Büyüme atakları, çoğu annenin bebeklerini kucağına almadan önce hiçbir fikre sahip olmadığı konulardan bir tanesidir. Büyüme, atak ya da sıçrama olarak bilinen bu dönemler, bebeğin doğumundan kısa bir süre sonra başlar ve 20. aylık olana kadar geçen sürede 10 kez gerçekleşir.

Bebekler belirli haftalarda, büyüme atağı yaşarlar. Geçirdikleri büyüme ataklarının süreleri ise değişkendir.

Bu büyüme atakları hem zihinsel hem de fizyolojik olarak gerçekleşebilir. Bebekler atak dönemlerinde içerisinde oldukları çevrelerin daha çok farkına varırlar, ihtiyaçları değişir, beslenme ve güven ihtiyaçlarına yenileri eklenir.

Gülmek, oyuncağına vurarak çıkardığı sesi dinlemek, alkış yapmayı öğrenmek, ebeveynini tanıyıp izlemek, yüzüstü dönebilmek, oturmak, emeklemek ve yürümeye başlamak gibi beceriler bu gelişimlerden bazılarıdır.

Bebekler atak dönemlerinde motor ve zihinsel gelişimlerinin yanı sıra sosyal gelişim anlamında da ciddi değişimler gösterebilirler.

Çünkü bebeğin zaman içinde sinir sisteminin olgunlaşması, beyninin süratle gelişmesi ve bunlara bağlı olarak duygularının çeşitlenmesi, her büyüme atağı sonrasında onun dünyaya adapte olmasını daha da kolaylaştırır.

Bununla birlikte atak dönemlerinde yeni kazanılan beceriler; bebeğin çevredeki uyaranlara ilgisinin artması, beslenmeye vakit ayırmak istememesine ve beslenmeyi reddetmesine neden olabilir.

Atak döneminde meydana gelen değişimler, atak döneminin içerisinde ya da atak dönemi bitiminde fark edilebilir.

Atak Dönemleri Nelerdir ve Hangi Haftada Gerçekleşir?

1. Atak: Beşinci Hafta Atak Dönemi – Değişen Duyular Dünyası
2. Atak: Sekizinci Hafta Atak Dönemi – Oluşumlar Dünyası
3. Atak: On ikinci Hafta Atak Dönemi – Yumuşak Geçişler Dünyası
4. Atak: On Dokuzuncu Hafta Atak Dönemi – Olaylar Dünyası
5. Atak: Yirmi Altıncı Hafta Atak Dönemi – İlişkiler Dünyası
6. Atak: Otuz Yedinci Hafta Atak Dönemi – Kategoriler Dünyası
7. Atak: Kırk Altıncı Hafta Atak Dönemi – Zincirleme Olaylar Dünyası
8. Atak: Elli Beşinci Hafta Atak Dönemi – Programlar Dünyası
9. Atak: Altmış Dördüncü Hafta Atak Dönemi – İlkeler Dünyası
10. Atak: Yetmiş Beşinci Hafta Atak Dönemi – Sistemler Dünyası

İkinci Atak Dönemi: 8. Hafta Atağı

Bir bebeğin 40. Haftada doğduğu düşünüldüğünde, ikinci atak dönemi 8. hafta civarında gerçekleşir. (40 haftadan önce doğan bebekler için atak dönemi hesaplaması, muhtemel doğması gereken tarih ile doğduğu tarih arasındaki fark eklenerek tespit edilir. Örneğin: 39 Haftada doğan bir bebek, 8. Hafta atağına doğumunun ardından 9 hafta sonra girer.)

İkinci Atak Dönemi: Kazanılacak Özellikler

  • Bebek 8 haftalıkken girdiği atak döneminde, artık kendi bedeninin daha çok farkına varmaya başlar.
  • Bedeninin farkına varan bebek, artık ellerini inceleyebilir ve hatta parmaklarını ağzına götürmeye, onları emmeye başlayabilir.
  • Dünyanın artık tek bir bütün halinde olmadığını, parçaların birleşimiyle oluştuğunu algılayacağı dönem, bu atak dönemi ile birlikte başlar.
  • Farkındalığı ve algılama biçimi henüz yeterince gelişmese de ilk atak döneminde edindiği becerileri daha da geliştirmiş durumdadır.
  • Birbirlerine zıt olan renkler ve desenli nesneler gibi farklı görünümler oldukça dikkatini çekmeye başlar.
  • Doğumunda doğuştan getirdiği moro refleksi gibi istem dışı hareketleri, bu atak dönemi içerisinde oldukça zayıflamıştır. Kısa bir süre içerisinde, bu reflekslerinin büyük bir kısmı ortadan kaybolacaktır.
  • Bedenini ve dış dünyayı daha iyi anlamlandıran bebek, artık hareketlerini daha bilinçli bir şekilde yapmaya başlar.
  • Özellikle anne-babasını daha iyi ayırt edebildiği için, artık yabancılara karşı olumsuz tepkiler göstermeye başlayabilir.
  • Bu atak dönemi ile birlikte, bir bebeğin anne ve babasının yüzlerini ile kullandıkları mimikleri daha yakından inceleyebilir.
  • Takip yeteneği de gelişmiş durumdadır ve kısa aralıklarla hareket eden nesneleri takip edebilir.

İkinci Atak Dönemi Nasıl Kolaylıkla Atlatılabilir?

Bebeğinizin gerçekleştirdiği ikinci atak dönemi olan sekizinci hafta atağında, bedenini algılaması büyük oranda gelişir.

Bu durum, bebeğinizin ellerini ve hatta ayaklarını daha yakından incelemesine neden olabilir. Bu davranışlar, oldukça normaldir ve bebeğinizin gelişiminin bir parçasıdır. Onu engellememeniz, ona yapacağınız en büyük iyiliklerden biridir.

Yeni doğan döneminde dış dünyanın korkutuculuğu, artık bir sis perdesi gibi aralanmaya başlamıştır. Yani bebeğiniz, artık dış dünyaya adapte olmaya geçiş evresindedir. Bu da hala sizinle yoğun tensel temasa ihtiyacı olduğu anlamına gelir.

Bebeğinizin bu atak döneminde kucaklanmak istemesi normaldir. Çünkü dış dünya hala onun için fazlasıyla karışıktır. Bu sebeple alışacak korkusuyla onu kucağınıza almamanız anlamsız olacaktır.

Bebeğinizin her atak döneminde olduğu gibi, bu atak döneminde de uyku sorunları yaşaması normaldir. Çünkü bedenini ve içerisinde bulunduğu ortamı artık daha iyi algılar ve bu yeni öğrenme ortamını daha fazla seyretmek için uykuya zaman harcamak istemez.

Ancak bu uykuya direnme, beraberinde huzursuzluğu ve beslenme reddini getirebilir. Dönemin geçici olduğunu bilmeniz ve sabır göstermeniz gerekecektir. Uykuya geçişini hızlandırmak için, bebeğinize ılık bir duşun ardından rahatlatıcı yağlarla masaj yapabilirsiniz.

 

.

 

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir