Anasayfa Etiket Arşivi anne

Etiket Arşivi anne

Bebeklerde İştahsızlık Neden Olur? İştahsız Bebekler İçin İpuçları

Bebeklerinin iştahsızlıklarından yakınmaları, çoğu annenin ortak problemidir. Her yaş döneminin ayrı beslenme güçlükleri olsa da iştahsızlık sorununun genellikle 9 ay-2 yaş arasında daha sık görüldüğü bilinir. İştah beyindeki hipotalamus adı verilen bölgede kontrol edilen bir güdüdür. Beslenmeyle ilgili bütün iletiler burada toplanır. İştah ise; istenilen bir yiyeceği zevk alarak yeme, iştahsızlık ise beyinden gelen açlık sinyallerini alamama olarak tarif edilebilir. …

Bebeğinizin Mamalarını Nasıl Saklayabilirsiniz?

Bebeğinize her gün yeni bir mama hazırlamak için mutfakta saatler geçirmeniz gerekmemektedir. Bir kerede bol bol mama hazırlayabilir ve bunları güvenle saklayarak bebeğinize sunabilirsiniz. Bu yazımızda bebeğinizin mamalarını saklamanız için size yardımcı olacağız. Derin Dondurucular Yardımcınız! Hazırladığınız sebze-meyve püresi ya da çorba gibi tüm bebek mamalarını derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu sayede tekrar tekrar mama yapmayacağınız için zamandan, çöpe giden gıda …

Evde Yapabileceğiniz Sağlıklı Atıştırmalık Tarifleri

Merhaba Canımız Annelerimiz… Hem sizi hem bebeğinizi mutlu edecek tariflerimiz var! Bebeğinizi de hazırlık sürecine dahil edebilir, birlikte keyifli dakikalar geçirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. 🙂 Yulaflı Havuç Püresi (6. Ay ve Üzeri) Malzemeler Yarım havuç 1 tatlı kaşığı yulaf Yapılışı Havucu rendeleyerek pişirin. Yulafı kısık ateşte içme suyunda muhallebi kıvamını alana kadar pişirin. Oda sıcaklığında yedirebilirsiniz. Şekersiz Komposto (6.Ay ve …

Bebeğinizin Beyin Gelişimini Destekleyecek Ev Aktiviteleri!

Bebeğinizin beyin gelişimi, henüz anne karnındaki dönemden başlayarak ilk 2 yılında büyük oranda tamamlanır. Bu sebeple bebeğinizin doğumundan itibaren yapacağı etkinlikler, onun beyin gelişimini büyük oranda destekleyecektir. Bebeğiniz ile birlikte etkinlik yaparken hem kaliteli zaman geçirebilirsiniz hem de onun birçok gelişim alanını destekleyebilirsiniz. Bebeğiniz bu etkinlikler sırasında düzenli ve detaylı çalışmayı öğrenebilir. Planlı ve düzenli çalışmak, organize olabilmek günlük yaşam …

Yeni Doğmuş Bebeğinize Kitap Okumanın Faydaları

Bebeğinizin kitap okumak için çok küçük olduğunu mu düşünüyorsunuz? O halde bir kez daha düşünün.  Araştırmalar bebeğinizle bir kitabın keyfini çıkarmak için hiç bir zamanın erken olmayacağını gösteriyor. Bu sebeple elinize kitabı alın ve bebişinizle keyifli kitap okuma ritüellerine başlayın!  Bağ kurmaya yarayan bir an Yeni doğmuş bebeğinize kitap okumak özel bir zamana dönüştürebileceğiniz birebir bir aktivitedir, bebeğinizin onun için …

1. Atak Dönemi – Beşinci Hafta Atağı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Büyüme atakları, yakın zamanda keşfedilmiş ve çoğu annenin bebeklerini kucağına almadan önce hiçbir fikre sahip olmadığı konulardan bir tanesidir. Büyüme ya da sıçrama atakları olarak bilinen bu dönemler, bebeğin doğduğu andan 20. aylık olana kadar geçen sürede toplamda 10 kez gerçekleşir. Bebekler belirli haftalarda, büyüme atağı yaşarlar. Bu büyüme atakları hem zihinsel hem de fizyolojik olarak gerçekleşebilir. Bebekler atak dönemlerinde …

Bebeklerde Çapaklanma Sorunu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bebeklerde en çok görülen sorunlardan birisi de gözlerinde meydana gelen çapaklanma olmaktadır. Çapaklanma eğer ileri seviyelere oluşursa enfeksiyon riskine neden olacağından dolayı dikkatli olunmalıdır. Çapaklanma Nedir, Neden Olur? Çapaklanma, bebeklerde göz nezlesi ve gözyaşı kanalı tıkanıklığı nedeniyle olabileceği gibi anneden bebeğe geçen bel soğukluğu hastalığı ve herpes enfeksiyonları başta olmak üzere birçok hastalığın belirtisi de olabilmektedir. 
Uzmanlar toplumda genellikle uyku …

Bebeğinizi Tok Tutacak 10 Mama Tarifi

Tok Tutan Tarif 1 (6. Ay ve Üzeri) Malzemeler 1 tepeleme yemek kaşığı irmik 1 yemek kaşığı bebek bisküvisi (ev yapımı) 1 adet muz ya da mevsim meyvesi 1 çay bardağı içme suyu veya süt Yapılışı İrmiği şişene kadar suyla veya sütle haşlayın. Ardından ılıması için kenara alın. Üzerine muzu ve bisküviyi ezip, içerisine ilave edin. Hava almayacak kavanozlarda saklayıp …

Organik Sütlerin Normal Sütlerden Farkı Nedir? Tüm Yönleri ile Organik Sütler

Süt, beslenme fizyolojisi ve sağlık açısından çok önemli bir gıdadır. Ancak tüm yararlı özelliklerine ve önemine rağmen, konvansiyonel üretimin kaçınılmaz bir sonucu olarak içerdiği çeşitli kalıntı maddeler sağlık açısından önemli problemler oluşturabilir. Bir bebeğin hassas vücudu söz konusu olduğunda ise, işler daha da karmaşık bir hale dönüşebilir. Bu sebeple; günümüzde üretimi oldukça yaygınlaşmaya başlayan organik sütler, bebeğinizin sütten alması gereken …

Prematüre Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Doğumun 37. gebelik haftasından önce gerçekleşmesi durumu, tıpta ‘prematüre doğum’ olarak tanımlanır. Dünyaya gelen bebeğe ise ‘prematüre bebek’ adı verilir. 37 haftadan önce dünyaya gelen bebekler, organ ve sistemleri tam olarak olgunlaşmadığı için bazı sorunlarla karşılaşabilir. Bebeğin gebelik haftası ve doğum ağırlığı ne kadar küçükse, riskler o kadar fazladır. Özellikle 32 haftadan önce ve 1500 gramdan düşük ağırlıkta doğum gerçekleşmişse …

Bebeklerin Tek Memeden Emmesi Hakkında Merak Edilenler!

Anne sütü eşsizdir ve bir annenin, bebeğine verebileceği en değerli hediyedir. Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. Bu bağlamda Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sağlık Bakanlığı ilk 6 ay sadece anne sütü, devamında ise 2 yaşına kadar ek gıdalar ile birlikte anne sütünün verilmesini önerir. Emzirme aynı zamanda bebeğin …

Bebeklerde Pamukçuk ile Başa Çıkın

Bebeklerin özenli bakıma ve korunmaya ihtiyaçları olmaktadır. Bebeklerin bağışıklık sistemi zayıf olduğundan ve dirençleri düşük olduğundan birçok hastalığa yakalanmaları oldukça kolaydır. Bu dönemde sık rastlanan, bebekleri ve ebeveynleri rahatsız eden durumlardan biri de bebeklerde pamukçuk oluşumudur. Bu yazımızda sizlere pamukçuk oluşumu ve tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz. Pamukçuk: Bebeğin dilinde ve damağında meydana gelen, bir çeşit mantar parazitinin neden olduğu ağız içinde meydana gelen rahatsız …

Bebeğinizi Kış Aylarında Nasıl Giydirmelisiniz?

Bebeklerin her zaman temiz havaya ve bol oksijene ihtiyacı vardır. Sürekli kapalı alanlarda tutulan bebeklerde çeşitli solunum yolu enfeksiyonları görülebilir. Önemli olan nokta ise, soğuk havaya çıkarken bebeğin doğru şekilde giydirilmesidir. Soğuk havalarda ebeveynlerin en sık yaptığı hata, bebeklerini kalın giysilerle korumaya çalışmaktır. Ancak uzmanlar bunun yanlış olduğunu belirtirken, kalın giysiler yerine kat kat giydirmenin daha sağlıklı olduğunu söylerler. Bebekler …

Bebeklerde Görünen Tüm Cilt Sorunları

Bebek cildi bir yetişkinin cildinden çok daha incedir. Yapısı ise bu bağlamda oldukça dirençsizdir. Kirletici maddelere karşı bariyer etkisi iyi gelişmemiştir ve derinin ortama verdiği tepkiler daha hassastır. Cildin doğal asit koruma tabakası yeni doğanlarda ilk birkaç haftada oluşur ve yetişkinlerin cildinden daha yavaş yenilenir. Bebek cildinin bakteri ve patojenleri uzak tutma gibi önemli bir fonksiyonu vardır. Bebeğinizin dış dünyaya …

Bebeğinize Uyku Eğitimini Nasıl Vermelisiniz?

Bebeklerde uyku sorunu en yaygın görülen ve anne babaların kabusu olan bir sorun olmaktadır. Uykusuz sabahlar ve gecelere bebeğinizin doğuşu ile hazırlanırsınız. Sorun ortak olsa bile uzmanlar arasında bu durumun nedenleri için fikir ayrılıkları ile karşılaşmak mümkündür. Çocuğun mizacı, ihtiyaçları, ailenin içinde bulunduğu koşullar, kültürel etmenler ve olağan dışı (örn. hastlalık vb.) durumlar gibi pek çok faktör bu sorulara verilecek cevapları …

Anne Olduktan Sonra Siz: Hayatınızda Neler Değişti?

Anne olduktan sonra herkesin hayatı kişi ayırt etmeksizin az ya da çok değişir. Bu değişimler, aslında hamile kalındığı andan itibaren siz fark etmeseniz de çoktan başlamıştır. Bebeğinizi öğrendiğiniz daha ilk anda daha sağlıklı bir yaşam tarzı seçmeniz, zararlı alışkanlıklardan uzak durmanız, hatta yüksek bir yere uzanmaya bile çekinmeniz bunun en büyük göstergelerinden bir tanesi! Peki genel bir bakış açısıyla bakarsak, …

Bebeklerde Dil ve Konuşma Gecikmesi Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerini kucaklarına alan ebeveynler, onların kendileriyle sözlü iletişime geçeceği vakti sabırsızlıkla bekler. Bebeklerde dil gelişimi süreci ve konuşmaya başlama yaşı bireysel farklılıklar gösterir. Bu sebeple, söz konusu becerilerin hangi dönemde gerçekleşeceğini tam olarak söylemek imkansızdır. Bununla birlikte bebekler, genellikle birbirine yakın aylarda gelişim süreçlerini tamamlayarak, ilk olarak anlamsız sesler çıkarmaya ve daha sonra da bilinçli şekilde basit kelimeleri söyleyerek konuşmaya …

Formül Sütler, Kavanoz ve Kaşık Mamaları Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey

Anne sütü, bir annenin bebeğine verebileceği ilk ve en değerli hediyedir. Bu sebeple Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığımız ilk 6 ay sadece anne sütü kullanımını, 6 aydan 24 aya kadar geçen sürede ise anne sütünün devamlılığını tavsiye eder. Mucize bir besin olan anne sütü, bebeğinizin dünyaya geldiği İlk 6 ayda, onun makro ve mikro tüm besin ihtiyaçlarını tek başına …

Bebeklerde Kabızlık Neden Olur? Kabız Olan Bebekler İçin Çözüm Önerileri

Kabızlık, bağırsak hareketlerinin yavaş olması sebebiyle az sayıda dışkılama, dışkılama güçlüğü, dışkının tam boşaltılamaması, ağrılı dışkılama ve şişkinlik gibi belirtilerin oluşturduğu yaygın bir bağırsak bozukluğu sorunudur. Bebeklerde kabızlık ortaya çıktığı zaman her anne panikler ve ‘Kabızlık nasıl geçer?’ sorusuna cevap aramaya başlar. Bebeklerde kabızlık nedenleri birden fazla olabildiği için, bebeği çok iyi gözlemlemek gerekir. Kronikleşmesi durumunda, şiddetli karın ağrısı ile …

Bebeğiniz Yemek Seçiyorsa Ne Yapmalısınız?

Beslenme şeklinin ve beslenme alışkanlıklarının rolü, bebeklerin gelişimi için rolü oldukça önemlidir. Bebeğinizin zihinsel ve fiziksel gelişimi üzerinde, tükettiği besin çeşitliliği büyük bir rol oynar. Dengeli beslenen bebeklerin zihinsel aktiviteleri, boyu ve kilosu gibi fiziksel özellikleri yaşına göre olması gereken düzeyde ve daha çabuk gelişim gösterir. Bu bağlamda, anne babalar olarak bebeğiniz ile ilgili en hassas olduğunuz konulardan biri, onun beslenmesi olmalıdır. Bebeğiniz, bir yaşına …

Doğum Sonrası Dönemde Su Tüketiminin Önemi

Sadece insanlar değil, tüm canlıların yaşamlarını sürdürebilmesi için gereken en önemli temel unsurlardan bir tanesi sudur. Ortalama olarak bir insanın günde 2 litre kadar su içmesi gerekir. Su içmenin önemine, daha çok hamilelik döneminde dikkat edilir. Ancak hamilelik sonrasında suyun önemi hakkında herkes yeterince bilgi sahibi değildir. Oysaki yeterli miktarda sıvı tüketilmesi, anne sütünün devamlılığı açısından yapılabilecek en uygun davranışların …

Bebeğinizin Ayrılık Korkusunu Yenin!

Bebeğiniz büyüyor ve büyümesiyle birlikte kişiliği de değişiyor. Bu değişikliklerden bazıları sizi mutlu edebileceği gibi bazıları da endişelendirebilir. Bebekte oluşan ayrılık korkusu da bu değişimlere bir örnek olmaktadır. Bu yazımızda size yeni yeni oluşan bu ayrılık korkusu ile baş etmenize yardımcı olmaya çalışacağız. Bebeğinizi bir bakıcıyla tanıştırdığınızda ya da onu ilk kez yuvaya bıraktığınızda bebeğinizde ayrılık endişesi gözlemleyebilirsiniz. Dışarıya çıkmak …

Bebeklerin 1 Yaşından Önce Tüketmemesi Gereken Besinler!

Bebeklerde beslenmenin temel amacı, uygun büyüme ve gelişmenin sağlanması ayrıca besin eksikliği durumunun engellenmesidir. Büyümenin ve beyin gelişiminin en hızlı olduğu 0-2 yaş arası dönem, beslenmenin en önemli olduğu zamanlardır. 0-2 yaş arasında dengeli bir beslenme ile birçok akut ve kronik hastalıklar önlenebilir ya da daha hafif geçirilir. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı, ilk 6 ay yalnızca anne sütünün …

Bebeğinizi Domuz Gribi Salgınından Koruyun! Domuz Gribi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Grip, insanlık tarihi kadar eski bir hastalıktır. ‘İnfluenza’ adlı virüsün neden olduğu grip, sadece insanlarda değil pek çok omurgalı türünde hastalık oluşturur. Her türe ait, diğer türlerinkinden farklı ve o türe özgü grip virüsleri bulunur. Ancak kimi zaman bir türe ait grip virüsü, başka bir türde hastalık meydana getirebilir. Domuz gribi, bu duruma verilecek en belirgin örneklerden bir tanesidir. Grip …

Emziren Anne Diyeti Nasıl Olmalı?

Uzun uğraşlar sonucunda bebeğinize kavuştunuz ve emzirme döneminiz geldi bile! Bu zamanlarda diyetiniz oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Bu diyetin kilo verme odaklı olduğunu düşünmemelisin! Bu bilgilerin amacı çabuk iyileşme, enerji, bebeğini doğru şekilde besleme ve süt üretiminin arttırılmasını sağlamaktır. Bebeğinizin İhtiyaçlarını Baz Alın Eğer bebeğini ek gıdaya erken başlattıysan, sende ya da ailende besin alerjisi hikayesi varsa, bebeğinde alerji söz …

Bebekler Geceleri Neden Uyumaz? Gece Uyumayan Bebekler İçin Çözüm Önerileri

Uyku, beyin başta olmak üzere bebeklerin tüm vücudunun yenilenmesi ve gelişimi için şarttır. Uyku sırasında stres hormonları azalırken büyüme hormonu oranı artar. Gece uykusunda ise, büyüme hormonu olabilecek en yüksek değerlere ulaşır ve bu da bebeklerin büyüme-gelişmeleri için oldukça önemlidir. İyi bir uyku için ‘bebekler gibi uyumak’ deyimi kullanılsa da aslında bebekler bu tanımda belirtildiği gibi uyumazlar. Çünkü bebeklerin hafif …

Mutlu Bebekler İçin Mutlu Sindirim Sistemi

Bebeğinizin sağlığı ve gelişimi konusunda ne kadar hassas olduğunuzu biliyoruz. Bebeğinizin sağlığının dinamiklerini oluşturan en önemli konulardan biri de hiç şüphesiz ki sindirim sistemidir. Sağlıklı bir sindirim sistemi, bebeğinizin şimdi ve hayatının geri kalanı boyunca mutlu olmasını sağlayacak en önemli noktalardan bir tanesidir. Sindirim Sistemi Oluşumu ve Bilinmesi Gerekenler Bebeğinizin bağırsakları, henüz embriyonik dönemde 4. haftada oluşmaya başlar. Kısacası, henüz …

İnmemiş Testis Nasıl Anlaşılır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Testisin iniş sürecinde meydana gelen aksaklıklar sonucunda, inmemiş testis adı verilen sorun ortaya çıkabilir. Bu hastaların ¾’ünde 3 ay dolmadan testis yerine iner. Erkek çocuklarında ortalama bir yaşına kadar yaklaşık %4.3 oranında inmemiş testis sorunu görülebilir. Prematüre şekilde dünyaya gelen bebeklerde ise bu oran %33’lere kadar çıkabilir. İnmemiş testis problemi tedavi edilmediği takdirde birçok ciddi sayılabilecek sağlık sorunlarına, cinsiyet ile …

Bebeğinize Neden ve Nasıl Kitap Okumalısınız?

Bebeklere kitap okumak, çoğu ebeveyn tarafından gereksiz bir faaliyet olarak görülmektedir. Bu süreçte bebeklerin duyduğunu anlamayacağı, bunların hafızalarına yerleşmeyeceği gibi bir düşünce oldukça yanlıştır. Çevresindeki ses, koku, tat, renk, şekil, dokunma gibi tüm uyaranlar bebeğin doğduğu andan itibaren beyninde yer edinmeye başlar. Uyarılan beyin hücreleri birbirleri ile etkileşime girer ve çeşitli bağlar oluşur. Bu bağlar bebeğinizin tüm hayatı boyunca kullanacağı …

Biberon Seçimi Nasıl Olmalıdır? Biberon Hakkında Merak Ettikleriniz

Türk Dil Kurumunda tanımı: ‘Genellikle süt çocuklarına süt ve sulu yiyecekleri içirmekte kullanılan emzikli şişe’ olarak geçen biberonlar, üzerinde fazla düşünülmeden satın alınan bebek malzemelerinden bir tanesidir. ‘Her bebek için en iyi biberon budur!’ denilebilecek bir biberon yoktur çünkü her bebek farklıdır. Bazı bebekler biberon ile barışık olabilirken bazılarını ise tamamen reddedecektir. Biberon seçerken dikkat edilmesi gereken konular: biberonun üretildiği …

9-12 Aylık Bebek Beslenmesi

Bebeğinize 6. aydan itibaren ek gıda vermeye başlamıştınız. Bebeğiniz artık daha büyük ve ona verebileceğiniz besinler de daha çeşitli. Ancak unutmamanız gereken nokta; ”9-12 aylık bebeğinizin temel besin kaynağı anne sütü olmalıdır.” Bu dönemde bebeğinize gereğinden fazla katı gıda vermemeli ve anne sütü vermeye devam etmelisiniz.  Anne sütü ile ilgili tüm sorunlarınız için hekim ve hemşirenize danışarak gerekirse devam sütü …

6-8 Aylık Bebek Beslenmesi

Canımız annelerimiz; Bebeğinizin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi gerektiğini biliyorsunuz. 6-8 aylık bebeklerde ek gıdaya geçilebilmektedir. Ancak unutmamanız gereken en önemli nokta; ”6-8 aylık bebeğin temel besin kaynağının anne sütü olması gerekmektedir.” 6-8 ay, bebeklerin ek gıdalarla tanışma dönemi olmaktadır. Bu dönemde bebeklere verilen besinler ayrı hazırlanmalı ve püre kıvamında verilmelidir. Ek besinler ise çocuğunuz aç iken …

12-24 Aylık Bebek Beslenmesi

”Bebeğinizin 2 yaş ve ötesine kadar anne sütü almasına önem vermelisiniz.” Bebeğiniz artık büyüyor ve bağımsızlık duygusu gelişiyor. Bu zamanlarda bebeğinizin öğünlerini mümkün olduğunca sizinle aynı sofrada otururken vermelisiniz. Böylelikle bebeğiniz yemek zamanının tüm ailenin bir araya geldiği sosyal bir zaman olduğunu öğrenecektir. Bebeğinizin beslenme alışkanlığı küçük yaşlarda oluşmaktadır ve bu zamanları doğru değerlendirmeniz geleceğiniz için oldukça önemli olmaktadır. Bebeğinize …