Anne olmak bu dünyada yaşanabilecek en muhteşem deneyimlerden biridir. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız günden beri onun sağlıklı ve mutlu bir gelişim göstermesi için saatlerce uykusuz kalıp yemek yemeyi unutarak öğün atladığınız, günlerce banyo yapmaya fırsat bile bulamadığınız günler olmuştur…

Böyle zamanlarda bile bir an olsun düşünmeden, sorgulamadan, şikayet etmeden koşturmaya devam ettiniz.

Tebrik ederiz, peki ya kendinizi hiç düşündünüz mü? Kendinizi ‘annelik’ hayatında daha iyi hissetmenizi sağlayacak şeyleri bilmenizin, ruh sağlığınız için oldukça önemli olduğunu hatırlatmak isteriz. Çünkü mutlu bebekler, ancak mutlu anneler sayesinde mümkün olabilir.

Peki kendinizi daha iyi hissetmek için neler yapmalısınız?

Dinlenmenize Olanak Sağlamanın Yollarını Arayın!

Uykusuzluk ve yorgunluk en sakin insanı bile patlamaya hazır bir bombaya, öfke küpüne ve bir mutsuzluk abidesine çevirebilir. Bu yüzden bebeğiniz uyuduğunda hemen ortalığı toplamak için koşuşturmaya başlamayın.

İşler, siz 1-2 saat sonra başladınız diye kalacak değil ne de olsa!

Siz de biraz uyumaya çalışın. Hatta yer varsa bebeğinizin yanına kıvrılın. Onun kokusu burnunuzdayken uyumak ve tatlı sesiyle uyanmak terapi gibi gelecektir.

Kendinizi Daha Güzel Hissetmek İçin Adımlar Atın!

Albümlerinizde ya da sosyal medyalarınızda yıllar önce çektirdiğiniz fotoğrafın hatırlatması sizi geçmiş yıllara mı götürdü? Bir zamanlar ne kadar bakımlı, güzel ve fit olduğunuzu görüp sonra da şimdi bu halinizden eser kalmadığını mı düşündünüz?

Unutmayın, siz hala eski sizsiniz, hatta anne olduğunuz için eskisinden daha güzel ve daha güçlüsünüz. Ancak bütün gün evde üzerinizde pijamalarla, saçınızda dün geceden kalmış ve dağılmış topuzunuzla gezmek elbette enerjinizi aşağı çekecektir.

Evet evde abartılı makyajlar yapmaktan, rahatsız hissedeceği kıyafetler giymekten hoşlanmaz.

Ancak evden çıkmayacak olsanız dahi üzerinize kendinizi rahat ve şık hissettiğiniz ev kıyafetlerinizi giyin, saçınızı tarayın. Saç bakımı yaptırın, doğum kilolarınızdan kurtulmaya çalışın ve spor yapın.

Eşinizle Daha Fazla Zaman Geçirin!

Anne-baba olduktan sonra karı-kocalık ilişkisinde bazı değişimler doğal olarak meydana gelir. Ancak bu durum sizi monotonluğa sürüklemesin.

Belki her zaman eşinizle birlikte sevgililik dönemlerinizde ya da balayı tatilinizde olduğunuz gibi vakit geçiremeyebilirsiniz ancak akşamları bebeğiniz uyuduktan sonra çay demleyip eşinizle birlikte güzel bir sinema filmi izleyebilirsiniz. Böylece film izlerken hem yerinizde sabit kalarak dinlenmiş olur hem de eşinizle ortak bir aktivite yapmış olursunuz.

O kadar enerjiniz olmadığını düşünüyorsanız en azından günün sonunda 10 dakika dahi olsa eşinizle karşılıklı sohbet edin. Sizi üzen, yoran ya da mutlu eden durumları onun paylaşın. Bu hem ilişkinizi güçlendirecek hem de ebeveynlik sürecinde karşınıza çıkan zorlukları daha kolay çözmenize yardımcı olacaktır.

Kendinize Yeni Bir Hobi Edinin!

Sizi siz yapan özelliklerinizi ortaya çıkarın. Daha önce yapmaktan keyif aldığınız aktivitelere tekrar zaman ayırmaya başlayın. Hatta daha önce hep gitmek istediğiniz o seramik kursuna kayıt yaptırın.

Bu yorgunlukta nasıl odaklanacağınız konusunda dert etmeyin, bebeğinizle evde babasıyla ya da bakımından sorumlu diğer bir yetişkinle güvendeyse hobileriniz sizi dinlendirecek, kendinizi ifade edebilmek için fırsat oluşturacaktır.

Yakınlarınızdan Gelen Yardım Tekliflerini Değerlendirin!

Kayınvalideniz, görümceniz, eltiniz ya da annenizden gelen “Ben bebekle ilgilenirim, siz biraz dışarı çıkın dolaşın.” benzeri teklifleri değerlendirin.

Kimsenin yardımına ihtiyacım yok gururu ya da ay ben çocuğumu bırakıp nasıl giderim, o kadar vicdansız mıyım duygusallığı yapmayın. Elbette yavrunuzu hiç kimse sizin kadar sevemez ve bakamaz… Ama unutmayın ki anneanne, babaanne, teyze ve halası da bebeğinizi çok seviyor.

Siz gerekli uyarıları yaptığınız sürece çok iyi bakacağına emin olduğunuz ailenize bebeğinizi emanet edebilirsiniz. Böylece birkaç saatliğine farklı bir ortama girip, güzel bir konser, sinema ya da tiyatro keyfi yapabilir ya da eşinizle baş başa romantik bir yemek yiyebilirsiniz.

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı