Büyüme, atak ya da sıçrama olarak bilinen bu dönemler, bebeğin doğumundan kısa bir süre sonra başlar ve 20. aylık olana kadar geçen sürede 10 kez gerçekleşir.

Tüm bebekler belirli haftalarda, büyüme atağı yaşarlar. Geçirdikleri büyüme ataklarının süreleri ise değişkendir.

Bu büyüme atakları hem zihinsel hem de fizyolojik olarak gerçekleşebilir. Bebekler atak dönemlerinde içerisinde oldukları çevrelerin daha çok farkına varırlar, ihtiyaçları değişir, beslenme ve güven ihtiyaçlarına yenileri eklenir.

Gülmek, oyuncağına vurarak çıkardığı sesi dinlemek, alkış yapmayı öğrenmek, ebeveynini tanıyıp izlemek, yüzüstü dönebilmek, oturmak, emeklemek ve yürümeye başlamak gibi beceriler bu gelişimlerden bazılarıdır.

Bebekler atak dönemlerinde motor ve zihinsel gelişimlerinin yanı sıra sosyal gelişim anlamında da ciddi değişimler gösterebilirler. Çünkü bebeğin zaman içinde sinir sisteminin olgunlaşması, beyninin süratle gelişmesi ve bunlara bağlı olarak duygularının çeşitlenmesi, her büyüme atağı sonrasında onun dünyaya adapte olmasını daha da kolaylaştırır.

Bununla birlikte atak dönemlerinde yeni kazanılan beceriler; bebeğin çevredeki uyaranlara ilgisinin artması, beslenmeye vakit ayırmak istememesine ve beslenmeyi reddetmesine neden olabilir.

Atak döneminde meydana gelen değişimler, atak döneminin içerisinde ya da atak dönemi bitiminde fark edilebilir.

Atak Dönemleri Nelerdir ve Hangi Haftada Gerçekleşir?

1. Atak: Beşinci Hafta Atak Dönemi – Değişen Duyular Dünyası
2. Atak: Sekizinci Hafta Atak Dönemi – Oluşumlar Dünyası
3. Atak: On ikinci Hafta Atak Dönemi – Yumuşak Geçişler Dünyası
4. Atak: On Dokuzuncu Hafta Atak Dönemi – Olaylar Dünyası
5. Atak: Yirmi Altıncı Hafta Atak Dönemi – İlişkiler Dünyası
6. Atak: Otuz Yedinci Hafta Atak Dönemi – Kategoriler Dünyası
7. Atak: Kırk Altıncı Hafta Atak Dönemi – Zincirleme Olaylar Dünyası
8. Atak: Elli Beşinci Hafta Atak Dönemi – Programlar Dünyası
9. Atak: Altmış Dördüncü Hafta Atak Dönemi – İlkeler Dünyası
10. Atak: Yetmiş Beşinci Hafta Atak Dönemi – Sistemler Dünyası

Dokuzuncu Atak Dönemi: 64. Hafta Atağı

Bebeğiniz yaklaşık 64. haftada, yani ortalama 15 aylık bebek iken yeni bir sıçrama dönemine girer. Bu sıçrama döneminin adı, ilkeler dünyasıdır.

Sözü edilen 64. hafta normal doğum tarihi baz alındığında, aşağıdaki eylem ve becerilerin en erken görüldüğü dönemdir. Bu beceri ve eylemlerin ortaya çıkışı, tabii ki bebekten bebeğe farklılık gösterecektir.

40 haftadan önce doğan bebekler için atak dönemi hesaplaması, muhtemel doğması gereken tarih ile doğduğu tarih arasındaki fark eklenerek tespit edilir. Örneğin: 39 Haftada doğan bir bebek, 64. hafta atağına doğumunun ardından 65 hafta sonra girer.)

Dokuzuncu Atak Dönemi: Kazanılacak Özellikler

  • Dokuzuncu atak dönemi, bebeğinizde pek çok farklı değişiklik hissedeceğiniz en yoğun geçecek atak dönemlerinden bir tanesini oluşturur.
  • İnatçılığın hiç olmadığı kadar yoğun görüldüğü bu atak döneminde, bebeğiniz önceye göre isteklerini yaptırabilmek için daha diretici olmayı tercih edebilir.
  • Bebeğiniz bu atak dönemiyle birlikte, gözüne kestirdiği hedefe erişmek için birden fazla yolu olduğunu keşfedecektir. Örneğin dikkatli yaparsa ne olur, aceleci davranırsa ne olur ya da zorlayarak yaparsa ne olur gibi.
  • Bebeğiniz her konuda artık daha deneyimli bir hale gelmiştir. Yürümek, hızlı bir şekilde dolaşmak bunlardan bazılarıdır.
  • Bebeğiniz bu atak dönemi ile dünyaya oldukça adapte olmuş durumdadır. Sizi artık daha iyi anlar ve işine geldiğinde size cevap vermeye başlar.
  • Kendisinin de artık ailesinden ve çevresindekilerden farklı, kendine özgü bir birey olduğunun net bir şekilde bilincindedir.
  • Bebeğiniz artık ileriyi düşünebilir ve hareketlerini buna göre planlayabilir.
  • Bu dönem içerisinde bebeğinizin yeme-içme konusunda çok daha pratik olduğunu, kuleler inşa etmede veya nesneleri bir araya toplamada becerikli olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
  • Bebeğiniz bu dönemde tüm gününü bir hedefe ulaşmanın farklı yollarını keşfetmek için harcayabilir. Bunu, tüm vücudunu kullanarak deneme-yanılma yöntemiyle yapabilir. Becerilerini test etmek için farklı stratejiler geliştirebilir. Örneğin; ‘Ağladığımda mı isteğime ulaşıyorum, yoksa şirinlik yaptığımda mı?’ şeklinde düşünceler aklından sürekli geçebilir ve bunu sizin üzerinizde test edebilir.

Dokuzuncu Atak Dönemi Nasıl Kolaylıkla Atlatılabilir?

Bebeğinizin gerçekleştirdiği dokuzuncu atak dönemi olan altmış beşinci hafta atağında; en başta bol bol duygu değişimi yaşadığını gözlemleyebilirsiniz. Mutlu görünen ve kendi kendisine oynayan bebeğiniz, bir anda mızmız ve inatçı bir ruh haline bürünebilir.

Bununla birlikte, çoğu zaman işlerini kendi halledebilir hale gelmişken, bir anda tüm ilginizi ona yönlendirmenizi isteyebilir.

Bebeğiniz yenidoğan döneminden beri büyük bir yol kat etmiş olsa da hala sizin bakımınıza ve sevginize muhtaçtır. Bu da bebeğinize yakın ilgi göstermeniz ve bazen sadece yanında durarak ona destek olmanız gerektiği anlamına gelir.

Bu durum sizi oldukça zorlasa da onu anlamalı ve mümkün olduğunca isteklerine istediği şekilde karşılık vermeyi denemelisiniz.

Uykuya direnç, yine tüm atak dönemlerinde olduğu gibi bu atak döneminde de yoğun olarak görülebilir.

Ancak bu uykuya direnme, beraberinde huzursuzluğu ve beslenme reddini getirebilir. Bol bol şarkı söylemeniz, sarılmanız, yanında olduğunu hissettirmeniz oldukça önemlidir.

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir