Parmak yiyecekler, bebeklerin kendileri tarafından kolayca ve elleriyle tutarak yiyebilecekleri besinlere verilen isimdir.

Bir diğer deyişle; parmak veya lokma büyüklüğünde olan ve bebeklerin herhangi bir yardıma ihtiyaç duymadan, eline alıp rahatlıkla yiyebileceği ve ağzında rahatlıkla ezebilecekleri yiyeceklere parmak yiyecek denir.

Bebeklerin önüne konulan yiyecekleri yemeğe çalışması, öğünü eğlenceli hale getirir ve yediği yiyeceklerin dokusunu, kokusunu ve tadını kendisi keşfedebilir.

Bebekler parmak yiyecekler ile tercihen ek gıdaya başlangıç döneminde ya da 7-8 aylıkken tanışabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, verilecek parmak yiyeceklerin bebeğin içerisinde bulunduğu ay ile uygun olmasıdır.

Parmak yiyecekler, bebeği ek gıdaya başlayacak olan her annenin araştırmaları sonucunda karşısına çıkabilecek yaygın kavramlardan biridir. Bununla birlikte parmak yiyecekler hakkında detaylı bilgiye sahip olmak, sürecin doğru yönetilebilmesi için oldukça önemlidir.

Parmak Yiyecek Yönteminin Faydaları

• Parmak yiyecekler ile tanışmak ve parmak yiyecekler ile beslenmek, bebekler için sadece karın doyurmak için değil aynı zamanda yeni bir keşfetme ve bunun sonucunda öğrenme biçimidir.

• Bebekler parmak yiyecekler sayesinde; yediği yemeklerin sert, yumuşak, parlak renkli, soluk renkli, acı, ekşi ve tatlı gibi özelliklerine kendi karar verir ve bunları anlamlandırmaya başlar.

• Parmak yiyecekler, bebeğin kendi kontrolünde olan bir beslenme biçimi olduğu için bebekler ne kadar yemeleri konusunda zorlanmazlar ve katı gıdalara karşı olumsuz tutumlar geliştirmezler. Böylelikle aileler de bebeklerine bir şeyler yedirmek için tüm gün ellerinde bir tabakla dolaşmak zorunda kalmazlar.

• Bebekler için herhangi bir şeyi kendi kendine başarmak kendilerine güven nedenidir. Kendi elleriyle tuttuğu, kendi kontrolünde yiyecekleri kavradığı ve ilk kez tanıştığı bu gıdalar onun kendine olan güvenini arttırır.

• Parmak yiyecekler, bebeklerin ince motor gelişimini destekler ve el-göz koordinasyonunu güçlendirir.

• Parmak yiyecekler ile beslenme yöntemi; bebeğin sadece sağlıklı beslenmesine değil dokunma, tatma, koklama ve görme duyularını aktif kullanmasına imkan sağlayarak tüm duyularını bir arada geliştirmesini sağlar. Bu sayede bebekler yemek yerken aynı zamanda doğal olarak duyu bütünleme etkinliği de yapmış olurlar.

• Bu yöntemde yiyecekler bulamaç veya çorba şeklinde sunulmadığından, bebekler yedikleri yiyecekleri tek tek tanır ve tatma fırsatı bulur. Bu da zengin bir damak tadı geliştirmeleri ve yemek seçmemeleri için çok etkilidir.

 

Parmak Yiyecekler

• Muz, bebeklerin en favori meyveleri arasında yer alır. Aynı zamanda parmak yiyecekler için en pratik ve uygun meyveler arasındadır. Pişirilmeye gerek duyulmadan, tercihen olgun muzu parmak boyutunda keserek bebeğinizin tüketimine sunabilirsiniz.

• Brokoli, C vitamini ve lif açısından çok zengin bir sebzedir. Ayrıca boyut olarak da tam bebeklerin kavrayabileceği boyuttadır. Brokoliyi, buharda kısa bir süre pişirerek bebeğinize sunabilirsiniz. Bu sayede hem besin değerleri ölmez hem de yapısı bozulmaz.

• Salatalık, dişleri henüz çıkmamış bebekler için uygun olmayabilir. Pişirmeye de uygun değildir. Ancak dişleri çıkmaya başlamış veya çıkma aşamasında olan bebekler için, parmak boyutunda kesilmiş salatalık dilimleri hem diş şikayetlerini azaltır hem de pratik ve eğlenceli bir öğün oluşturur.

• Elma sert bir meyvedir ancak buharda kısa bir sürede yumuşattığınız elma dilimlerini bebeğinize gönül rahatlığı ile verebilirsiniz. Çekirdeklerinin ise iyi temizlendiğinden emin olmanız önemlidir.

• İyi pişmiş, yumuşak ve iriliği lokma boyutunda kabak, patates havuç ya da çok iyi pişmiş et dilimleri ile bebeğinize sağlıklı parmak yiyecekler sunabilirsiniz.

• Şeftali de yumuşak yapısıyla, tıpkı muz gibi zahmetsiz hazırlanabilen parmak yiyeceklerden bir tanesidir. Pişirmeye gerek kalmadan parmak boyutunda keseceğiniz şeftali dilimleri ile, bebeğiniz için lezzetli bir öğün hazırlayabilirsiniz.

• Tavuk köftesi, sebze köftesi, balık köftesi, mücver ve balık filetosu da bebeğiniz için besleyici olan parmak yiyeceklerdendir.

• Uygun boyutlarda verilen iyi pişmiş makarna da bebeğinizin oldukça seveceği parmak yiyecekler arasındadır. Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, kuskus gibi ufak parçalı çeşitler boğazına takılabileceği için uygun değildir.

• Çeşitli vitaminler ve minerallerle dolu, ayrıca beta karoten açısından çok zengin bir meyve olan karpuzu; ince, uzun veya üçgen dilimlerle bebeğinize sunabilirsiniz.

• Ayrıca bebeğiniz için uygun tam tahıllı ekmeğin parçalara ayırdığınız kabuk kısmını, batırıp yiyebileceği uygun sebze püreleri veya soslar ile sunmak eğlenceli olabilir.

• Krep de yumuşaklığı ile bebeğinizin kendi kendini besleyeceği lezzetli bir seçim olabilir. Dikkat edilmesi gereken, 1 yaşına kadar yalnızca yumurta sarısı ile hazırlamanızdır. Bu durum alerji geliştirmemesi açısından önemlidir.

• Kurutulmuş meyveler de bir süre sıcak suda bekletilerek minik parçalara bölünebilir. Ancak kuru üzüm gibi, boğazına takılabilecek boyutta olan kuru meyvelerden kaçınmak gerekebilir.

 

 

.

 

Daha Fazlası Tarif Dünyası

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir