Bebeğinizin her ayrıntısı ile özenle ilgilendiğinizi ve olası kazaların yaşanmaması için gerekli önlemleri aldığınızı biliyoruz.

Ancak bazen olmaması gereken bir durum meydana gelir ve bebeğiniz yüksek bir yerden düşebilir. Bu tür düşme vakaları, elbette annelerin en tedirgin olduğu anlardan biridir.

Düşme durumu meydana geldiğinde paniklemek yerine, yapacağınız adımları bilmeniz ve doktora ne zaman başvuracağınızı anlamanız için HAPPY KİDS AİLESİ olarak bu yazıyı hazırladık.

Düşme Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bebeklerde en sık görülen kazaların başında mama sandalyeleri, beşik, kucak, koltuk ve kanepe gibi yerlerden kafa üstü düşmeler yer alır. Daha büyük çocuklarda ise bu tür kazalar oyun parkları, kreş ve okullarda meydana gelebilir.

Düşme vakalarında ilk 24 saat çok önemlidir. Düşen bebek ya da çocuk en az 2-4 saat uyutulmadan gözetim altında tutulmalıdır.

Bebeklerde yataktan veya yüksek bir yerlerden düşme olasılığı, hareketlenmeye ve dönmeye başladıkları zaman daha da artar. Özellikle bu düşüşler, bebeğin ilk dönmesini gerçekleştiği ve ebeveynler tarafından bunun bilinmediği evrede gerçekleşebilir.

Eğer bebeğiniz yataktan düştüyse, düştüğü mesafe çok önemlidir. Eğer bebeğinizin düştüğü mesafe 50 cm’nin üzerinde ise, bebeğinizin zarar görme ihtimali yüksektir.

50 santimetrenin altında ise, bu durumda ilk sorulacak soru bebeğinizin ağlayıp ağlamadığıdır. Düştüğü ilk anda, korktuğu için ağlaması normal kabul edilebilir. Ancak onu sakinleştirdiğinizde, bir süre sonra ağlamasının kesilmiş olması gerekir. Eğer uzun süre ağlıyorsa ve bu ağlamanın şiddeti fazlaysa, uzmana başvurmanız gerekir.

Bebeğinizin kusması, her zaman bir kafa travması geçirdiği anlamına gelmez. Ancak kusmanın kafa travmasından kaynaklanıp kaynaklanmadığını sizin ev şartlarında anlamanız mümkün değildir.

Bebeğiniz Düştüğünde Yapmanız Gerekenler

Düşme esnasında ilk yapmanız gereken şey aslında sakin kalabilmek ve bu duygu durumunu korumak. Eğer fazlasıyla panik olursanız, bebeğiniz sizin davranışlarınızdan dolayı korkacaktır.
Düşmenin verdiği korkunun üzerine sizin panik davranışlarınız eklendiğinde, bu durum bebeğinizde bir travma haline dönüşebilir.
Temiz bir kafayla daha iyi düşünebileceğiniz gibi daha bilinçli hareket etmenizde olası olacaktır. Bu sayede bebeğinizi hastanenin acil kısmına götürmenin gerekli olup olmadığını da daha iyi tartabilirsiniz.

  • Harekete geçerken durumu birçok farklı yönden değerlendirmeye çalışın. Öncelikle bebeğinizin nasıl bir yükseklikten düştüğünü not edin.
  • Bebeğinizi hızlı bir şekilde düştüğü yerden kaldırmaya çalışmayın. Olası kırık, çatlak veya travma durumu oluşmuşsa, hareket ettirmeniz işleri daha da zorlaştırabilir.
  • Bebeğinizi sakinleştirdikten sonra, çok fazla sarsmadan olduğu yerde kıyafetlerini çıkarın. Kanayan, moraran veya şişen yerlerin olup olmadığını kontrol edin. Bölge bölge bebeğinizin vücuduna dokunarak, hangi bölgede acıya benzer tepki verdiğini gözlemlemeye çalışın.
  • Yaralanma olduysa yarayı bulup oldukça hafif bir baskıyla gazlı bir bezle silin. Eğer kanama durmamışsa ya da yara çok büyükse bir an önce çocuğunuzu en yakın hastanenin acil kısmına götürmenizde fayda vardır.
  • Bebeğinizin genel durumunu gözlemleyin. Kusma, göz kayması, uykuya meyil ve şiddetli ağlama gibi belirtiler, kafa travması geçirdiğinin bir belirtisi olabilir.

Düşme sonrasında çocuk genellikle iyi görünebilir ve hatta normal hareket edebilir. Bu gibi durumlarda ebeveynlerin kararı genellikle evde kalma yönünde olur ve böylelikle bu yaralanmanın nasıl ilerleyeceğini görmek isterler.
Herhangi bir belirtiyi yakalamak için en azından 24 saat önce düşme tetkikinin yapılması gerekmektedir. Eğer emin olamıyorsanız ve şüpheleriniz geçmiyorsa bir an önce doktora görünmenizde fayda var.

Kusma Her Zaman Travma Belirtisi mi?

Bebeğin yataktan düştükten hemen sonra kusması, bebeğinizi bir sağlık merkezine götürmenin işaretidir.
Fakat bebeğiniz birkaç dakika süren yoğun bir ağlama krizinin hemen ardından, boğazı tahriş olduğu için de kusabilir. Bebeğiniz düşmeden kısa bir süre önce beslenmişse, düşmenin şiddeti ve sarsılma sebebiyle de kusması mümkündür.

Ancak bebeğinizin kusmasının kaynağını tam olarak anlamanız mümkün değildir. Bu sebeple en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz, bebeğinizin sağlığı için en doğru tercih olacaktır.

Bebeğinizin Düşmesini Önlemek İçin Neler Yapabilirsiniz?

Bebeğinizin düşmesini her zaman engellemeniz mümkün olmaz. Bebeğinizin motor yeteneklerinin gelişmesinin bir parçası olarak sıklıkla düşmesi normaldir. Bu noktada bu düşmelerin ciddi bir hasara yol açmadığından emin olmanız gerekmektedir.
Ciddi bir hasarı engellemek için pratik birkaç yöntemi pratikte uygulamanız mümkün.

  • Örneğin; evdeki eşyalarınızın köşelerine koruyucu aparat takarak ve kaymayı-önleyici aparatları halıların altına yerleştirerek çocuğunuzun düşüp sakatlanma riskini azaltabilirsiniz.
  • Eğer evinizde merdiven varsa merdivenin başlangıç ve bitiş noktalarına güvenliğiniz açısından koruyucu ızgara yerleştirebilir ve çocuğunuzun ayağı takılıp da düşmesine sebep olabilecek objeleri merdivenden kaldırabilirsiniz.
  • Pencerelere yakın sandalye ve masaları pencereden uzaklaştırmalısınız.
  • Bebeğiniz bebek bezi değiştirme bölgesindeyken lütfen gözünüzü çocuğunuzdan ayırmayın. Çünkü çocuğu bu noktada yalnız bırakmanız demek onun ters yüz olup düşebilme ihtimali demektir.
  • Ne zaman çocuğunuz bir alışveriş arabası, arabada, ya da yüksek bir sandalyedeyken tüm bunların emniyet kemeri taşıdığından ve çocuğun kemerle korunduğundan emin olmalısınız.
Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir