Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı tarafından, yeni doğan bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi tavsiye edilir. İlk 6 aydan sonra ise ek besinlerin takviyesiyle bebeğin 2 yaşına kadar emzirilmesi önerilmektedir.

Anne sütü bebek için mucizevi, eşi benzeri olmayan ve çok besleyici bir besindir. Aynı şekilde anne için de bebeğine süt verme olayı mutluluk getirmektedir.

Anne Sütünün Bebek İçin Faydaları

  • Anne sütü ilk 6 ay bebeğin gelişimi için yeterli ve doğada bulunan içeriği en zengin besin olduğu için gelişimini hızlandırır.
  • Bebeğin düzenli kilo almasını sağlar.
  • Bebeğin kemik gelişimini olumlu etkiler ve boy uzamasına yardımcı olur.
  • Bebeğin çene ve yüz kaslarının gelişmesine destek olarak emme refleksini artırır.
  • Yeterli miktarda anne sütü alan bebekler ileride obezite, tansiyon, şeker ve kalp hastalıkları riski önemli ölçüde azalır.
  • Anne sütü, bebek için en kolay sindirilen besindir. Bu bağlamda bağırsak ve sindirim sistemi düzenlenmiş olur ve gaz sancıları en az düzeyde görülür.

Emzirmenin Anne İçin Faydaları

  • Anne, bebeğini ilk emzirdiği andan itibaren onunla arasında kalıcı ve özel bir bağ oluşmaya başlar.
  • Emzirme sırasında ten teması kurulması, bebeğin kendisini rahat ve güvende hissetmesini sağlar.
  • Anne sütü için para ödenmesi gerekmediği gibi istenilen anda ideal sıcaklıkta, hazır halde bulunur ve herhangi bir şeyi sterilize etmek, dışarıdayken yanınızda bir çanta dolusu eşya taşımaya da gerek olmaz.
  • Doğumun hemen ardından bebeğin anne memesini alması, sevgi hormonu olan oksitosin salgılanmasını tetikler ve memeye bebek için süt salgılaması sinyali gönderir.
  • Oksitosin hormonu rahmin küçülmesini ve hamilelikten önceki boyutuna geri dönmesini sağlar.
  • Anne için ezirmenin faydaları arasında tekrar regl olmaya başlamayı da geciktirebilmesi sayılır. Böylelikle vücuttaki demir muhafaza edilir.
  • Bununla birlikte yapılan araştırmalara göre; emzirmenin kadınlarda yumurtalık ve rahim kanseri riskini azalttığı, menopoz öncesi meme kanseri riskini azalttığı, kemikleri güçlendirerek yaşamın ileriki dönemlerinde kırık sayısını ve osteoporoz riskini azalttığı ve uzun dönemde Tip 2 diyabet riskini azalttığı sonuçlarına ulaşılmaktadır.

Ancak bazı psikolojik ve içerisinde bulunulan olumsuz durumlar sebebiyle, anne sütünün miktarında ve içeriğinde bazı sorunlar meydana gelebilir. Bu tür durumlarda ise anneler, sütünü neyin artıracağını bilmek ister ve bu faktörleri araştırmaya başlar.

Alkolsüz malt içecekleri de son zamanlarda emziren annelerin favori içeceklerinden biri haline gelmiş durumdadır.

Alkolsüz Malt İçeceği Emziren Anneye Nasıl Fayda Eder?

Alkolsüz malt içeceği içerisinde vücutta birçok mayalanma işlemini gören B vitamini vardır ve süt miktarının artmasını sağlar.

İçeriğindeki demir, kalsiyum, magnezyum ile diğer vitaminler sayesinde enerji veren ve protein takviyesiyle sinir sistemini de olumlu yönde etkileyen alkolsüz malt içeceği olan malt içecekleri süt artırıcı bir etki oluşturarak emzirmeyi kolaylaştırır.

Anne sütünü artıran besinler ile birlikte kullanıldığında daha büyük bir fayda sağlayan malt içecekleri yorgun düşen annelere enerji de verir.

Alkolsüz Malt İçeceğinin İçeriği

Yapılan bilimsel araştırmalar malt içeceklerin anne sütünü artırıcı etkiye sahip olduğunu göstermektedir.

Alkolsüz malt içeceği annenin sıvı ihtiyacında ayrıca enerji ve diğer besin ihtiyaçlarının karşılanmasında tavsiye edilmektedir.

Arpadan yapılan malt, prolaktin hormonunun salgılanmasına yardımcı olmakta, prolaktin hormonu laktasyonu yani süt verimini artırmaktadır.

Ayrıca içerdiği besin öğeleri sayesinde anne sütü içindeki antioksidan kapasitesine olumlu etkisi olduğu bilinmektedir. Yapılan araştırmalar, alkolsüz malt içeceklerin bebeğe ya da anneye yan etkisi bulunmadığını ortaya koyar. Anne sütünün artırılmasında fark edilir etkiye sahiptir.

İçeriğindeki niasin, pantotenik asit, vitamin B6, vitamin B2, folik asit, biotin, vitamin B12 gibi önemli besin değerleri sayesinde kan dolaşımının düzenlenmesi, deri dokusunun gelişimi, merkezi sinir sisteminin güçlenmesi sağlanır.

Promalt, içeriğinde yer alan vitaminler, mineraller ve malt ile annelerin emzirme dönemi beslenmesine destek olur.

Ancak şeker ihtiva ettiğinden dolayı, doktor tarafından önerilen doz aşılmamalıdır.

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı