Bebekler doğumlarından itibaren hızlı bir gelişim evresine girerler. Hemen her geçen gün bir şeyler öğrenirken, onlar ve aileleri için her ay bir önceki aydan daha farklı geçmektedir. Bebeklerin bu gelişmelerinde oturma, sürünme ve emekleme ile devam eden süreç sonunda beklenen o ilk adımlar ile sonlanır. Bebekler, 4-7. Aydan itibaren başlayan ve 15. aya kadar devam eden bu süreçler sonrasında kendi kendilerine yürümeye başlarlar. Yürüme sürecinde bebeğiniz ilk adımlarını atarken onun öz güvenini  sağlayabilmesi için sizin desteğiniz oldukça önemli olmaktadır. Bebeklerde yürüme belirtileri, ilk olarak onların arkalarında destek olmadan oturmayı öğrenmeleriyle başlar. Bu aşama onların yürümeye giden yoldaki ilk aşamalarıdır. Bebeğinizin desteksiz oturması onun yürürken ihtiyaç duyacağı kas gücünü kazanması açısından da oldukça önemlidir.

İlk Adım: Tutunup Kendini Yukarıya Çekmek

Bebeğiniz oturma ve emekleme aşamalarını tamamladıktan sonra 8-9. aylarda yardımla yürüme aşamasına geçecektir. Bunun için önce bir yerlere tutunup kendini yukarı çekmeyi öğrenir. Bundan sonra destek alıp dengeye durma aşamasıdır. Bu durum bebeğiniz size yürümek için artık hazır olduğunun sinyallerini verir. Bu aşamada yapmanız gereken onu koltuk altlarından tutup ufak ufak adımlar atmasında yardımcı olmaktır. Burada amaç bebeğinize yürüme alıştırması yapmaktır. Bebeğiniz ne kadar alıştırma yaparsa hem psikolojik olarak hem de fiziksel olarak kendini yürüme fikrine o kadar çabuk alıştıracaktır.

Destek Zamanı

Yaptığınız alıştırmalardan sonra bebeğiniz gerekli öz güveni kazandığında artık mobilyalardan ve duvarlardan destek alarak yürüme denemelerine başlayacaktır. Anne ve babaların endişelenecekleri aşamalar bu denemelerle başlamış olur. Artık bebeğinizi bıraktığınız yerde bulmanız imkansızdır. Bu dönemde dikkat edeceğiniz önemli nokta, evinizin tamamen bebeğinizin düşme ve çarpma gibi durumlara karşı güvenli hale getirmiş olmanız gerektiğidir. Bu aşamada bebeğinizi  destek alarak yürümesinde engellemeyin ama düşme ihtimaline karşı da ona yumuşak bir zemin hazırlayın.

Ayakta Durmaya Başlama

Bebeğiniz 9-12. Aylarda kendi başına dengede durmaya çalışır. Bebeklerin yürüme sürecince önemli nokta dengede durmaktır. Bu nedenle bebeğiniz birkaç saniyeliğine de olsa dengede durmaya başladıysa yakında ilk adımları da gelecek demektir. Bu aşamada bebeğinizin dengede durma konusunda ona cesaret verin bunu bir oyuna çevirin. Onunla beraber yere oturun ve ellerinden destek vererek ayağa kalkmasını sağlayın. Ellerini yavaşça bırakarak dengede durabildiği süreyi ölçün. Bu denemelerden sonra ona göstereceğiniz sevgi, onun iyi bir şeyler yaptığını anlamasını sağlayacaktır.

İlk Adımlar

Bebeklerin ilk adımları hem bebek açısından hem de aile açısından en önemli anlardır. Yeterli kas gücüne erişen bebeklerde ilk adımlar tamamen bebeğinizi cesaretlendirme ve özgüvene dayalı bir durumdur. Bu nedenle ilk adımlarını atma cesaretini göstermiş bebeğinizin bu duruma alışmasını sağlamak için, destekle başlayıp desteksiz yürüme alıştırmaları yapmak bebeğiniz açısında faydalı olacaktır.

Yürüme Başlangıcı

Bebeğinizin 12-15. Aylarda tamamen yürümeye başlamasından önce düzenli ayakta durmaya ve birkaç adım atmaya başlayacaktır. Bu aşamada bebeğinizi cesaretlendirin, bazı bebekler emeklemeyi yürümekten daha kolay bulup bu yolu tercih edebilirler. Burada size düşen görev, bebeğinize yaptıracağınız yürüme alıştırmaları ile onu yürümeye teşvik etmektir. Bebeğiniz bu alıştırmalar sırasında düşerse, onu sürekli kaldırıp yeniden yürümeye devam etmesini sağlayın.

Bebeğim Düştü Ne Yapmalıyım?

Yürüme döneminde evde keskin masa, sehpa köşeleri kapatılmalıdır. Zemin yürümesini engelleyecek kadar çok yumuşak olmamalı. Ayrıca bir miktar darbe emici özellikte olması düşmelerde yaralanma veya ağrıya neden olmamasını sağlar. Yürüme esnasında bebek yakından takip edilmeli, yürümekten korkmaması için düşmeden yakalanmaya çalışılmalıdır.   Bebek düşerse ve ağlarsa, yeniden yürütmek için zorlamamanız tavsiye edilir. Başka bir yere götürüp, dikkatini başka tarafa çekip olayı unutturabilirsiniz. Bir süre sonra tekrar yürümesi için ortam oluşturup, ayaklarını yere bastırırken bir yandan da kucakta kavrayıp bekleyebilirsiniz. Bebeğiniz yürüme demesi yaparken başka bir kişi de karşıda beklemelidir. Talebin bebekten gelmesini beklemek en güzelidir.

Bebek Ayakkabısı Nasıl Seçilir?

Bebeğin bu yürüme çabaları devam ederken aile bireyleri ayakkabı seçme telaşına düşerler. Onun bu ilk adımlarında ayağını rahat ettirecek bir ayakkabıya ihtiyacı vardır. Ayakkabı almak için mutlaka ilk adımı beklemek gerekmez ancak erken ayakkabı giydirmek de çok sağlıklı değildir.

  • Sağa, sola tutunup kalkmaya çabaladığı zaman, yumuşak ve bileğini iyice kavrayan yüksek bilekli bir ayakkabı alınmalıdır. Bileğinin sağlam bir destek aldığını hisseden bebek adımlarını daha rahat atar.
  • Seçilen ayakkabı bebeğin hareketlerini kısıtlamamalı ve bazı kriterler göz önüne alınarak ayakkabı alınmalıdır.
    Ayakkabının bilek kısmı ne kadar yüksek olursa, emniyeti ve ayağından çıkmaması garantiye alınmış olur.
  • Topuk alçak olmalı, bebeğin ayağına tam oturmasına dikkat edilmelidir.
  • Ayakkabının derisi yumuşak olmalı, şekli ayak ve parmakların şekline uyum sağlamalıdır.
  • Parmakların uç kısmıyla ayakkabının ön kısmı arasında yaklaşık 1 santim boşluk olmalı ancak ayakkabı geniş olmamalıdır.
  • Ayağın ayakkabı içinde öne arkaya hareketine izin vermemeli ve ayak bağlanmış bir ayakkabıdan çıkmamalıdır.
  • Ayak anotomisine uygun olmayan ayakkabılar çeşitli ayak deformasyonuna yol açabilir.Bebeğinize gün içerisinde yüzde yüz pamuklu ya da yün çoraplar giydirebilirsiniz. Gün boyu ayakkabı içinde kalan ayakları terler ve havasız kalabilir. Ayakları nemlenerek alerji ve kızarıklık oluşmasına neden olabilir, hatta tırnaklar yumuşayacağından tırnak problemleri doğabilir. Fazla yürümemesi kaydıyla, otururken ya da mama yerken çorap giydirip onun minik ayaklarını rahatlatabilirsiniz. Gün boyu çorapla dolaşmasına izin verilmemelidir. Bebeğiniz büyüdükçe bağımsız olmak, kendi giyip çıkartacağı ayakkabılar almanızı ister. Fakat bu tür bağcıksız ayakkabılar ayağının dönmesine ve omurga problemlerine neden olabilir. Bebek yürümeyi başardığında kasları iyice gelişir, bileğine engeller koymanıza gerek kalmaz. Rahat, yüksek olmayan, burnu rahat bir ayakkabı alınabilir. Yüksek, bilek kısmı dize kadar uzayan ayakkabılar kesinlikle tavsiye edilmez.

Küçük bebeklerin ayaklarında genellikle düztaban görünümü vardır. Ancak bebeklik dönemindeki düztabanlık, ayağın iç yanındaki yağ dokusunun o dönemde fazla olmasından kaynaklanır ve yanıltıcı bir görünümdür. Yüzde 70-80’inin ayakları normale döner. Üç yaş civarında da bu görünüm kaybolur. Eğer doktor tarafından gerekli görülürse eklentili ayakkabı kullanılabilir. Sadece ortopedistin gerekli gördüğü çocuklar ortopedik ayakkabı giyebilir. Bebeklerin ayaklarının hızla büyümesi nedeniyle ayakkabısının belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekir:

  • 1-1.5 yaş arasında 2 ayda bir
  • 1.5-2.5 yaş arasında 3 ayda bir
  • 2.5-4 yaş arası 4 ayda bir
  • 4-6 yaş arası 6 ayda bir
Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir