Bebeğin ilk 6 ay tek besin kaynağı sadece anne sütü olmalıdır. Bebek, meme sayesinde sadece fiziksel açlığını değil aynı zamanda duygusal açlığını da giderir. Bebeğin anneye olan bağı ve ona duyduğu güven memede başladığından dolayı bebek memeden kesilirken oldukça temkinli davranılmalıdır.

UNICEF bebeklerin en az 2 yaşına kadar emmesini desteklemektedir. Aslında bebek ilk 6 ay sadece anne sütü, 6 aydan sonra 2 yaşına kadar ek gıda sürecine başlar ve anne sütü hala temel besindir. Bu kuruluşlar aksine bebeklerin ne zaman sütten kesileceğine dair bir bildiri yayımlamamışlardır ve ilk sene boyunca bebek istediği sürece emzirilmelidir.

Emzirme Neden Önemlidir?

Emzirmenin hem anne hem de bebek için sayısız yararı olmaktadır. Anne sütü hem annenin hem de bebeğin duygusal ihtiyacını karşılamaktadır. Emzirmeyle anne bebek arasındaki bağ da güçlenir. Anne sütü masrafsızdır, doğal ve sağlıklı olandır.

Emen bebeklerde obezite riski düşüktür. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanında bebeği hastalıklardan korur. Bebeğin su ihtiyacını karşılar. Ayrıca anneyi meme ve rahim kanserinden korur. İlk 6 ay sadece anne sütü ve 6 aydan sonra ek gıda+anne sütü olarak devam etmeniz gerekmektedir.

Bazı doktorlar 2 yaşından sonra bebeği memeden kesmek gerektiğini söylemektedir ancak 2 yaş civarı bebek, bu zamanlarında en büyük gelişim atağını geçirmektedir. Bu güne kadar size bağlı olan bebeğiniz artık büyümüş olacak ve bireyselliğinin gelişmesinden dolayı özgürlüğünü ilan etmeye başlayacaktır. Bebeğiniz sizinle kurduğu güven duygusunu özgürleşme sürecinde pekiştirirken, bir anda en güven duyduğu şey olan emmeyi bıraktırmanız bebeğinizde travmaya sebep olabilir.

Bebeğinizin davranışlarını takip ederek, onu memeden kesmek için en doğru zamana annesi olarak siz karar vermelisiniz. Kendinize, şu yaşında memeden keseceğim diye bir hedef koymamalısınız. Bazı anneler, bebekleri memeden ayırmak istememelerine rağmen, bebekleri 1 yaşından önce kendileri emmeyi sonlandırır. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi ek gıdanın anne sütünün önüne koyulmasıdır. Bu nedenle ilk 1 yaşa kadar ağırlıklı olarak anne sütü ve yanında destekçi olarak ek gıda verilmelidir.

Emzirmenin Sonlandırılmasının Nedenleri Nelerdir?

  • Memeyi bebeğin istediği zaman kesmek
  • Memeyi annenin istediği zaman kesmek

Bu iki seçenek doğruluğu insandan insana değişim göstermektedir. Bazı anneler için birinci seçenek doğruyken bazıları ikinci seçeneği doğru bulmaktadır. 3 yaşında hala emen bir bebeği gören konu komşu ve hatta bazı doktorlar bebeğin cinsel kimliğini karıştıracağını, artık anne sütünün ona yaramayacağını ve anneye aşırı bağlanıp bir daha bırakmak istemeyeceğini söyleyebilirler.

Ancak bunlar bilim dışı ve kulaktan dolma yargılardır. Dilediği kadar emen ve kendi isteğiyle memeyi bırakan çocuklar ileride daha bağımsız, sosyal ilişkileri daha güçlü bireyler olmaktadırlar.Emzirmenin sonlandırılma isteğinin nereden geldiğini bulmanız gerekir. Bu, herhangi bir sağlık durumu olabilir, zihnen artık emzirmek istemediğinize ya da artık bebeğinizin ihtiyacı olmadığına da karar vermiş olabilirsiniz. İsteğinizin bebeğinizin yaşantısını negatif yönde etkilemeden bebeği memeden kesmek en büyük amacınız olmalıdır. Karşılıklı güven duygusunu sekteye uğratmadan hareket etmeniz, sizin ve bebeğinizin geleceği için doğru yatırım olacaktır.

Emzirmeyi Nasıl Azaltabilirsiniz

  • Eğer çocuğunuzu kendi kararınızla memeden kesmeden doğal sürecine bırakmak istiyorsanız, zamanla emme aralıklarının çocuk tarafından azaltıldığını göreceksiniz ve sonunda çocuğunuz kendi kendine bir karar alıp memeyi bırakacaktır.
  • Çocuk, memeden aldığı güven duygusunu bir başka yere yönlendirerek özgürleşmesini kendisi sağlayacaktır. Bunun ortalama olarak 3-4 yaşları arasında gerçekleştirdiği düşünülmektedir. Bu yöntem ile ilerlendiğinde artık son aylarda çocuk, günde 1 defa memeye ihtiyaç duyuyor ve zamanla onu da kendiliğinden bırakıyor.
  • Bebeği memeden kesme kararını siz alıyorsanız, öncelikle sizin zihnen hazır olup olmadığınıza iyi karar vermeniz gerekiyor. Eğer siz kararsız kalırsanız, bu bebeğinize yansır ve süreç daha da zorlaşır. Daha sonra bebeğinizin hazır olduğundan emin olmalısınız.
  • Öncelikle bebeğinizin günde kaç kez emdiğini not alın. Zamanla ve aşamalı olarak emzirme sayınızı azaltmaya çalışın. Emzirme zamanı geldiğinde yerine bir yiyecek koyabilirsiniz.
  • Eğer aç değil ve size olan ihtiyacından ötürü meme istiyorsa, birbirinizle özel zaman geçirmenizi tavsiye ederiz. Bu, sarılıp oturmak, onun dikkatini başka yöne çekebilecek bir oyun veya dışarıda gezinti olabilir. Bu aktiviteler sayesinde gün içinde emmeyi unutturabilir ve emzirmeyi öğle ve gece uykusundan öncesine çekebilirsiniz.
  • Emmeyi azaltma sürecinde bebeğiniz hastalanır ya da memeye daha düşkün hale gelirse emzirmeden çekinmeyin. Önemli olan bebeğin memeye doymasıdır. Tatmin olmadığı halde memeden kesmeye çalışırsanız işler biraz sarpa sarabilir.

Emzirmeyi Keserken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Bebeği emzirmeden kesmek sizin için de zor ve duygusal bir süreçtir. Bu nedenle, öncelikle kendinizi hazır ve güvende hissettiğiniz zaman bu kararı alın.
  • Daha sonra bebeğinizin ruh halini dikkate alın. Bebeği sütten kesme, 2 yaş sendromuna denk geldiği zaman işin içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor ve de bu durum bebeğinizi gereksiz yere travmaya sokmuş oluyor. Özellikle 18-24 ay çok önemlidir. Bu aylarda bebekler aniden memeye düşkün olur. Bunun sebebi, geçirdikleri büyüme atağıdır ve bebeğin bununla baş edebilmesinin en kolay yolu emmektir. Merak etmeyin, bu dönem geçicidir.
  • Eğer hayatınızda köklü bir değişim varsa ve bebeğiniz bu durumdan etkilenecekse memeden kesmeyi bir süre erteleyebilirsiniz. Aynı şekilde bebeğinizi farklı bir şeye alıştırmaya çalışırken memeden kesme hamlesi yapmayın. Örneğin odasını değiştirmek, tuvalet eğitimi vermek gibi.
Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir