Anasayfa Etiket Arşivi bebek bakımı

Etiket Arşivi bebek bakımı

Ek Gıdaya Geçişte 3 Gün Kuralı

Bebekler için en iyi besin anne sütü ve anne sütü yokluğunda tek alternatifi olan formül sütlerdir. Ancak 6. aydan sonra anne sütü veya formül sütler, bebeklerin besin ihtiyacını tek başına karşılamadığından ek gıdalara başlanır. Ek gıdaya geçiş aşamasında ise en fazla dikkat edilmesi gereken konuların başında, bebeklerin gelişmemiş sindirim sistemi ve hassas ciltlerinin alerjik reaksiyon gösterebilme potansiyeli gelir. Bu nedenle, …

6. Atak Dönemi – Otuz Yedinci Hafta Atağı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Bebeklerin gerek zihinsel gerekse fizyolojik olarak geçirdiği tüm atak dönemleri, onlar için yeni fırsatlardır. Çünkü öğrendikleri her yeni yetenek, bebeklerin genel davranışını etkiler. Zahmetli bir dönem olsa da olumsuzluklardan çok bebeklerin kazandığı yeni becerilere odaklanmak oldukça önemlidir. Büyüme, atak ya da sıçrama olarak bilinen bu dönemler, bebeğin doğumundan kısa bir süre sonra başlar ve 20. aylık olana kadar geçen sürede …

Yenidoğan Bebek Özellikleri ve Yenidoğan Bakımı ile İlgili Merak Edilenler

Her ebeveyn, aylarca bebeğinin nasıl bir görünüme sahip olacağını merak eder. Doğumun ardından; yaşanılan travma ve yeterince bilgiye sahip olmama sebepleriyle herkes bebeğinin görünümünü yadırgayabilir. Bu sebeple, yenidoğan bir bebeğin nasıl göründüğü ve hangi özelliklere sahip olduğunun bilinmesi ve bilincinde olunması oldukça önemlidir. Ayrıca yenidoğan bir bebek, en hızlı gelişimi ilk aylarda gösterir ve bu dönem düzenli bir takip, özel …

Bebeklerde Çapaklanma Sorunu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bebeklerde en çok görülen sorunlardan birisi de gözlerinde meydana gelen çapaklanma olmaktadır. Çapaklanma eğer ileri seviyelere oluşursa enfeksiyon riskine neden olacağından dolayı dikkatli olunmalıdır. Çapaklanma Nedir, Neden Olur? Çapaklanma, bebeklerde göz nezlesi ve gözyaşı kanalı tıkanıklığı nedeniyle olabileceği gibi anneden bebeğe geçen bel soğukluğu hastalığı ve herpes enfeksiyonları başta olmak üzere birçok hastalığın belirtisi de olabilmektedir. 
Uzmanlar toplumda genellikle uyku …

Yeni Anne Rehberi 3: Emzirme ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Anne sütü, bebeğinizin besin ihtiyaçlarını eksiksiz olarak gidermek ve onu olası enfeksiyonlara karşı korumak için sunulmuş eşsiz bir besindir. Anne sütündeki besin maddelerinin dengesi, en ideal ölçülerdedir ve gelişimini henüz tamamlayamamış bebeğinizin vücut sistemi için en uygun formdadır. İçeriğindeki besin değerlerinin, bebeğiniz için sürekli değişken ve ideal ölçülerde olması nedeniyle mucize olarak adlandırabilen anne sütü, beyin hücrelerinin büyümesini sağlayan ve …

Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

Burun tıkanıklığı sorunu tedavi edilmediği takdirde özellikle çocuklarda fiziksel ve zihinsel bazı problemlere yol açmaktadır. Dikkat dağılması, kişilik değişikliği, öğrenme güçlüğü bu sorunlardan birkaçına örnektir. Burun tıkanıklığı nedeniyle yaşanan bu sorunlar yüzünden çoğu çocukta zeka geriliği olduğu bile düşünülebilmektedir. Ancak çocuğunuzun sadece teşhis edilmemiş ciddi burun tıkanıklığı sorunu olabilmektedir. Hayatın ilk yıllarından itibaren burundan nefes almak, en az işitmek ve …

Ek Gıdaya Hangi Besinle Başlanmalıdır? Tüm Yönleriyle 5 Süper Besin!

Ek gıdaya geçiş süreci, özellikle ilk defa anne olmuş kadınlar için oldukça heyecan verici bir süreçtir. Annelerin aklı bu dönemde oldukça karışabilir. İnternet üzerinden araştırılanlar, yakın kişilerin önerileri ve doktor tavsiyeleri derken işin içinden çıkmak güçleşebilir. Biz de Happy Kids Ailesi olarak, sizler için bebeğinizin ek gıdaya hangi besinlerle başlayabileceği konusunda ayrıntılı bir yazı hazırladık! 🙂  1.Yoğurt Yoğurt, uzun yıllardır …

3-6 Aylık Bebekler İçin Geliştirici Aktiviteler

Bebeğiniz 3. ayından sonra artık daha hareketli ve size tepkiler vermeye hazır. Bebeğinizin duygusal ve zihinsel gelişimi için 3. ve 6. aylar arasındaki desteğiniz oldukça önemli. Sizin bebeğinize yaklaşımınız, onun ileride nasıl bir birey olacağı konusunda hayati rol oynuyor. İşte bebeğinizi 3. ve 6. ayları arasında geliştirici aktiviteler. Kavrama Geliştirici Aktiviteler Bebeğinize Kitap Okuyun Bebeğinizle bol renkli ve büyük resimli …

Bebeklerde Bronşit ve Alerjik Bronşit

Bronşit, akciğerlere giden bronşiyal tüp ya da bronş olarak bilinen yapıların iltihaplanması veya şişmesidir. Bronşit, akut veya kronik olabilir. Akut bronşit genellikle soğuk ya da başka bir solunum yolu enfeksiyonundan kaynaklanır ve çok yaygındır. Sebep olan enfeksiyon tedavi edildiğinde veya alerjiye neden olan madde ortamdan kaldırıldığında iyileşir. Mevsim değişikliklerinde hava sıcaklıklarının sürekli değişimi, bebeklerde bronşit tanılarının çoğalması noktasında en büyük …

Bebeklerin Tek Memeden Emmesi Hakkında Merak Edilenler!

Anne sütü eşsizdir ve bir annenin, bebeğine verebileceği en değerli hediyedir. Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. Bu bağlamda Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sağlık Bakanlığı ilk 6 ay sadece anne sütü, devamında ise 2 yaşına kadar ek gıdalar ile birlikte anne sütünün verilmesini önerir. Emzirme aynı zamanda bebeğin …

Bebeklerde Pamukçuk ile Başa Çıkın

Bebeklerin özenli bakıma ve korunmaya ihtiyaçları olmaktadır. Bebeklerin bağışıklık sistemi zayıf olduğundan ve dirençleri düşük olduğundan birçok hastalığa yakalanmaları oldukça kolaydır. Bu dönemde sık rastlanan, bebekleri ve ebeveynleri rahatsız eden durumlardan biri de bebeklerde pamukçuk oluşumudur. Bu yazımızda sizlere pamukçuk oluşumu ve tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz. Pamukçuk: Bebeğin dilinde ve damağında meydana gelen, bir çeşit mantar parazitinin neden olduğu ağız içinde meydana gelen rahatsız …

Bebeğinizi Kış Aylarında Nasıl Giydirmelisiniz?

Bebeklerin her zaman temiz havaya ve bol oksijene ihtiyacı vardır. Sürekli kapalı alanlarda tutulan bebeklerde çeşitli solunum yolu enfeksiyonları görülebilir. Önemli olan nokta ise, soğuk havaya çıkarken bebeğin doğru şekilde giydirilmesidir. Soğuk havalarda ebeveynlerin en sık yaptığı hata, bebeklerini kalın giysilerle korumaya çalışmaktır. Ancak uzmanlar bunun yanlış olduğunu belirtirken, kalın giysiler yerine kat kat giydirmenin daha sağlıklı olduğunu söylerler. Bebekler …

Diş Çıkaran Bebeğinizi Rahatlatın

Bebeklerde dişlerin çıkmaya başlaması 6-8. aydan itibaren görülebilmektedir. Bu süreç boyunca bebeğiniz, dişleri kaşındığından ve diş etlerinde baskı hissettiğinden dolayı huzursuz hissedebilir. Diş çıkarma ile birlikte bebeğin beslenmesinde, uykusunda ve kakasında değişimler meydana gelebilir. Bu yazımızda bebeğinizin bu dönemi daha rahat geçirmesine yardımcı olacak bazı ipuçlarından bahsedeceğiz. Bebeğiniz Diş Çıkarınca Neler Yapmalısınız? 6.ay civarında başlayan bu süreç aynı zamanda bebeğin …

Emzirme Bebeğin Psikolojisine de İyi Geliyor

Bebekler ihtiyaçlarının anında karşılanmasını isterler. İçgüdüseldir, acıkınca ağızlarını açıp memeyi ararlar. Bebek sadece aç olduğu için değil; annesinin kucağına gitmek için de ağlar. Kendini onun yanında güvende, rahat ve iyi hisseder. Emzirme; sadece fiziksel – biyolojik beslenme değil, aynı zamanda ruhsal bir beslenmedir. Bebekle anne arasında karşılıklı duygusal bir beslenme söz konusudur. Emme sırasında anneyle bebek arasında duygusal bir alışveriş …

Bebeklerde Dokunma ve Masajın Faydaları!

Bebeklerin sağlıklı gelişimi için en önemli deneyimlerden bir tanesi, ebeveynlerinin sevgi dolu dokunuşudur. Dokunma pek çok yönden kullanılan ilk dildir. Nazik ve sevgi dolu bir dokunuş bebeklerin daha güçlü bir şekilde ve daha az korkuyla büyümelerine yardımcı olabilir. Rutin olarak dokunulan bebekler, diğer bebeklere göre %50 daha fazla göz teması kurmakta ve 3 kat daha fazla olumlu bir ifadeye sahip …

Eviniz Bebeğiniz İçin Yeterince Güvenli mi?

Yaklaşmakta olan soğuk kış aylarında, çoğu kişi gerekmedikçe dışarı çıkmayı tercih etmez. Doğal olarak bebekli olan aileler de zamanlarının çoğunu evde geçirirler. Bebekler emeklemeyi ve yürümeyi öğrenirken, etraflarındaki tüm nesneleri keşfetmek isterler. Kaşla göz arasında ne yapacakları çoğu zaman kestirilemez. Çoğu kişi, bebekleri dünyaya gelmeden önce evlerinde tehlike arz eden herhangi bir durum olmadığını düşünürler. Ancak bebeklerin emeklemeye başlamasıyla birlikte, …

BLW Yöntemi Nedir? Bebeklerin Kendi Kendine Beslenmesi Nasıl Sağlanır?

BLW yani Baby Led Weaning yönteminin dilimize uyarlanışı, bebeklerin ek gıdaya geçiş döneminden itibaren kendi kendini beslemesidir. Ek gıdaya geçiş, bir bebeğin tek besin kaynağı olarak anne sütü ya da formül mama aldığı bir düzenden, sıfır anne sütü veya formül mama alarak tamamen katı gıdayla beslenme sürecine girdiği zaman aralığını kapsar. Bu süreç yavaş gelişmekle birlikte, her bebekte farklılık gösterebilir. …

Yaz Aylarında Zayıflayan Bebek Bağışıklığı Nasıl Güçlendirilebilir?

Bağışıklık sistemi bebeğinizi hastalıklara karşı savunan, vücudunu yabancı ve zararlı maddelere karşı koruyan karmaşık bir yapıdır. Bağışıklığın zayıflaması ise çeşitli enfeksiyonel hastalıkların habercisidir. Bu nedenle, henüz olgunlaşmamış bir bünyeye sahip olan bebekler için bağışıklık sisteminin önemi oldukça büyüktür. Yaz mevsiminin gelişi ile havalar ısınır ve bazı mikropların yayılması kolaylaşır. Bebekler de çeşitli yollarla rahatlıkla bu mikroplara maruz kalabilir ve bu …

Bebeklerde Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanır? Nasıl Yapılır ve Püf Noktaları Nelerdir?

Bebeklerin yeni bir beceri kazanabilmesi, fizyolojik olarak gelişimleri ile doğrudan ilgilidir. Bu bağlamda bebeğin dönebilmesi için yeterli kas gücüne, emekleyebilmesi için boyun kaslarının gelişerek başını dik tutabilmesine, ayakta durabilmesi ve yürüyebilmesi için denge-koordinasyonuna sahip olması gereklidir. Tıpkı bu beceriler gibi tuvalet eğitimi de bazı fizyolojik gelişimlerin sonrasında gerçekleşen bir durumdur. Bir bebeğin tuvalet alışkanlığı kazanabilmesi için, belirli bir süre dolu …

Bahar Aylarında Bebekler Nasıl Giydirilmelidir?

Bahar ayları, gün içerisinde hava değişimlerinin ve sıcaklık farkının yoğun olarak yaşandığı dönemlerdir. Yeni ve tecrübesiz ebeveynler için ise, en çok sıkıntı çektikleri konuların başında bebeklerini nasıl giydirecekleri yer alır. Bu kafa karışıklığı, bahar aylarında pik noktasına ulaşabilir. Yetişkinlere oranla bebekler çok çabuk üşürler. Bebeklerin derilerinin yüzeyi, çok daha incedir. Bu nedenle çok çabuk ısı ve nem kaybederler. Isıyı dengeleme …

Bebeğinizin Cildine Temas Ettirmemeniz Gereken 7 Ürün!

Bebeklerin cildi, yetişkinlerin ciltlerine göre daha hassastır. Bunun temel nedeni, cilt kalınlıklarının daha ince ve deri altı yağ tabakalarının daha az olmasından kaynaklanır. Ciltlerinin bu kadar hassas olması, bakımlarında çok daha dikkatli olmayı gerektiren bir durumdur. Ebeveynler, bebeklerinin cilt sağlığı için oldukça titiz davransalar da birçok doğru bilinen yanlış vardır. Kokulu Duş Jeli Banyo sırasında kullanılan bazı kimyasallar, bebeklerde cilt …

Yeni Doğan Bebeğinizle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Bebeğiniz biraz komik görünüşlü olabilir. Yeni doğan bebeğinizin minik kafası, doğum kanalında geçirdiği maceralı yolculuk sebebiyle biraz ezilmiş gibi durabilir. Ayrıca vücudu lanugo adı verilen bizim ise ana tüyü ya da doğum tüyü olarak bildiğimiz ince tüylerle kaplı olabilir. Plasentanın içinde geçirdiği sürenin verdiği pofuduk suratın inmesi için biraz süre geçmesi gerekecek. Ama o süre geçtikten sonra güzel suratlı bir …

Bebekler İsilik Neden Olur?

Bebeklerde isilik, yani kırmızı renkli deri döküntüsü, ebeveynler için endişelendirici ve rahatsız edici bir hastalıktır. Özellikle yaz aylarında ortaya çıkan ve bulaşıcı özelliği olmayan bir tür deri döküntüsüdür. En sık bebeklerde görülür. Çünkü bebeklerin yetişkinlere göre daha küçük cilt gözeneklerine sahip olması ve terlediklerinde teri vücuttan atmakta zorlanmasıdır. Böylece gözenekler tıkanır ve bebeklerde isilik oluşur. İsilik Vücutta Nerelerde Görülür? İsilikler …

Bebeklerin Sağlıklı Şekilde Kilo Almalarını Sağlayacak Besinler

Bebeklerin hem zihinsel hem de fizyolojik yönden, en hızlı büyüme ve gelişme gösterdikleri dönem 0-2 yaş aralığıdır. Sağlıklı bir büyüme ve gelişme için, bebeklerin boy-kilo ölçülerinin birbirlerine uygun ve doğru orantılı bir şekilde artış göstermesi gerekir. Özellikle persentil değer aralıklarında bulunan kilo, bebeklerin genel sağlığı hakkında fikir edinebilmek için oldukça önemli bir etkendir. Bebeklerin iştahsız olması, kilosunun alt sınırda veya …

Emzik Rehberi

Yenidoğan bebeklerde  emme refleksi oldukça kuvvetli olmasından dolayı bebek, emme eylemine daha anne karnındayken başlarlar. Çoğu zaman bebeğin uzun süre uyumasını sağlayan, çoğu zaman da annelerin kurtarıcısı olan emziğe (yalancı meme) başlamak tamamen annenin vereceği kararla olmalıdır. Bu yazımızda sizler için yenidoğan bebeği emziğe alıştırma yöntemleri, doğru emzik seçimi ve emzik bağlılığını önleme konusunda bilgilendireceğiz. Emzik Kullanımına Ne Zaman Başlanmalıdır? Bebeğiniz, doğumdan …

Bebek Bakımında Doğru Bilinen Yanlışlar!

Yeni anne baba olmuş ebeveynler için bebeklerinin bakımı oldukça zorlayıcı olabilir. Özellikle tecrübesizlik, çevreden gelen kulaktan dolma bilgiler doğrultusunda bazı yanlışları da beraberinde getirebilir. Yenidoğan, bebek ve çocuk sağlığı söz konusu olunca da anne-babalar o güne kadar edindikleri tüm bilgileri unutup, soğukkanlılıklarını kaybederek panikleyebilir. Ancak unutulmamalıdır ki kulaktan dolma bilgiler ya da toplumda yaygın olan ancak yanlış inanışlar, ebeveynleri ve …

Bebekler Banyo Yapmaktan Neden Hoşlanmaz? Bebeğinize Banyo Yapmayı Sevdirecek Öneriler!

Bebekler anne karnında su içinde olmaya alışıktır. Bu nedenle çoğu bebek banyo yapmaktan ve sudan çok hoşlanır ancak bu durumun istisnaları da mevcuttur. Bebeklerin bazıları banyo yapmaktan hoşlanmaz, hatta korkar ve ağlama krizlerine girer. Bu durum bebeğin yapısı ile ilgili olabileceği gibi sonradan da meydana gelmiş olabilir. Annelerin oldukça zorlandığı bu konuda ise, bebeklerine nasıl yaklaşacaklarını bilmeleri oldukça önemlidir. Bebekler …

Bebeklerde Dışkı Rengi ve Dışkı Türleri Hakkında Tüm Merak Edilenler! Bebeğinizin Dışkısı Size Ne Anlatıyor?

Bebeklerin beslenmesi ne kadar önemliyse, beslenmenin uzantısı olan boşaltım da oldukça önemli olan ve özellikle yeni anne-baba olmuş kişiler tarafından merak edilen konulardan bir tanesidir. Bir bebeğin dışkısının yapısı, rengi, kokusu ve dışkı sayısı genel sağlığı ile ilgili birçok ipucu verir. Bu sebeple tüm dışkı türlerini bilmek ve gerektiğinde müdahale etmek oldukça önemlidir. Dışkılama Nasıl Meydana Gelir? Bebeklerin beslenme yoluyla …

Evinizi Bebeğiniz İçin Güvenli Hale Getirmenin Yolları

Hamileyken bebeğinizi sağlıklı bir şekilde dünyaya getirmek dışında pek bir şey düşünmezsiniz. Ancak bebeğinizi eve getirmeden önce, evinizi bebek için güvenli hale getirmeyi ihmal etmemelisiniz. Bebeğiniz için gerekli tüm eşyaları hazırlamış olsanız da evinizi de onun için uygun hale getirmeyi düşünmelisiniz. Bebeğinizi evinize getirmeden önce: Bebeğinizin beşiğinin, yatağının ve diğer eşyalarının güvenli olup olmadığını kontrol edin. Çoğu aile, aile içinde …