Bugün bayram erken kalkın çocuklar

Giyinin en güzel giyseleri

Elimizde taze kır çiçekleri

Üzmeyelim bugün annemizi

 

Hey Gidi Zaman

Bayram deyince akla artık tatil geliyor. Bu nedenle eski bayram ritüellerinin yerini evde tatil planları almakta. Bunun tabiki kazançları ve kayıpları var. Yıl boyunca iş yaşamı dışında trafik ve şehrin doğal zorluklarından yorulan yetişkinlerin tatil için bir fırsat yakalamaları bayramlar için bir fırsattır fakat geçmişten günümüze getirdiğimiz bayram ritüelleri de yavaş yavaş kaybolmakta ve çocuklarımıza bu ritüelleri hakkıyla aktaramamaktayız. Bu nedenle az da olsa günümüz şartları ile bayramların getirdiği ritüelleri nasıl çocuklarımıza aktaracağız?

Bayram her nerede yaşanıyor olursa olsun mutlaka coşkusunu çocuklarımıza yaşatmalıyız. Bayram sabahları erken kalkılır. Bu sabahlar ailenin ufak ya da büyük çapta birarada olduğu bir gündür. Bu nedenle çocuklarınızı bayram sabahına hazırlayın. Önce siz coşkulu olun ve ufak hikayeler ve bayramanılarıyla çocuklarınızı bayram sabahının o ufak telaşlı heyecanına hazırlayın. Güne başlarken heyecanlı ve hevesli olun. Sizin mutluluğunuz ve yüklediğiniz anlam çocuğunuza yansıyacaktır.

Bayram birarada olmak ve birbirini özleyen, seven insanların biraraya gelmeleri ya da iletişim kurmaları için önemli bir araçtır. Bayram bu nedenle birleştirici bir etkiye sahiptir. Bu durumu bir baskı halinde yaşadınız mı hiç? Sizleri bilmem ama ben çevremde ya da bayramda gözlemlediğim insanlarda bayram baskılarını sezdiğim, duyduğum çokça zaman olmuştur. Bu nedenle bayramda çocuklarımıza aktaracağımız en önemli ritüellerden bir tanesi sevdiği ve özlediği insanları aramak ve bir araya gelmek için çaba sarf etmesini öğretmek olmalı. Birbirine trip atıldığı, kinayede bulunulan ya da kırgınlıklarınolduğu bir ortam yerine birarada keyifle vakit geçirilen ortamlar yaratmalı ve sevdiğiniz insanları görev icabı değil sevgi ile aradığınız bayramlar geçirmelisiniz. Bu süreçte ise sizler bu ritüelleri uygularken asla çocuğunuzu zorlamamalısınız. Baskı ile sıcak ve sevgiye dayalı bir ilişki kuramazsınız.

Hadi Teyzenin Elini Öp Bakalım

Artık çocuklarımıza el öptürüyor muyuz? Ben el öpmek ya da öptürmenin saygı olduğunu değil sevgiden geldiğini söyleyebilirim. Her zaman baskı ve zorlamanın olduğu yerde iyi niyetten ve sağlıklı öğrenimden bahsedemeyiz. Maalesef ki el öpme davranışını bile zorla öğretebiliyor hatta bunu yapmayan çocukları yargılayabiliyoruz. Halbuki burada bayramda çocuklarımıza aktarmamız gereken sevgi alışverişidir. Örneğin bir çocuk için ailenin hevesle boy ya da yaş sırasında dizilmesi, birbirine sarılma ve el öpme seremonisi bir oyun gibidir. Bu seremonide yaş, nesiller arası fark, birbirine saygı duyma, bekleme ve büyüğün her zaman küçüğü şefkatle kapsayıcılığı söz konusudur. O zaman 3 kişi bile olsanız herkes bu bayram sırayla birbirinin elinden, gözünden, yüzünden öpse? Bunun bir zorbalığı olur mu?

 

Çocuklarımıza bu bayram baskı içindeki gereklilikleri değil, onların birarada olmanın, bayramın sevgi ile insanları yanyana getirdiği en güzel ritüellerimiz olduğundan bahsedin. Bir tek bununla da sınırlı kalmayın. Her ne kadar uzakta bile olsanız sevdiklerinizle iletişime geçin, evinizde ya da tatildeki otel odanızda, bayram sabahını yaşatın. Üzerine güzel bir bayram kahvaltısı yapın bereketin doldurduğu sofranızda ve çocuklarınızı serbest bırakın o sofralarda e adı üzerinde bugün bayram ve bayramlar ufak kaçamakların yapıldığı ve küçüklerin her koşulda hoş görüldüğü en değerli zamanlardır.

İYİ BAYRAMLAR.

 

 

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir