Bebeğinizi büyütürken, ona verebileceğiniz en eksiksiz ve besleyici besin anne sütü ya da anne sütünün tek alternatifi olan formül sütlerdir.

Ancak 6 ayın tamamlanmasıyla birlikte, beslenme programlarına belli bazı yiyecekleri dahil etmeniz gerekir. Bu yiyeceklerin neler olacağı, bebeğinizin gelişim basamaklarına göre şekillenir.

Genel olarak bir bebeğin beslenme programında meyve ve sebze püresi gibi basit ve hafif yiyecekler bulunur. Ayrıca bebeğinize vermemeniz gereken yiyeceklerin varlığını da unutmamanız gerekir.

Vermemeniz gereken yiyecekler bebeğinizin o anki sindirim sistemine uygun olmadığı gibi, bazı yiyecek türleri genel olarak sağlığı açısından zararlı olabilir. Bu sebeple bebeğinizin tüketmemesi gereken besinleri bilmeniz oldukça önemlidir.

1.İnek Sütü

İnek sütü oldukça faydalıdır. Ancak bebeklere özellikle 1 yaşından önce verilmesi, faydasından çok zararının dokunacağı bir durumdur.

Çünkü inek sütünün 1 yaşından önce bebeklere verilmesi, vücudunda C vitamini eksikliğine ve bağırsak içi kanamalara yol açabilir. Üstelik demirin miktarı ve emilim oranı anne sütü/formül sütlere oranla oldukça düşüktür.

Bunun sonucunda, bir yandan kayıp bir yandan yapım eksikliğiyle kansızlık ve gelişim geriliği ortaya çıkar. İnek sütünde D vitamini çok azdır, bu sebeple kemiklerin düzgün gelişememesine yol açar sonucunda bacaklarda şekil bozukluklarıyla seyreden raşitizm ve kanda kalsiyumun aşırı düşüşü sebebiyle epilepsi benzeri kasılma ve şuur kaybı nöbetlerine sebep olabilir.

Bunun haricinde yoğurt haline geldikten sonra inek sütünün protein yapısı değiştiği için zararlı etkileri ortadan kalkar. Yoğurt çok faydalı bir protein kaynağıdır. Bazı doktor görüşlerine göre 8. ay bazı doktor görüşlerine göre 6. aydan sonra bebeklere güvenle yedirilebilir. 1 yaşından sonra ise, bebeğinizin tüketmesi gereken günlük süt miktarı en fazla 500 ml olmalıdır.

2.Yumurta

Yumurta, anne sütünden sonra içerisinde tüm makro ve mikro besin değerlerini taşıyan ikinci besin olarak bilinir. Ancak 9-12 aylıktan önce bebeklere yumurta beyazı vermek, onların vücudunda ciddi bir reaksiyona sebep olabilir.

Yumurta sarısı ise bazı doktor görüşlerine göre bebeğinizin ek gıdaya geçtiği dönemlerde, bazı doktor görüşlerine göre ise 8. ay itibariyle rahatlıkla verebileceğiniz besinler arasındadır.

Ancak yumurtanın beyaz kısmı, protein yapısı nedeniyle yüksek alerjik özelliğe sahiptir. Bu sebeple alerjisi olmayan bebeklere 1 yaşından sonra çok az miktarlarda başlanarak denenebilir.

3.Bal

Bal birçok farklı çiçek tozundan oluştuğu için, bebeğinizin bağışıklık sistemi tarafından yüksek dozlu bir alerjen olarak algılanabilir. Balın içerisinde bulunan Colstridium Botalium isimli bir bakteri, 1 yaşından küçük bebeklerde ‘Botülizm’ isimli bir zehirlenmeye neden olabilir.

Botülizm bebeklerde sindirim problemleri, beslenme zorluğu ve kaslarda gevşeklik gibi problemlere sebep olur ve müdahale edilmediği takdirde sonucu ölüme varabilir.

4.Konserveler

Gerek evde yapılan gerekse dışarıdan satın alınan konserve gıdalar, tıpkı balda olduğu gibi ciddi bir besin zehirlenmesi olan Botülizm’e neden olabilir. Bu sebeple konserve gıdaların mümkün olduğu kadar bebek beslenmesinde yeri yoktur.

Bununla birlikte konserveler, içerisinde yüksek oranda tuz ihtiva ederler. Bebeklerin tükettiği besinler, doğal olarak tuz ihtiyacını karşılamasına yeterli olur. Bu oranlardan fazlası, böbreklere aşırı yük bindirerek ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir.

Ayrıca bazı konservelerin içerisinde yer alan sakarin ve aspartam gibi tatlandırıcı içeren her türlü hazır gıda, doğal olmayan meyve suları ve hazır pudingler hiçbir zaman bebek beslenmesinde kullanılmamalıdır.

İşlemden geçirilmiş etler de tıpkı konserve mantığında olduğu gibi bebeklerin beslenmesine uygun olmayan gıdalar arasındadır. Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etlerin içeriğinde kimyasal maddeler bulunmasının yanı sıra yağ ve kolesterol yönünden zengin olmaları bebeklerin sağlığını tehdit edebilir.

5.Çay ve Kahve

Çayın içinde bulunan tein ve kahvenin içinde bulunan kafein gibi maddeler uyarıcı niteliktedir ve zaman içinde bağımlılığa neden olur.

Çay hiç besleyici değeri olmadığı gibi bebeklerde kansızlık yapabilecek içeceklerden de bir tanesidir. Aslında çayın sadece ilk aylarda ya da yıllarda değil, bebeğinizin genel anlamda beslenme listesinde yer almaması gerekir.

Tıpkı çay gibi kahvenin de bebeğinizin beslenmesinde yeri yoktur. Kafein içeren kahve, kakao, çikolata gibi ürünler bebeklerde aşırı uyarıcı etkiye sebep olabileceğinden uykusuzluk, huzursuzluk, sinirlilik, kabızlık ve çarpıntı gibi problemlere neden olur. Kalsiyum gibi diğer besleyici maddelerin de emilimini engellediğinden, bebeğinizin yararlı besinlerden de faydalanmasını engeller.

Ayrıca bebeğinizin çay, soğuk çay gibi içecekleri tüketmesi de kandaki demir oranlarını düşürecektir. Aynı mantıkla içerisinde birçok zararlı madde bulunan kolanın da bebeğiniz tarafından asla tüketilmemesi gerekir.

Bu tarz içecekler bebeklerde ve çocuklarda hem bağımlılığa hem de sinirliliğe yol açar. En ideal olan şey, bu tarz içecekleri bebeğinizin hiç tatmamasıdır.

Daha Fazlası Beslenme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir