Anasayfa Etiket Arşivi anne ve bebek

Etiket Arşivi anne ve bebek

Bebeğinizin Mamalarını Nasıl Saklayabilirsiniz?

Bebeğinize her gün yeni bir mama hazırlamak için mutfakta saatler geçirmeniz gerekmemektedir. Bir kerede bol bol mama hazırlayabilir ve bunları güvenle saklayarak bebeğinize sunabilirsiniz. Bu yazımızda bebeğinizin mamalarını saklamanız için size yardımcı olacağız. Derin Dondurucular Yardımcınız! Hazırladığınız sebze-meyve püresi ya da çorba gibi tüm bebek mamalarını derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu sayede tekrar tekrar mama yapmayacağınız için zamandan, çöpe giden gıda …

Evde Yapabileceğiniz Sağlıklı Atıştırmalık Tarifleri

Merhaba Canımız Annelerimiz… Hem sizi hem bebeğinizi mutlu edecek tariflerimiz var! Bebeğinizi de hazırlık sürecine dahil edebilir, birlikte keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. 🙂 Yulaflı Havuç Püresi (6. Ay ve Üzeri) Malzemeler Yarım havuç 1 tatlı kaşığı yulaf Yapılışı Havucu rendeleyerek pişirin. Yulafı kısık ateşte içme suyunda muhallebi kıvamını alana kadar pişirin. Oda sıcaklığında yedirebilirsiniz. Şekersiz Komposto (6.Ay ve …

Emzirme Teknikleri ve Emzirme Pozisyonları

Bebekler doğumdan sonraki yarım saat içinde emzirilmelidir. Özellikle ilk 24 saat içinde uykuya eğilimli olduklarından mutlaka uyandırılarak emzirilmeleri gerekmektedir. İlk haftalarda bebekler günde 8-12 kez emebilir. Bebeğe ilk 6 ay anne sütü dışında herhangi bir yiyecek ve içecek verilmemelidir. Bebek her istediğinde emzirilmelidir. Emzirme süresi gün içinde emzirilen saate göre değişir. Ortalama emzirme süresi 20 dakikadır. Emme süresi bebekten bebeğe …

Bebeğiniz ile Nasıl İletişim Kurmalısınız?

Anne ile yenidoğan arasındaki iletişim bebek anne karnında iken başlamaktadır. Doğumun ardından kurduğunuz bu iletişim bir kaynaşmaya ve fiziksel bir yakınlaşmaya dönüşecektir. Çoğu anne bebeği ile birlikte uzun uzun sohbet etmektedir. Bunu anneliğin keyfini süren birçok kadın yapmaktadır. Annelerin genellikle içgüdüsel olarak yapmış olduğu bu davranış, bebeğin gelişim sürecini hızlandırmakta ve IQ seviyesini ise olumlu bir yönde etkilemektedir. Çocuğunuz konuşmasa …

Ek Gıda Döneminde Yapılan Hatalar

Bebeklerde beslenme hataları arasında en sık rastlanılan durumlar arasında bebeğin az ve yetersiz beslendiğini düşünüp doktor kontrolü haricinde besin takviye etmek ve ek gıdaya geçişlerde bilmeden yapılan hatalardır. Bu hatalar bebeğinizin sağlıklı gelişimi ile birlikte bebeğinizin yemek yeme alışkanlığını da olumsuz etkileyecektir. Bu sebeple bebek beslenmesinde doğru sanılan yanlışların bilinmesi, oldukça önemlidir. Ek Gıdaya Geçişte Yapılan Hatalar 6 ay ile …

Bebeğinizle Beraber Uyumanız Doğru mu?

Çoğu anne, bebekleri dünyaya geldiğinde geceleri emzirmeyi kolaylaştırmak için aynı odada ve hatta aynı yatakta olmayı tercih etmektedir. Yalnızca meme emerken değil uyurken de annenin sıcaklığını hissedebilmek bebekler için vazgeçilmez olmaktadır. Birçok ebeveyn çocuklarını kendi yataklarında uyumaya alıştırıp, daha sonra bebeklerini bundan vazgeçiremediği için yakınır. Bebeğinizin aranıza ilk katıldığı yıllarda ihtiyaçlarını gözetmek amacıyla birlikte uyumanız normaldir fakat bunun ne kadar …

Bebeğinizi Tok Tutacak 10 Mama Tarifi

Tok Tutan Tarif 1 (6. Ay ve Üzeri) Malzemeler 1 tepeleme yemek kaşığı irmik 1 yemek kaşığı bebek bisküvisi (ev yapımı) 1 adet muz ya da mevsim meyvesi 1 çay bardağı içme suyu veya süt Yapılışı İrmiği şişene kadar suyla veya sütle haşlayın. Ardından ılıması için kenara alın. Üzerine muzu ve bisküviyi ezip, içerisine ilave edin. Hava almayacak kavanozlarda saklayıp …

İrmikli Mama Tarifleri

Havuçlu İrmikli Mama (6. Ay ve Üzeri) Malzemeler 1 kahve fincanı irmik 1 adet orta boy kabak ​1 adet orta boy havuç 1 adet arpacık soğanı 1 tatlı kaşığı zeytinyağı Yapılışı Kabak, soğan ve havuçların kabuklarını soyalım ve küp küp doğrayalım. Zeytinyağını yakmadan soğanları hafifçe soteleyelim. Havuçları ekleyip 1-2 dakika tahta kaşıkla çevirelim. Bir bardak sıcak su ekleyerek 15 dakika kadar …

“Bebeğim Doydu Mu?” Korkusuyla Baş Edin

Bebeğinizi kucağınıza aldığınız ilk andan itibaren onun için endişelenmeye başlarsınız. Bu oldukça doğal olmaktadır. Bu endişelerden belki de en önemlisi bebeklerini yeterli derecede besleyip besleyemedikleridir. Bebeğin henüz küçük ve kendini ifade edemiyor olması, annenin bu konuda tam olarak bilgi sahibi olabilmesini zorlaştırır. Halbuki uzmanlara göre, bebeklerin doyduklarını anlamanın birçok yolu vardır. Bu yazımızda size bebeğinizin doyup doymadığını anlamanız için bazı …

Diş Çıkaran Bebeğinizi Rahatlatın

Bebeklerde dişlerin çıkmaya başlaması 6-8. aydan itibaren görülebilmektedir. Bu süreç boyunca bebeğiniz, dişleri kaşındığından ve diş etlerinde baskı hissettiğinden dolayı huzursuz hissedebilir. Diş çıkarma ile birlikte bebeğin beslenmesinde, uykusunda ve kakasında değişimler meydana gelebilir. Bu yazımızda bebeğinizin bu dönemi daha rahat geçirmesine yardımcı olacak bazı ipuçlarından bahsedeceğiz. Bebeğiniz Diş Çıkarınca Neler Yapmalısınız? 6.ay civarında başlayan bu süreç aynı zamanda bebeğin …

Doğru Bilinen Yanlışlar Serisi 1: Yenidoğan Bebek Bakımı

Bebeğiniz yeni doğdu ve yeterince streslisi olduğunuzu tahmin edebiliyoruz. Özellikle bebek bakımı ile ilgili her kafadan bir ses çıkıyor ve kafanızı karıştırıyor, biliyoruz. Bu yazımızda size doğru bilenen yanlışlardan bir derleme hazırladık. Umarız yardımcı olur 🙂 Bebeğimi Uyurken Sallamam Zararlıdır Bebeğiniz karnınızda sallanıyordu, o yüzden bu harekete alışık olmaktadır. Ayrıca bebeğinizi sallamak, orta kulaktaki vestibüler sistemin uyarılmasını sağlar. Bu da …

Oyunlar ile Bebeğinizin Gelişimini Destekleyin

Çocuğunuzun gelişimine oyunlar oldukça yardımcı olmaktadır. Çocuğunuzun sinir sistemini geliştirmenin en etkili ve kestirme yolu, oyun oynamaktır. Fakat, çocuğun yaşı kaç olursa olsun çoğu ebeveynin ortak problemi ise çocuğuyla oynayacak oyunları bulma ve onları doğru oyuna yönlendirme konularında zorlanmasıdır. Yaratıcı fikirler üretmeye çalışmak da zamanla yorucu olabilir. Bazı uzmanlar ebeveynlere, çocukların gelişimi için masa başında oturup dikkat geliştirici etkinlikler yaptırmalarını …

Evde Uygulayabileceğiniz En Etkili Montessori Etkinlikleri!

Erken çocukluk, merakın çok ve öğrenme isteğinin en yüksek olduğu bir dönemdir. Bu sebeple hızlı bir öğrenme sürecinin yaşandığı bu dönem, yerini tesadüfi öğrenmelere bırakılmamalıdır. Erken yaşlarda zengin ve etkili deneyimlerle elde edilen temel bilgi ve beceriler, çocukların daha sonraki öğrenmelerini kolaylaştırır. Çocukların bu yaşlarda yakın çevresi tarafından desteklenmesi ve uygun eğitim fırsatlarından faydalanması hem gelişimi açısından hem de okul …

Bebeğinize Uyku Eğitimini Nasıl Vermelisiniz?

Bebeklerde uyku sorunu en yaygın görülen ve anne babaların kabusu olan bir sorun olmaktadır. Uykusuz sabahlar ve gecelere bebeğinizin doğuşu ile hazırlanırsınız. Sorun ortak olsa bile uzmanlar arasında bu durumun nedenleri için fikir ayrılıkları ile karşılaşmak mümkündür. Çocuğun mizacı, ihtiyaçları, ailenin içinde bulunduğu koşullar, kültürel etmenler ve olağan dışı (örn. hastlalık vb.) durumlar gibi pek çok faktör bu sorulara verilecek cevapları …

Bebeğinize Elmalı Tarifler

Ek gıdaya başlayan bebeğiniz için elma; lezzeti, yapısı ve risksiz olması sayesinde tam da bebeğinin beslenme listesine rahatlıkla ekleyebileceğiniz bir meyve olmaktadır. Ek gıdaya geçişte ilk önerilen besinlerden biri olan elmayı çeşitli tariflerde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Şimdiden miniğinize afiyet olsun 🙂 Elma ve Tarçınlı Yulaf Oldukça kolay yapılan bu tarif tam bebeğinizin dişine göre! Yulaf ezmesinin ne kadar yararlı olduğunuzu söylememize gerek …

Bebeklerde Dokunma ve Masajın Faydaları!

Bebeklerin sağlıklı gelişimi için en önemli deneyimlerden bir tanesi, ebeveynlerinin sevgi dolu dokunuşudur. Dokunma pek çok yönden kullanılan ilk dildir. Nazik ve sevgi dolu bir dokunuş bebeklerin daha güçlü bir şekilde ve daha az korkuyla büyümelerine yardımcı olabilir. Rutin olarak dokunulan bebekler, diğer bebeklere göre %50 daha fazla göz teması kurmakta ve 3 kat daha fazla olumlu bir ifadeye sahip …

1-4 Aylık Bebekler için Oyuncak Seçimi

Oyun ve oyuncağın bebeğinizin fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimine önemli etkileri olduğu vurgulanmaktadır. Oyun bebekler ve çocuklar için bir öğrenme şekli olmaktadır. Her yeni deneyim, farklı bir olay, uyaranla etkileşim çocuğun gelecekteki zekasının, hayal gücünün ve yaratıcılığının temellerini attığı için olduğu için oldukça önemlidir. Bebeğinize oyuncak seçerken sadece şirinliğine, eğlendirici olmasına değil, oyuncağın sağlıklı ve güvenli olmasına, bebeklerinin gelişimine …

Formül Mama ve Anne Sütüyle Yapılan Mama Tarifleri

Mama İle Pirinç Unlu Muhallebi Tarifi Malzemeler 1 bardak su 3 tatlı kaşığı pirinç unu 6 ölçek mama tozu Yapılışı Su ile pirinç unu soğukken karıştırılıp ağır ateşte yavaş yavaş kaynatılır, koyulaşmaya başlayınca mama tozu ilave edilir. Biraz daha karıştırılıp bırakılır. Soğuyunca bebeğe verilir.   Yulaf Unu Maması Malzemeler 2 çorba kaşığı tam yulaf unu 1/3 su bardağı su 1/3 su bardağı …

Emeklemekten Yürümeye Uzanan Yolculuk

Bebekler Ne Zaman Emekler? Bebeğin 6. ayı ile birlikte artık büyük gelişim özellikleri göstermeye başlarlar. Bebeğiniz bu zamanlarda dik oturabiliyor, katı gıdalarla besleniyor ve seninle iletişim kuruyor. Bu özelliklerden sonra ise her annenin merakla beklediği emekleme yer almaktadır. Emeklemek, bebeğinin kollarını ve bacaklarını güçlendirir ayrıca gelişimi hakkında sana bilgi verir. Bebeğinin zamanında ve doğru emeklemesi, kaba motor becerilerinin geliştiğini gösterir. Bebeğin …

Emzik Rehberi

Yenidoğan bebeklerde  emme refleksi oldukça kuvvetli olmasından dolayı bebek, emme eylemine daha anne karnındayken başlarlar. Çoğu zaman bebeğin uzun süre uyumasını sağlayan, çoğu zaman da annelerin kurtarıcısı olan emziğe (yalancı meme) başlamak tamamen annenin vereceği kararla olmalıdır. Bu yazımızda sizler için yenidoğan bebeği emziğe alıştırma yöntemleri, doğru emzik seçimi ve emzik bağlılığını önleme konusunda bilgilendireceğiz. Emzik Kullanımına Ne Zaman Başlanmalıdır? Bebeğiniz, doğumdan …

Emziren Anne Diyeti Nasıl Olmalı?

Uzun uğraşlar sonucunda bebeğinize kavuştunuz ve emzirme döneminiz geldi bile! Bu zamanlarda diyetiniz oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Bu diyetin kilo verme odaklı olduğunu düşünmemelisin! Bu bilgilerin amacı çabuk iyileşme, enerji, bebeğini doğru şekilde besleme ve süt üretiminin arttırılmasını sağlamaktır. Bebeğinizin İhtiyaçlarını Baz Alın Eğer bebeğini ek gıdaya erken başlattıysan, sende ya da ailende besin alerjisi hikayesi varsa, bebeğinde alerji söz …

Anne Sütü Saklama Nasıl Olmalıdır?

Bebeğinizle ayrılık vakti geldiyse, işinize dönecekseniz ve bebeğinizi anne sütünden mahrum etmek istemiyorsanız sütünüzü sağıp miniğinize bırakmaktan başka çareniz kalmamaktadır. Anne sütü çabuk bozulabilen ve besin değerini kaybedebilen bir yapıya sahip olduğu için sütünüzü nasıl saklayacağınız ve çözdüreceğiniz oldukça önemlidir. Bu yazımızda size bu konuda yardımcı olacağız. Sütünüzü Nasıl Sağmalısınız? Memeni elinle sağmadan önce mümkünse ılık bir duş al ya …

6-8 Aylık Bebek Beslenmesi

Canımız annelerimiz; Bebeğinizin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğini biliyorsunuz. 6-8 aylık bebeklerde ek gıdaya geçilebilmektedir. Ancak unutmamanız gereken en önemli nokta; ”6-8 aylık bebeğin temel besin kaynağının anne sütü olması gerekmektedir.” 6-8 ay, bebeklerin ek gıdalarla tanışma dönemi olmaktadır. Bu dönemde bebeklere verilen besinler ayrı hazırlanmalı ve püre kıvamında verilmelidir. Ek besinler ise çocuğunuz aç iken …