Bahara başlangıç yaptığımız bu günler, özellikle bebek ve çocuklarda bronşiolit hastalığına zemin hazırlar, alerjik hastalıkları tetikler, krup hastalığı ve döküntü hastalıklar artar, üst solunum yolu enfeksiyonları sık görülür, ishal görülebilir.
Bronşiolit, akciğerlerin küçük hava yollarında tıkanıklığa neden olabilen iltihabi bir durumdur. Genellikle 1 aydan büyük ve 2 yaştan küçük bebeklerde ve en sık olarak da 6 aylık bebeklerde rastlanılır.
Bununla birlikte bebeklik çağında sık görülen ve akciğerlerde tıkanıklığa neden olan bronşiolit, özellikle kış mevsiminde ortaya çıkar. Soğuk algınlığı ile benzerlik gösteren belirtileri, bazen astım ile de karıştırılabilir.
Ailelerin bronşiolit hakkında yeterli bilgiye sahip olması, zamanında uzmana başvurulması açısından oldukça önemlidir.
Bronşiolit Nedir?
Bronşiolit, akciğerlerin bronşiol adı verilen küçük havayollarında tıkanıklığa neden olabilen iltihabi bir durumdur. Hastaneye yatacak kadar nefes darlığına sebep olması, tekrarlama riskinin oluşu nedeniyle aileleri endişelendirir.
Genellikle 2 yaşından küçük çocuklarda sıklıkla 3-6 aylık bebeklerde görülür. Bu yaş grubunda hastaneye yatışların en sık görülen nedenidir. Bronşiolit her mevsimde görülebilirse de en çok kışın, özellikle ekim ile mayıs ayları arasında görülmektedir.
Bronşiolitin nedeni çoğu zaman virüslerdir. Hastalığa yakalananların yaklaşık %50’sinde etken RSV yani “respiratuar sinsityal virüs” bulunur. Bunu rinovirus, parainfluenza, grip virüsü ve adenovirüsler izler.
Bronşiolit Belirtileri
Bronşiolit, kaynağını gripten alan bir hastalıktır. Hasta olan bebeklerin %90’ının ailesinde gribal bir enfeksiyon durumu söz konusudur. Ancak en önemli belirtilerinden biri solunum sıkıntısı olduğundan, anne babalar tarafından öncelikle astımı düşündürür.
Kuluçka dönemi 7-10 gün arasındadır. Hastalığın ilk belirtileri; hapşırma ve burun akıntısı, iştahsızlık ve ateştir. Ateş, ilk gün belirgin olarak yükselebilir. Üçüncü günden sonra bebeğin solunum sıkıntısı artar, nöbet şeklinde gelen sık öksürük ortaya çıkar. Bebek nefes alırken akciğerlerinde; zorlanma, hırıltılı ve çıtırtıya benzer solunum sesi duyulabilir. Beraberinde gözlerde çapaklanma veya akıntı, farenjit veya orta kulak enfeksiyonu oluşabilir.
Hastalıkla beraber beslenme ve sıvı alımı azalabilir. Beslenme bozukluğu ve yetersiz sıvı tüketimi nedeniyle bebeklerde hastaneye yatırılarak izlem gerekebilir.
İki aydan daha az veya hiç anne sütüyle beslenmemiş bebekler, sigara dumanına maruz kalan ve doğuştan gelen, kalp veya akciğer sorunu bulunan bebekler ile prematüre dünyaya gelen bebekler, bronşiolite daha yatkındır.
Bronşiolit Tedavisi
Bronşiolit çoğunlukla viral nedene bağlı oluştuğundan tedavide antibiyotiklerin yeri bulunmamaktadır. Çocuğun burnunun açık tutulması önemlidir.
Bronşiolit genellikle iyi huylu bir hastalıktır ve doğru tedavi ile bir ay içinde tamamen iyileşme görülür. Tedavide, ağrı kesici ve ateş düşürücü özelliği olan ilaçlardan faydalanılır. Nefes almada güçlük sorunu için de nefes açıcı ilaçlar verilebilir. Burun salgılarının koyulaşmasına engel olmak için sık sık tuzlu su bulunan burun damlalarının kullanılması yararlıdır.
Beslenmeye dikkat edilmelidir. Yemek yemek, normal zamanlardan daha yorucu olduğu için az miktarda ama sık aralıklarla beslenmelidir. Öksürük nöbetlerini azaltacağından, anne sütü başta olmak üzere, bol sıvı alınmalıdır.
Öksürük, havayollarını temizlemeye yarayan güzel bir reflekstir. Öksürüğü baskılayan şuruplar ve dekonjestan olarak adlandırılan grip ilaçları salgıların koyulaşmasına, hastalığın ilerlemesine neden olabileceğinden bronşiolit tedavisinde kullanılmaz.
Bebeğinizi Bronşiolitten Nasıl Koruyabilirsiniz?
- Grip hastası aile büyüklerinin, bebeklerden ve çocuklardan mümkün olduğunca uzak durması bronşiolite karşı koruyucudur. Bu gibi durumlarda, hasta kişiler ev içerisinde koruyucu maske kullanmalıdır.
- Ev ortamının sık sık havalandırılması, çocukların soluduğu havanın temizlenmesi çok önemlidir.
- Genel hijyen kurallarına uyulmalı ve ev düzenli olarak temizlenmelidir.
- Üst solunum yolu enfeksiyonu olan kişilerden uzak durmak için, özellikle çocukların kapalı mekanlarda uzun süre kalması engellenmelidir.
- Çocuğun sigara dumanına maruziyetine kesinlikle izin verilmemelidir.
- Anne sütü ile beslenme desteklenmelidir. Bebeklerin özellikle ilk 6 ay anne sütü almalarına dikkat edilmelidir.
- Çocukların bol sıvı alması, günlük taze sebze ve meyve tüketmeleri sağlanmalıdır. Çocukluk çağından itibaren sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmalarına yardım edilmelidir.
- Çocukların yanında parfüm ve deodorant gibi kimyasal maddelerin kullanımı minimum düzeye indirilmelidir.
- Hastalığın salgın yaptığı dönemlerde, çocukları kreş gibi ortamlardan uzak tutmalıdır.
- Aile bireylerinin, bronşiolite ve bulaş yollarına karşı bilinçlendirilmesi, gerekli önlemleri almaları sağlanmalıdır.