Doğumdan sonra bebeğin en hızlı büyüdüğü dönemde bebeğin büyümesi, gelişmesi için gereken tüm enerji ve besin öğelerini içeren ve bebeğe tek başına yeterli olan besin sadece anne sütüdür. Her annenin sütü kendi bebeğini büyütmeye yetecek kadar enerji ve besin öğesi içermektedir. Özel sebepler olmadığı takdirde her annenin sütü bebeğinin büyümesi sağlar. Zaten doktor kontrollerinde belirlenen ideal kilo artışları da bebeğe anne sütünün yetip yetmediğini göstermektedir.

İlk 6 ay anne sütü bebeğin su dahil tüm ihtiyaçlarını karşılamaktadır. 6 ay’dan sonra anne ek gıdalara başladığında da emzirmeye devam edebilir. Emzirmenin bebeğe olduğu kadar anneye de faydaları vardır. Bu nedenle bebek emdiği annede emzirmek istediği sürece 2 yıl bebek emzirilebilir. Anne sütünü fazla almanın bu zamana kadar herhangi bir sorun yarattığını gösteren en ufak bir çalışma yoktur.

Emzirme döneminde dikkat etmeniz gereken bazı püf noktalar vardır. Bunları hayatınıza yerleştirerek daha kaliteli bir emzirme süreci geçirebilirsiniz.

Sütü artıran ve sizi besleyen en değerli besin: Uyku

Özellikle emziren annelerin enerji tüketimi 500 kalori daha fazladır; Bu sebeple yorulmamalı ve uykunuzu mutlaka almalısınız. Babanın ve aile büyüklerinin yardımını almaktan kaçınmayın. İlk dört ay, evdeki iş bölümü sizi rahatlatacak şekilde düzenlenmelidir. Emzirme döneminde uyku düzenine de dikkat etmeli en 6, en çok da 8 saat uyumalıdır. Gün içinde 15 dakikalık şekerlemelerle vücudunu dinlendirmelidir.

Günlük 4 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketmek

Süt ve süt ürünleri bu dönemde özellikle pastörize veya UHT tercih edin. Özellikle peyniri yağı ve tuzu azaltılmış küf içermeyen alternatiflerden tercih edin.

Her gün en az 4 litre su içmek

Yetersiz su tüketimi süt üretimini olumsuz yönde etkiler. Günde 2 şişe maden suyu da süt üretimini destekler.Hatta emzirirken terleme ile kaybettiğiniz elektrolitleri yerine koyabilirsiniz.

Her gün en az 4 porsiyon meyve ve sebze tüketmek

Yeşil yapraklı sebzeler, taze meyveler yüksek su ve vitamin/mineral içerikleriyle sütünüze destek olur. Dereotu ve taze fesleğen anne sütünü artıran yeşilliklerdir.

Günlük 1 öğünde protein yeterli

Haftanın 2 günü kırmızı et, 2 günü tavuk veya hindi, haftanın 2 günü balık ve haftanın bir günü kuru baklagil tüketin.

 

Günde 1 avuç çiğ kuruyemiş

 

İyi yağlar ile sütünü zenginleştirebilirsin.

Günde 1 fincan rezene

Rezene süt üretimini destekleyen östrojen ve prolaktin hormonlarını uyarır.

Daha Fazlası Beslenme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir