Bebeklerin gerek zihinsel gerekse fizyolojik olarak geçirdiği tüm atak dönemleri, onlar için yeni fırsatlardır. Çünkü öğrendikleri her yeni yetenek, bebeklerin genel davranışını etkiler. Zahmetli bir dönem olsa da olumsuzluklardan çok bebeklerin kazandığı yeni becerilere odaklanmak oldukça önemlidir.

Büyüme, atak ya da sıçrama olarak bilinen bu dönemler, bebeğin doğumundan kısa bir süre sonra başlar ve 20. aylık olana kadar geçen sürede 10 kez gerçekleşir.

Bebekler belirli haftalarda, büyüme atağı yaşarlar. Geçirdikleri büyüme ataklarının süreleri ise değişkendir.

Bu büyüme atakları hem zihinsel hem de fizyolojik olarak gerçekleşebilir. Bebekler atak dönemlerinde içerisinde oldukları çevrelerin daha çok farkına varırlar, ihtiyaçları değişir, beslenme ve güven ihtiyaçlarına yenileri eklenir.

Gülmek, oyuncağına vurarak çıkardığı sesi dinlemek, alkış yapmayı öğrenmek, ebeveynini tanıyıp izlemek, yüzüstü dönebilmek, oturmak, emeklemek ve yürümeye başlamak gibi beceriler bu gelişimlerden bazılarıdır.

Bebekler atak dönemlerinde motor ve zihinsel gelişimlerinin yanı sıra sosyal gelişim anlamında da ciddi değişimler gösterebilirler.

Çünkü bebeğin zaman içinde sinir sisteminin olgunlaşması, beyninin süratle gelişmesi ve bunlara bağlı olarak duygularının çeşitlenmesi, her büyüme atağı sonrasında onun dünyaya adapte olmasını daha da kolaylaştırır.

Bununla birlikte atak dönemlerinde yeni kazanılan beceriler; bebeğin çevredeki uyaranlara ilgisinin artması, beslenmeye vakit ayırmak istememesine ve beslenmeyi reddetmesine neden olabilir. Atak döneminde meydana gelen değişimler, atak döneminin içerisinde ya da atak dönemi bitiminde fark edilebilir.

Atak Dönemleri Nelerdir ve Hangi Haftada Gerçekleşir?

1. Atak: Beşinci Hafta Atak Dönemi – Değişen Duyular Dünyası
2. Atak:
Sekizinci Hafta Atak Dönemi – Oluşumlar Dünyası
3. Atak:
On ikinci Hafta Atak Dönemi – Yumuşak Geçişler Dünyası
4. Atak:
On Dokuzuncu Hafta Atak Dönemi – Olaylar Dünyası
5. Atak:
Yirmi Altıncı Hafta Atak Dönemi – İlişkiler Dünyası
6. Atak:
Otuz Yedinci Hafta Atak Dönemi – Kategoriler Dünyası
7. Atak:
Kırk Altıncı Hafta Atak Dönemi – Zincirleme Olaylar Dünyası
8. Atak:
Elli Beşinci Hafta Atak Dönemi – Programlar Dünyası
9. Atak:
Altmış Dördüncü Hafta Atak Dönemi – İlkeler Dünyası
10. Atak:
Yetmiş Beşinci Hafta Atak Dönemi – Sistemler Dünyası

Altıncı Atak Dönemi: 37. Hafta Atağı

Bir bebeğin 40. Haftada doğduğu düşünüldüğünde, 6. atak dönemi 37. hafta civarında gerçekleşir. (40 haftadan önce doğan bebekler için atak dönemi hesaplaması, muhtemel doğması gereken tarih ile doğduğu tarih arasındaki fark eklenerek tespit edilir. Örneğin: 39 Haftada doğan bir bebek, 37. Hafta atağına doğumunun ardından 38 hafta sonra girer.)

Altıncı Atak Dönemi: Kazanılacak Özellikler:

  • Kategoriler dünyası olarak bilinen 6. atak dönemi, bebeğiniz yaklaşık 33-34 haftalıkken başlar ve ortalama 4 hafta kadar devam eder.
  • Bebeğiniz bu atak döneminde, bir önceki atak dönemi olan ilişkiler dünyasında edindiği becerilerde uzmanlaşmaya başlamıştır.
  • Bu atak dönemi, fiziksel olarak yeni becerilere sahip olmanın en yoğun hissedildiği dönemlerden bir tanesidir. Bu sebeple, bebeğinizdeki değişimi net bir şekilde ayırt edebilirsiniz.
  • Bebeğiniz bu atak döneminde, diğer tüm atak dönemlerinde olduğu gibi daha fazla ağlayabilir, daha az uyuyabilir, bazı günler iştahtan kesilebilir ve bazı günler doymak bilmeyebilir.
  • 6. atak dönemi ile birlikte, bebeğinizin daha fazla ilgi istemesi ve sürekli meşgul tutulmak istemesi de olağandır.
  • Bebeğiniz artık ayrıntılarla hiç olmadığı kadar ilgilidir ve ilgisini çeken her türlü nesneyi/durumu en ince ayrıntısına kadar uzun uzun incelemeye başlar. İki nesne/durum birbirine benziyorsa, onların aynı kategoride olduğunu düşünür. Örneğin; televizyonda hareket eden nesneler ve hareket eden oyuncağının aynı kategoride olduğunu beynine kodlar. Bu noktada, nesneleri ve durumları tamamen doğru şekilde kategorize edilmesi beklenemez.
  • Bu atak dönemi ile birlikte, bebeğiniz için artık olağandan çok farklılık dikkat çekicidir. Örneğin ona gülümseyen bir insan yerine ona kahkaha atan insana bakmayı tercih eder. Çünkü kahkaha atmak, gülümsemekten çok daha farklı ve ilgi çekicidir.
  • Bebeğinizin bu dönem itibariyle; sallanan aksesuarlara, fermuarlara, kıyafetlerin etiketlerine, boncuklara ve bağcıklara azımsanmayacak oranda büyük bir ilgisi bulunur. Sürekli bunlarla ilgilenmek, onları incelemek ister.
  • Bu atak döneminde, eğer bebeğinizin dikkatini çeken bir nesneyi bir kabın ya da örtünün altına koyarsanız, bebeğinizin o nesneyi bulmak için nesneyi ya da kabı kaldırdığına şahit olabilirsiniz.
  • Fiziksel gelişimler içerisinde ise, bebeğinizin artık ayakta desteksiz daha uzun kaldığını fark edebilirsiniz. Yürümek için henüz erken olabilir ancak bu yolda büyük gelişmeler yaşamıştır.
  • Bebeğinizin bu atak döneminde sesleri de taklit etmeye başladığına şahit olabilirsiniz! 🙂

Altıncı Atak Dönemi Nasıl Kolaylıkla Atlatılabilir?

Bebeğinizin gerçekleştirdiği altıncı atak dönemi, onun yoğun olarak tehlikelere maruz kaldığı bir döneme girdiği anlamına gelir.

Bu durum, onun için tehlikeli sayılabilecek ilgi çekici birçok nesneyi daha yakından incelemesine neden olabilir. Bu davranışlar, oldukça normaldir ve bebeğinizin gelişiminin bir parçasıdır. Kontrol altında tutarak, dikkatle takip etmeniz ve gerekmedikçe onu engellememeniz ona yapacağınız en büyük iyiliklerden biridir.

Bebeğinizin bu atak döneminde de sürekli kucaklanmak istemesi normaldir. Çünkü dış dünya hala onun için fazlasıyla karışıktır. Bu sebeple birlikte bol bol vakit geçirmeyi ihmal etmemeniz gerekir.

Bebeğinizin her atak döneminde olduğu gibi, bu atak döneminde de uyku sorunları yaşaması normaldir. Çünkü keşfedecek hala çok şey vardır ve uyku bunları engelleyici bir roldedir.

Ancak bu uykuya direnme, beraberinde huzursuzluğu ve beslenme reddini getirebilir. Dönemin geçici olduğunu bilmeniz ve sabır göstermeniz gerekecektir. Uykuya geçişini hızlandırmak için, uyku rutinleri oluşturmanız ve uyku saatine yaklaştığınızda onu gereğinden fazla uyaracak nesneleri ortadan kaldırmanız iyi bir fikir olabilir.

.

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir