Büyüme, atak ya da sıçrama olarak bilinen bu dönemler, bebeğin doğumundan kısa bir süre sonra başlar ve 20. aylık olana kadar geçen sürede 10 kez gerçekleşir.

Tüm bebekler belirli haftalarda, büyüme atağı yaşarlar. Geçirdikleri büyüme ataklarının süreleri ise değişkendir.

Bu büyüme atakları hem zihinsel hem de fizyolojik olarak gerçekleşebilir. Bebekler atak dönemlerinde içerisinde oldukları çevrelerin daha çok farkına varırlar, ihtiyaçları değişir, beslenme ve güven ihtiyaçlarına yenileri eklenir.

Gülmek, oyuncağına vurarak çıkardığı sesi dinlemek, alkış yapmayı öğrenmek, ebeveynini tanıyıp izlemek, yüzüstü dönebilmek, oturmak, emeklemek ve yürümeye başlamak gibi beceriler bu gelişimlerden bazılarıdır.

Bebekler atak dönemlerinde motor ve zihinsel gelişimlerinin yanı sıra sosyal gelişim anlamında da ciddi değişimler gösterebilirler.

Çünkü bebeğin zaman içinde sinir sisteminin olgunlaşması, beyninin süratle gelişmesi ve bunlara bağlı olarak duygularının çeşitlenmesi, her büyüme atağı sonrasında onun dünyaya adapte olmasını daha da kolaylaştırır.

Bununla birlikte atak dönemlerinde yeni kazanılan beceriler; bebeğin çevredeki uyaranlara ilgisinin artması, beslenmeye vakit ayırmak istememesine ve beslenmeyi reddetmesine neden olabilir.

Atak döneminde meydana gelen değişimler, atak döneminin içerisinde ya da atak dönemi bitiminde fark edilebilir.

Atak Dönemleri Nelerdir ve Hangi Haftada Gerçekleşir?

  1. Atak: Beşinci Hafta Atak Dönemi – Değişen Duyular Dünyası
  2. Atak: Sekizinci Hafta Atak Dönemi – Oluşumlar Dünyası
  3. Atak: On ikinci Hafta Atak Dönemi – Yumuşak Geçişler Dünyası
  4. Atak: On Dokuzuncu Hafta Atak Dönemi – Olaylar Dünyası
  5. Atak: Yirmi Altıncı Hafta Atak Dönemi – İlişkiler Dünyası
  6. Atak: Otuz Yedinci Hafta Atak Dönemi – Kategoriler Dünyası
  7. Atak: Kırk Altıncı Hafta Atak Dönemi – Zincirleme Olaylar Dünyası
  8. Atak: Elli Beşinci Hafta Atak Dönemi – Programlar Dünyası
  9. Atak: Altmış Dördüncü Hafta Atak Dönemi – İlkeler Dünyası
  10. Atak: Yetmiş Beşinci Hafta Atak Dönemi – Sistemler Dünyası

Yedinci Atak Dönemi: 46. Hafta Atağı

Bebeğiniz yaklaşık 46. haftada, yani ortalama 12 aylık bebek iken yeni bir sıçrama dönemine girer. Bu sıçrama döneminin adı, zincirleme olaylar dünyasıdır.

Zincirleme olaylar dünyasında; bebeğiniz belirli bir zaman içerisinde olayların akışını yönetmeyi öğrenir. Örneğin çatalını eline alır, tabağına doğru uzatır, tabakta bulunan meyve dilimini çatala batırır, çatala aldığı meyve dilimini ağzına götürür, ağzına götürdüğü meyveyi çiğnemeye başlar ve yutar.

Burada betimlenen durum, bir zincirleme olaylar dünyası örneğidir. Bebeğiniz artık tüm yaşantısında, bunun gibi zincirleme olayları daha bilinçli şekilde gerçekleştirecektir.

Sözü edilen 46. hafta normal doğum tarihi baz alındığında, aşağıdaki eylem ve becerilerin en erken görüldüğü dönemdir. Bu beceri ve eylemlerin ortaya çıkışı, tabii ki bebekten bebeğe farklılık gösterecektir.

40 haftadan önce doğan bebekler için atak dönemi hesaplaması, muhtemel doğması gereken tarih ile doğduğu tarih arasındaki fark eklenerek tespit edilir. Örneğin: 39 Haftada doğan bir bebek, 46. hafta atağına doğumunun ardından 47 hafta sonra girer.)

Yedinci Atak Dönemi: Kazanılacak Özellikler

  • Bu sıçrama dönemiyle birlikte, bebeğinizde büyük değişimler gözlemleyeceksiniz. Çünkü bebeğiniz artık çocukluk evresine geçiş yapacaktır.
  • Bebeğiniz bu atak döneminde, hayatı boyunca ilk kez bir şeyleri birleştirmeye çalışacaktır. Daha önce nesneleri fırlatan, ağzına sokan veya koparan bebeğiniz bu aşamadan sonra nesneleri daha yapıcı bir şekilde kullanmaya başlar. Örneğin yapbozları birleştirmeye çalışabilir, telefonu kulağına götürebilir, yemek yapışınızı taklit eder, ona öğrettiğiniz bir oyunu yalnız kaldığında tekrarlar.
  • Kısacası bebeğinizin bu atak döneminde yaptığı hareketler ve davranışlar, artık daha sistemli ve amaca yönelik görünür.
  • Bu atak döneminin sonlarında, bebeğiniz artık elma ve ayvanın dokularının-kokularının-tatlarının farklı olduğunu, bununla birlikte her ikisinin de yemek kategorisinde olduğunu algılayabilir.
  • Bu atak dönemi ile birlikte, bebeğinizin yaşıtı olan diğer bebeklerle iletişiminde bir ilerleme gözlemlemeniz mümkündür. Şimdiye kadar bireysel hareket eden bebeğiniz, artık akranlarıyla sosyal iletişim kurmaktan hoşlanacaktır.
  • Bebeğiniz artık daha oyuncu olacaktır. Bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi ile, sürekli dışarı çıkmak isteyebilir ve ilgisini çeken bir nesneyle uzun süre ilgilenebilir.

Yedinci Atak Dönemi Nasıl Kolaylıkla Atlatılabilir?

Bebeğinizin gerçekleştirdiği yedinci atak dönemi olan kırk altıncı hafta atağında; en başta kendisini, çevresini, etrafındaki insanları, nesneleri ve olayları algılaması büyük oranda gelişir. Bu durum, bebeğinizin özellikle geceleri daha sık rüyalar görmesine ve korkmasına neden olabilir.

Bebeğiniz yenidoğan döneminden beri büyük bir yol kat etmiş olsa da hala sizin bakımınıza ve sevginize muhtaçtır. Bu da bebeğinize yakın ilgi göstermeniz ve bazen sadece yanında durarak ona destek olmanız gerektiği anlamına gelir.

Bebeğinize bu atak dönemi ile birlikte, gerekmedikçe müdahale etmemeniz olası sinir krizlerini engelleyecektir. Kendisine zarar verme potansiyeli olan durumlarda ise tepki göstermek yerine dikkatini dağıtmaya çalışmak en doğru seçim olacaktır.

Uykuya direnç, yine tüm atak dönemlerinde olduğu gibi bu atak döneminde de yoğun olarak görülebilir. Ancak bu uykuya direnme, beraberinde huzursuzluğu ve beslenme reddini getirebilir. Bol bol şarkı söylemeniz, sarılmanız, yanında olduğunu hissettirmeniz oldukça önemlidir.

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir