Anne sütü, bir annenin bebeğine verebileceği ilk ve en değerli hediyedir. Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığımız ilk 6 ay sadece anne sütü kullanımını, 6 aydan 24 aya kadar geçen sürede ise anne sütünün devamlılığını tavsiye eder.
Mucize bir besin olan anne sütü, bebeğinizin dünyaya geldiği İlk 6 ayda, onun makro ve mikro tüm besin ihtiyaçlarını tek başına karşılayabilir.
Çoğu zaman doktor önerileri haricinde kullanılmaya başlayan alternatif gıdalar, bebeklerin anne sütünden aldıkları içerikleri azaltacaktır. Bu sebeple ilk 6 aylık dönemde, bebeğinizin ihtiyacı doğrultusunda ek gıdalara geçiş kararını yalnızca doktorunuz vermelidir.
Altıncı aydan itibaren ortalama iki yaşına kadar geçen dönem, bebeğinizin anne sütü ile beslenme döngüsüne eklenen ek gıdaları tüketmeye başladığı bir dönemdir.
Başlangıçta anne sütü ağırlıklı olan bu dönem, ilk 12 ayın geçmesiyle birlikte yarı yarıya dengelenir. Daha sonra yavaş bir ivmeyle, bu denge katı gıdaların lehine doğru yükselmeye başlar.
Bu dönemde tercih etmeniz gereken ek gıdalar ve bebek mamaları konusunda, yine doktorunuz bebeğinizin gelişimine uygun olarak tavsiyelerde bulunacaktır.
Ek Besinlere Geçiş Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doktorunuzun, ek besinlere geçiş konusundaki yönlendirmesi ve sizlere önereceği bebek mamaları, sizin için en iyi bebek maması tercihi olacaktır.
Bu dönemde doktorunuz tercihi size bıraktıysa, bebek maması çeşitleri arasında inceleme yapma ve kaliteli markalar konusunda araştırmalar yapmaya başlamanız gerekir.
Bebek mamaları, ulusal ve uluslararası standartlara uygun bir şekilde üretilir.
Bebek Maması Çeşitleri Nelerdir?
Ek gıdalar ve mamalar bebeğinizin büyüme ve gelişim çağında, anne sütünün tek başına yeterli olmamaya başladığı dönemle birlikte kullanılan tamamlayıcı besin ürünleridir.
Bebeğinizin büyümesi ile birlikte artan besin ihtiyacının anne sütüyle karşılanamayan kısmı, tamamlayıcı besinler yardımıyla karşılanabilir. Sağlık Bakanlığı ve Dünya çapında kabul gören uluslararası kuruluşlar, doktor yönlendirmesinin ardından tamamlayıcı gıdalara geçiş yapılabileceğini belirtirler. Bu sayede bebeklerin, normal beslenme süreciyle uyumluluk sağlaması amaçlanır.
Bu noktada, bebek mamalarının numaralandırıldığını ve bebeğin gelişimine bağlı olarak uygun numaralı bebek mamasının yine doktorunuz tarafından sizlere önerilebileceğini unutmamanız gerekir.
Formül Sütler
Formül sütler, devam sütleri olarak da bilinir. Anne sütünün olmadığı veya yeterli oranda gelmediği durumlarda, formül sütler bebeğinizin beslenmesinde ilk 6 ay tek alternatif olma özelliğini taşır.
Formül süt geçmişte yaşanmış kıtlıklar nedeni ile anne sütüne alternatif olarak Alman kimyacı Justus Von Liebig tarafından bulunmuş bir yapay bir bebek gıdasıdır.
Ticari olarak hazırlanmış formül sütler, emzirilen bebeklerin takviye olarak elde etmesi gereken bazı vitaminler ve besin maddeleri içerir.
Steril koşullar altında üretilen formül sütlerin içerisinde; protein, şeker, yağ ve vitaminler bulunur. Bu maddelerin karmaşık bir kombinasyonu kullanılarak üretilir.
Formül süt, birçok işlemlerden geçirilir ve içeriği mümkün olduğunca anne sütüne yaklaştırılmaya çalışılır. Aslında tam olarak kökeni yine inek sütü tozlarıdır. İnek sütü, içeriğindeki zararlı etkenlerden arındırılır. Bu bağlamda mamalarda inek sütünde bulunan yüksek orandaki proteinlerin geçişine izin verilmez. Mamalardaki protein yapısı inek sütünde olduğu gibi sindirimi zor değildir ve bebeğin midesindeki asitle karşılaşınca pıhtılaşmaya neden olmaz. Böylelikle kolay bir sindirim ve içeriğindeki kalsiyum, demir gibi minerallerin emilimini gerçekleştirir.
Mamaları inek sütünden ayıran bir diğer önemli fark da alerji riskinin çok az olmasıdır.
Biberonla verilen formül sütler yağ içeriği, kalsiyum ve fosfor dengesi bakımından anne sütüne benzer hale getirilerek, minerallerin vücut tarafından daha rahat ve kolay kullanımı sağlanır. Yapılan işlemler sonucunda formül sütlerin böbreklere aşırı yük binmesi önlenmiş olur.
Formül sütler arasında, kabızlık ve gaz oluşumunu önleme gibi özellikleri bulunan devam sütleri de yer alır. Toz, sıvı konsantre ve kullanıma hazır olacak şekilde üç temel formda satılan devam sütlerinden bebeğinize en uygun olanını, doktorunuzun tavsiyesinin ardından seçmeniz mümkündür.
Formül sütleri, tıpkı anne sütünde olduğu gibi acıktığı her an güvenle hazırlayabilirsiniz. Ayrıca doktorunuz aksini söylemediği sürece, tıpkı anne sütünde olduğu gibi bebeğiniz 2 yaşına gelene kadar formül sütleri tüketmeye devam etmelidir.
Kavanoz Mamaları
Kavanoz mamaları bebeğinizin ek besinlere geçiş yaptığı dönemde kullanabileceğiniz, vakumlanmış kavanozlar içinde satılan ek besin ürünleridir. Kavanoz mamalarının üretiminde, bebek gelişimi açısından faydalı olan besin öğeleri kullanılır.
Evde yapılan konserve yöntemine benzer bir şekilde vakumlu kavanozlarda muhafaza edilen kavanoz mamaları, kullanılan bu yöntem sayesinde besleyici özelliklerini uzun süre rahatlıkla koruyabilir.
Özellikle seyahatlerinizde, tatillerde ve misafirlik gibi durumlarda kavanoz mamaları size hızlı ve pratik bir çözüm sunar.
Kavanoz mamaları, bebeğiniz ek gıdaya geçtiği dönemden itibaren gelişiminin her aşamasında rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Kaşık Mamaları
Kaşık mamaları, bebeğinizin ek besinlere geçtiği 6. ay itibariyle kullanabileceğiniz, genellikle toz şeklinde satılan besinlerdir. Ilık su veya sütle karıştırılarak kullanıma hazır hale getirilen çeşitleri bulunur.
Kaşık mamaları, bebek gelişiminde doktorlar tarafından önerilen sebze, meyve, tahıl ve pirinç ürünlerinin bir araya getirilmesiyle üretilir.
Kaşık mamaları, muhallebinin alternatifidir. Özellikle az kilo alan ya da gece sık uyanan bebeklere önerilebilir. Bebek, biberon mamasına göre daha uzun süre tok kalacağından, akşam saatlerinde uyku öncesi verilmesi daha uygun olur.
Kaşık mamalarının çoğu pirinç ya da tahıl bazlıdır. Meyveler, aromalar ve doğal tatlandırıcılar kullanılarak tadı şekerli hale getirilir.
Kaşık mamaların ambalajlarında 4. ay itibariyle kullanılabilir yazsa da bu tür yoğun besinler, bebeğinizin henüz olgunlaşmamış sindirim sistemine aşırı yük bindirebilir. Bu sebeple doktorunuzun önerisi olmadan başlamamanız daha doğru olacaktır.
Kaşık mamalarının, piyasada sütlü ve sütsüz formları bulunur. Sütlü olanları kaynatılıp soğutulmuş içme suyu ile hazırlamanız, sütsüz olanları ise formül süt ile hazırlamanız gerekir.
Kaşık mamaları doktorunuzun önerdiği süre doğrultusunda, bebeğiniz ek gıdaya geçtiği dönemden itibaren kullanabilirsiniz.
.