Anne olmak oldukça heyecanlı bir serüven olsa da aynı zamanda oldukça da zor bir süreç olmaktadır. Eğer ilk bebeğiniz değilse, zaten birçok konuda tecrübe sahibi ve muhtemelen bebeğinize bakarken hangi konuda ne yapılması gerektiğini biliyor olacaksınız; ancak bu ilk bebeğiniz ise, bebek bakımı konusunda tecrübesiz olmanızdan ötürü bazı durumlarda ne yapacağınızı bilememeniz gayet normaldir.

Doğumdan sonraki ilk zamanlarda anne ile bebek ilişkisi çoğunlukla emzirme ile olmaktadır. Emzirme, yeni doğan bebeğin en doğal beslenme şeklidir; ancak bazı durumlarda, özellikle de bebek bakımı konusunda tecrübesiz anneler, emzirme esnasında bazı problemlerle karşılaşabilirler.

Bu yazımızda aklınızda oluşan sorulara cevap bulmanıza yardımcı olacağız.

Emzirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bebeğinizi beslemeniz için en doğru yol emzirmedir ve il 6 ay bebeğinizi sadece anne sütü ile emzirmeniz oldukça önemlidir. Emzirmek, anne ve bebek için ne kadar faydalı bir işlem olsa da henüz lohusalık dönemini atlatamamış anneler için o kadar da kolay değildir.

Bazı küçük ip uçlarıyla emzirirken yaptığınız hataları keşfederek bebeğinize daha faydalı olabilir ve emzirmeyi daha kolay hale getirebilirsiniz.

  • Emzirmeden önce ellerinizi yıkayarak ve meme ucunuzu temiz bir nemli bez yardımıyla silerek bebeğinize mikrop bulaşmasını engellemelisiniz.
  • Bebeğinizi emzirmeden önce rahat bir pozisyon almalısınız. Dik bir şekilde oturarak, hatta sırtınıza bir yastık alarak emzirebilirsiniz. Kolunuzla bebeği tutarken yorulmamak için kolunuzun altına bir adet yastık koyabilirsiniz.
  • Bebeğinizin yüzünün ve bedeninin tam olarak size dönük olduğundan emin olmalısınız. Kolunuzun altına bebeğin vücudunu, dirsek kısmınıza ise bebeğin başını getirecek şekilde bebeği tutmalısınız. Aynı zamanda bebeğin poposundan tutarak onu destekleyebilirsiniz.
  • Bebek emmeye başlamadan önce, bebeğinizin başını zorla memeye yaklaştırmak bebeğinizin hoşuna gitmeyebilir. Bebeğiniz memeyi kendisi bulacaktır.
  • Bebeğiniz emerken meme ucunuzdaki kahverengi kısmı olabildiğince ağzına alabilmelidir. Çenesi ise göğsünüze dayanmalıdır. Aynı zamanda bebeğinizle göz teması da kurabilmelisiniz.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu ise, bebeğinizin ağzı kapalı olduğu için muhakkak burun deliklerinin açık olmasına dikkat edilmesi gerektiğidir.
  • Emzirirken, parmaklarınızla memenizi hafifçe sıkarak hem sütün daha kolay akmasını hem de bebeğinizin daha rahat nefes almasını sağlarsınız.
  • Emzirdikten sonra bebeğinizin doyup doymadığını kontrol etmeniz gerekir. Çoğu anne emzirdikten sonra bebeğinin doyduğunu düşünür ve bebeğin doyduğuna dair herhangi bir işareti takip etmez.

Bebeğinizi Hangi Pozisyonlarda Emzirmelisiniz?

  • Kucakta Beşik Tutuşu

En yaygın emzirme tipi olan bu tutuş, yukarıda bahsedildiği gibi bebeğin başının anne dirseğinde, vücudunun ise annenin kolunun iç kısmına dayanacak şekildeki emzirmedir.

  • Çapraz Beşik Tutuşu

Eğer bebeğiniz memeyi bulmada problem yaşıyorsa, bu emzirme tipi size uygun olacaktır. Keza geceleri emzirirken de kolaylık sağlayacaktır.

Bu pozisyonda, bebeğinizin vücudu yine size dönük olmak suretiyle, emzireceğinizin memenin diğer tarafındaki kolunuzla bebeği kavrarsınız ve eliniz bebeğinizin boynunun arkasındadır.

Bebeğinizin ağzını memenizin hizasında tutmalı ve meme tarafındaki elinizle memenizi kavrayarak süt akışını sağlamalısınız.

  • Koltuk Altı Pozisyonu

Bu pozisyon, özellikle sezaryenle doğum yapmış anneler için oldukça kolaylık sağlar. Pozisyonu daha rahat alabilmek için bir yastık kullanmak iyi bir fikir olacaktır.

Bebeğinizin başını avucunuzla kavrayarak, bedenini kolunuz yardımıyla koltuk altından geçirin. Bebeğin rahat emmesi için uygun yüksekliği sağlamak içinse, başının altına bir yastık koyun. Bebeğinizin yüzü tam olarak size dönük olacak şekilde yerleştirin.

  • Yan Yatma Pozisyonu

Birçok anne bu pozisyonun oldukça rahat olduğunu düşür. Bu pozisyonda bebeğinizle karşılıkla olarak düz bir zeminde uzanırsınız. Bebeğinizin arkasına, geriye doğru yuvarlanmaması için bir yastık koyabilirsiniz. Kendi rahatlığınızı sağlamak için de sırtınızın arkasına ya da dirseğinizin altına bir yastık koyabilirsiniz.

Bebeklerin Boğazına Neden Süt Kaçar?

Bebeğiniz emme refleksini daha anne karnında edinse de yeni doğan bebekler ilk zamanlar emmekte güçlük çekebilirler. Emerken, sütünüzün hızlı bir şekilde ağzına gelmesi de bebeğinizin soluk borusunu tıkamaya ve nefes alamamasına neden olabilir.

Bebeklerin genzine süt kaçması durumunun bir diğer nedeni de yanlış emzirme pozisyonlarıdır. Bu konuda yapılan yanlışlar ise şu şekildedir:

  • Emzirirken yapılan en büyük yanlışlardan biri, bebeğin başını yeterli yüksekliğe ayarlayamamaktır. Bebeğin başı memenizin hizasının aşağısında kalıyorsa sütünüzün bebeğinizin genzine kaçması oldukça normaldir.
  • Bazı emzirme pozisyonları her zaman bebeğiniz için doğru olmayabilir. Örneğin yan yatarak emzirme pozisyonunda bebeğinizin boğazına süt kaçması ihtimali oldukça yüksektir. Bazı uzmanlar bu pozisyonu doğru bulmazlar.
  • Bir diğer yapılan yanlış da bebeğinizi emzirirken burnunun açık olmasına dikkat etmemektir. Bu şekilde bebek emerken nefessiz kalır ve ara verildiğinde ağzından nefes almaya çalışır. Böyle bir durumda ağzındaki süt bebeğinizin boğazına kaçabilir.

Bu gibi emzirme hataları dışında, emzirirken bebeğin boğazına süt kaçması durumu doğuştan gelen laringomalaziden de  kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda nefes alındığında, gırtlağın üst kısmının çökerek kapanması, bebekte hem hırıltı şeklinde ses çıkmasına hem de emerken boğazına süt kaçırmasına neden olabilir.

Bebeğinizin Boğazına Süt Kaçmasını Nasıl Engelleyebilirsiniz?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, eğer emzirirken bebeğin boğazına süt kaçması ve nefes alamaması gibi bir problemi oluşursa, bu durum sütünüzün bol geldiğinin göstergesidir.

  • Emzireceğiniz memeyi her iki elinizle kavrayıp ağırlığını tartın. Eğer bir önceki emzirmenize göre daha ağır geliyorsa, memenizde çok fazla süt birikmiş demektir.
  • Hangi memeyi emzirecekseniz o memenizi 15-20 ml sağmanız gerekir. Aksi takdirde, özellikle de bebeğiniz daha çok küçükse, pozisyonunuzu doğru bir şekilde ayarlamış olsanız dahi bebeğiniz memenizi çektiğinde bir anda ağzına aşırı süt gelir ve soluk borusuna kaçabilir.
  • Sütünüzün bir kısmını sağdıktan sonra, memenizdeki siyah halkalının gergin olup olmadığını kontrol edin. Elinizle bu halkaya hafifçe bastırın ve eğer yumuşaksa artık bebeğinizi rahatlıkla emzirebilirsiniz.

Bebeğinizin Boğazına Süt Kaçarsa Ne Yapmalısınız?

Öncelikle, boğaza süt kaçması durumunda genellikle ciddi bir ilk yardım müdahalesi gerekmez; ancak durum ciddileşmeden önce önlemlerinizi alabilirsiniz.

  • Bebeğin genzine süt kaçarsa ve nefesi kesilirse nefes alamamasının sebebi solunum yolunun tıkanmasındandır. Bu nedenle, solunum yolunu açmak için öncelikle bebeği sert bir zemine sırt üstü yatırarak başını tavana doğru konumlandırmalısınız.
  • Bebeğinizin üzerindeki kıyafeti çıkararak düzgün nefes alıp alamadığını kontrol edin.
  • Elinize temiz bir mendil alın ve bebeğin ağzındaki süt kalıntılarını çıkarmaya çalışın.
  • Bebeğinizin burun aspiratörüyle bu işi daha detaylı yapabilirsiniz. Aynı zamanda süt, burnuna da kaçmış olabileceğinden burnunu da temizlemekte yarar vardır.
  • Bebeğinizin rahat nefes alıp alamadığını tekrar kontrol edin.
  • Bebeğinizin ayağına vurarak ya da sırtını sıvazlayarak ağlamasını sağlayın.

Bebeğim boğazına süt kaçırıyor ve nefes alamıyor diyen anneler, öncelikle sütlerinin durumunu, sonrasında da emzirme pozisyonlarını gözden geçirmelidirler. Eğer bu maddelere dikkat ederseniz bebeğin boğaza süt kaçması durumu yüksek oranda önlenebilir. Gerektiğinde de bahsedilen ilk müdahaleler yerine getirilmelidir. Bebekler hassastırlar ve bu konuda oldukça dikkatli olunması gerekir.

Daha Fazlası Beslenme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir