alerji uzmanlarının ortak aldığı kurallar çerçevesinde tanısı konan bir durumdur.

3 Gün Kuralı Sırasında Alerjik Belirtiler Nasıl Anlaşılabilir?

Bebeklerin yeni tükettikleri ve alerjileri olduğunu gösteren en belirgin özellik sümüksü ve kanlı kaka yapmasıdır.

Bununla birlikte aşırı gazının olması, karnının oldukça şiş olması, özellikle geceleri uyuyamaması, huzursuz olması, sürekli öğürmesi, ağzının kenarından sıvıların akması, vücudunun bir yerinde kızarıklık olması veya egzama olması gibi belirtiler besin alerjisiyle ilişkili olabilir.

Bağırsaklarında veya derilerindeki her türlü problem de alerjiyi işaret edebilir.

Bu sebeple 3 gün kuralı boyunca bebeklerin cildinde veya genel halinde en ufak olumsuzluk hissedildiğinde, söz konusu gıdayı vermeyi kesmek ve doktora danışmak oldukça önemlidir.

.

Daha Fazlası Beslenme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir