Bebeğiniz artık 6. ayında! 6 ay kısa bir süre gibi görünse de bebeğiniz bu aydan sonra çok daha hareketli, bilinçli ve meraklı olacak. 6. ay itibariyle bebeğinizden bekleyeceğiniz 8 davranış şunlar:

1.Bebeğiniz kendi başına oturabilir. 

Bebeğinizin boyun kasları güçlenip, başını dik tutmasını sağladıktan sonra pek çok şey değişir. Öncelikli olarak, bebeğinizin başını desteklemek zorunda kalmazsınız ve başının düşmesi endişesinden kurtulursunuz. İkinci olarak, bebeğinizin boyun kaslarının gelişmesi ve başını dük tutabilmesi ona özgüven vererek, kollarını ve bacaklarını kullanmasını sağlar. Ellerinden kuvvet alarak poposunu hafif hafif kaldırmaya başlaması da mümkün. Bebeğinizin kendi başına oturabilmesi harikadır, çünkü bu durumda, bebeğinizi olduğunuz yere taşımanıza ve sürekli gidip yatağında kontrol etmek yerine gözünüzün önünde olmasına fırsat verir. Bu andan itibaren bebeğiniz çok daha hareketli olacağı için, evinizi bebek için güvenli hale getirmeyi ihmal etmeyin. Sivri sehpa köşelerini ve açık prizleri kapatmanız, eviniz merdivenli ise, bebeğin düşmemesi için bir koruma kapısı koymanız gerekecek.

2.Bebeğiniz sallanıp yuvarlanmaya başlar. 

Bebeklerin en sevdiği şeylerden biri de vücutlarını sallayıp, yuvarlanmaktır. Mamasının tadını beğenip mutlu olduğunda bile kendini sallayıp, mutluluğunu gösterir. Yuvarlanma konusunda da oldukça başarılıdırlar. Yeni öğrendiği bu hareketi sık sık tekrarlayacağı için, bebeğinizin etrafını oturduğu sandalye ya da koltuktan düşmemesii için mutlaka yastıklar ya da yumuşak bariyerlerle destekleyin, ancak hareketlerini kısıtlamamaya özen gösterin. Kol ve bacak kaslarının güçlenmesi için en sevdiği oyuncağı ondan biraz uzağa yerleştirin ve oyuncağa ulaşmaya çalışmak için hareket etmesini sağlayın. Bebeğiniz artık oldukça hareketli olduğu için, ulaşıp kırabileceği ve kendisine zarar verebileceği eşyaları ulaşamayacağı yerlere kaldırın.

3.Bebeğinizin uykusu düzene girer.

Eğer ilk 6 ayda uykusuz geceler kabusunuz olduysa, bu sizin için iyi bir haber. 6. aydan itibaren geceleri çoğu bebek düzenli şekilde 6-8 saat arası uyur. Siz de başınızı yastığa koyup, kaliteli ve kesintisiz bir uyku çekebilirsiniz. Bebeğiniz gece uyansa bile kendini nasıl tekrar uyutacağını bile bilir. Çoğu bebek beşiğinden sallanan oyuncaklara bakarak ya da kendi minik parmaklarını inceleyerek tekrar uykuya dalar.

4. Bebeğiniz katı mama yiyebilir.

Püre haline getirilmiş havuç, bezelye ve pirinç! Bebeğiniz 6. aydan itibaren katı mama tüketmeye başlayabilir. Onun sevimli suratının yeni yiyeceklerle tanıştığında verdiği inanılmaz tepkileri görmek çok eğlenceli olacak. Katı yiyecekler ile tanışmak,i bebeğinizin tat alma duyusunu zenginleştirir. Katı mamaya geçiş itibariyle bebeğinizin altını değiştirirken her zamankinden biraz daha fazla zorlanabilirsiniz. Bebeğinizin dışkısı daha koyu renkli ve maalesef daha fazla kokulu olacaktır. Bebeğinizin sindirim sistemi katı yiyeceklere henüz hazır olmadığı için, her farklı yiyeceği teker teker tanıtmanız, sindirim sistemlerini zorlamadan alışmalarını sağlayacaktır.

5. Bebeğinizin gerçek göz rengi anlaşılmaya başlar. 

Yeni doğan bebeklerin gözleri genelde mavi, ya da koyu lacivert görünür. İlk 6 ay, bebeğinizin göz renginin ne olacağı üzerinde tahminler yaparsınız. “Acaba gözleri ne renk olacak? Babası gibi kahverengi gözlü mü, yoksa annesi gibi ela gözlü mü olacak?” gibi düşünceleri aklınızdan çıkarmanın ve gerçeği görmenin zamanı geldi. 6. ay itibariyle bebeğinizin göz renginin ne olacağını anlayabilirsiniz.

6. Bebeğiniz iletişim kurmayı öğrenir. 

  1. ayda, çoğu bebek gülümser, kahkaha atar ve etrafındakileri tanımaya başlar. “Hmm, bana doğru yanaşıp yanaklarımı sıkmayan bu kadın da kim? Aaa, bu benim teyzem! Anneeee, ne olur bu kadını yanımdan çek!!!”. Bebeğiniz en yakını olarak annesini ve babasını göreceği için, bebeğinizle ilgilenmesi, yemek yedirme ve uyutma konusunda bir akrabanızdan ya da yakın arkadaşınızdan yardım almak, bebeğiniz huysuzlanacağı için biraz zor olacaktır. Ancak merak etmeyin, bebeğiniz zamanla daha iyi iletişim kurmaya başlayacak ve diğer insanlarla da daha iyi geçinmeye başlayacak. Bebeğinizin dil gelişimini desteklemek için, bebeğinize her akşam uyumadan önce kitap okumalısınız. Ayrıca, bebeğinizle süreli olarak konuşmayı ihmal etmeyin.

7. Cee-eee

  1. ayda, bebekler etrafındaki objelerin farkına varmaya, göremedikleri objelerin de aslında orada olduğunu anlamaya başlarlar. Bu süreçte bazı objeleri ondan saklayarak görmemesini sağlayıp, sonra bir anda göz önüne çıkararak eşyaların kalıcılıklarını anlamasına destek olmalısınız.

8. Bebeğinizin etrafındakilere karşı merakı artar. 

  1. ayda, bebeğiniz etrafındaki tüm detaylarla ilgili doğal bir merak geliştirir. Daha önce renkli ve büyük şekil ve desenlere odaklanırken, şimdi gömleğinizdeki parlak bir düğme ya da küpeniz bile ilgisini çekmeye başlayacaktır. El-göz koordinasyonu da eskisine göre daha iyi olduğu için, direkt olarak merak ettiği objeye yönelip onu koparmak isteyebilir. Bu sebeple, küpe, kolye, vb. eşyalarınızı bir süre takmamayı düşünebilirsiniz. Ayrıca mücevher kutunuzu da bebeğinizin ulaşamayacağı bir yere kaldırmanızı tavsiye ederiz.

 

 

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir