Bebeğin boy ve kilosu rutin doktor muayenesinde kontrol edilir ve ortalama değerler baz alınır. Öncelikle erkek ve kız bebeklerin boy ve kilo gelişiminde ufak farklılıklar olduğunu ve her bebeğin gelişiminin kendine özel olduğunu unutmayın. Bebeklerin ay ay gelişimine göre hangi kiloda ve boyda olması gerektiği anne babalar tarafından merak edilen bir konudur.

ERKEK BEBEKLERDE BOY VE KİLO ORTALAMALARI NELERDİR?

Tabloda da göreceğiniz gibi, aylara göre bebek kilo alımı farklılık göstermektedir. Çünkü, her bebek özel ve her bebek farklıdır.

KIZ BEBEKLERDE BOY VE KİLO ORTALAMALARI NELERDİR?

Bebeğiniz ilk ayında doğduğu kiloya geri düşebilir. Bu durumda kilo verdiğini düşünerek endişelenmeyin, bebeğiniz doğumdan sonra şişlik atarak ufak da olsa kilo kaybı yaşayabilir. Çoğu anne bu durumu sütünün yetersiz olduğuna yorabiliyor. Ancak böyle düşünmek yanlış. Eğer yeterli ve dengeli besleniyorsanız, almanız gereken enerjiyi kaliteli kaynaklardan alıyorsanız yüksek ihtimalle sütünüz bebeğinize yeterlidir.

BEBEĞİNİZİN KİLOSU YAŞITLARINA GÖRE DÜŞÜKSE NE YAPMALISINIZ?

İlk 6 ay bebeğinize anne sütü vermelisiniz. Çeşitli sebeplerden ötürü anne sütü alamayan bebek ise formül mama ile beslenmelidir. 6. ayda yavaş yavaş ek besinlere geçilir ancak 2 yaşına kadar hala bebeğinizin ana öğünü anne sütüdür. Ek gıdalar ise bebeğinizin ara öğünüdür. Öncelikle bebeğinizin kilosunun düşük olma sebebini doktorunuzdan öğrenmelisiniz. Bebeğinizi gözlemleyerek ve bebeğinizin gelişimini takip eden doktora bu konuyu danışarak ilerleyebilirsiniz. Bebeğiniz iştahsız ise bu sebeple kilo alamıyor, düşük seyrediyorsa; öncelikle kendinize bebeğinizin acıkınca yemek yiyeceğini ve açlıktan ölmeyeceğini kendinize hatırlatın. Her bebeğin iştahı farklıdır. Bazı bebekler daha az miktarlarda yerler ve daha seçicidirler. İştahsız bebeğiniz için yemek yemeyi eğlenceli hale dönüştürmelisiniz. Ancak bu televizyon veya reklamlar eşliğinde yemek yemek demek değildir. Yemek yemeği eğlenceli hale dönüştürmek için ona eğlenceli tabaklar hazırlayabilirsiniz. Yemek yerken bebeğinizin seveceği konulardan bahsedebilirsiniz.

Bebeğinize iştah artıran şuruplar vermeyin. İştah artıran şuruplar bazı bebeklerde alerji yapabilir. Doktorunuza danışmadan kullanmayın. İştahsız bebeğinizi az ama öz besleyin. Besleyici besinler vermeye çalışın. Boş enerji kaynaklarından uzak tutun. Kilo alsın diye sağlıksız besinleri bebeğinize vermek yanlış. Kendiniz evde bebeğinize besleyici tarifler yapabilirsiniz.

BEBEĞİNİZ YAŞITLARINA GÖRE KİLOLU İSE NE YAPMALISINIZ?

Bebeğin kilolu olması çoğu zaman toplumumuzda iyi beslemişsin anlamına geliyor. Aslında bu doğru değildir, çünkü yapılan araştırmalarda; yetişkinlerde görülen diyabet, koroner kalp hastalıkları, bazı kanser tipleri gibi çeşitli hastalıkların çoğunun çocukluk dönemindeki yanlış beslenme alışkanlıkları ile ilgili olduğu saptanmıştır. Öncelikle bebeğinizin neden kilo aldığını gözlemlemelisiniz. Bebeğiniz her konuda olduğu gibi beslenme konusunda da sizi örnek alır. Bebeğinize sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için sizler yol gösterici bir rehber olmalısınız. Boş enerji kaynaklarından, abur cuburdan bebeğinizi uzak tutmaya çalışın. 1 yaşından önce yasak besinler konusunda dikkatli olun. Siz tanıştırmadığınız sürece bebeğiniz hiçbir besinin tadını bilemeyecek unutmayın! Yemekleri bebeğiniz 1 yaşından küçük ise tuzsuz, 1 yaşından büyük ise az tuzlu yapmaya çalışın. Şekerin boş enerji kaynağı olduğunu ve bebeğinizin şekere hiç ihtiyacı olmadığını kendinize hatırlatın. Şeker yerine pekmez gibi besleyici besinler verebilirsiniz. Son olarak, bebeğinizin ayına göre nasıl beslenmesi gerektiğini öğrenmenizi ve bir uzmandan yardım almanız tavsiye edilir.

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir