Bebeğin göz renginin ne zaman, kaçıncı ayda oluşacağı bebek bekleyen her anne adayının en fazla merak ettiği konulardan birisidir. Bebeğin kime benzeyeceği saçlarının, gözlerinin ne renk olacağı anne adayının her an aklını meşgul eden sorular arasında yer alır. Hamilelik sürecinde anne adayının organları bebeği için çalışmaya başlar. Bebeğin sağlıklı gelişmesi için annenin vücudunda bulunan tüm kaynaklar öncelikle bebeğin ihtiyacını giderilmesi için kullanılır ve bu şekilde zamanla bebeğin organları gelişmeye başlar. Bebeğin göz renginin kaçıncı ayda oluştuğu sorusu uzmanlara göre bu değişimlerin bebeğin anne karnındaki 4. Haftasında oluşmaya başlaması olarak ifade edilir. Bu haftada aynı şekilde solunum ve kulaklar da oluşmaya başlar. Buna rağmen yeni doğan bir bebeğin göz renginin tam ne renkte olduğunu anlamak oldukça zordur.

Hamilelikte Oluşmaya Başlıyor

Uzmanlar bebeğin göz renginin belli olmaya başladığı hamilelik haftasını 4. Hafta olarak ifade ederler. Buna karşın bebeğin gözünün tam ne renk olduğu hala net olarak bilinmemektedir. Gebelik haftasında belli olmaya başlayan bebeğin göz rengi tam olarak anlaşılamaz. Bunun nedeni olarak, bebeğin mevcut yapısı gereği yeni doğan tüm bebeklerin göz renkleri mavi olarak görülür. Araştırmacılar ise, bu durumun nedeni olarak ise, göze rengini veren koyu renkli biyolojik bir pigment olarak bilinen ‘melanin’ pigmentinin henüz işlevini tam olarak yerine getirememesinden dolayı kaynaklanmakta olduğunu belirtirler. Bu şekildeki oluşumun bebeğin gözlerinde bulunmayan rengin hiçbir ışığı yakalayamaması ve gelen ışığı da geri yansıtır. Bu yansıyan ışık da bebeğin gözünün renginin mavimsi ya da koyu lacivert görünmesine neden olur.

Bebeğin gerçek göz renginin oluşması, bebeğin doğumundan itibaren 6 ile 12 ay arasında olacağı ifade edilir. Diğer bir değişle bebek doğduğunda gözleri mavi renkte olsa bile, bu renk zaman içerisinde bebek büyüdükçe kahverengi, siyah, yeşil ve tonlarında bir renge dönüşür. Bu nedenle bebeğin göz renginin kesinleşmesi için belli bir zaman gerekir.

Genetik Etkiler

Bebeğin göz renginin ne olacağını anne babanın genleri belirler. Genlerin temelinde var olan mevcut mekanizmaya göre, iki tam gene sahip olan anne baba adayından bebeğin aldığı genler aynı ise, yani her iki tarafında gözleri yeşil ise, bebeğin gözünün rengi yeşil olur. Ancak bir tarafın geniyle, diğer tarafın geni farklı ise, yani birisi kahverengi birisi yeşil ise, bu durumda bebeğin göz rengi bu iki genden üstün olanının rengi bebeğin göz rengini belirler.

Bebeğin doğumundan sonra gözünün renginde yansımalar oluşmaya başlar. Bu yansımalar, genelde lacivert, mavi ve gri olmaktadır. Bu nedenle de bebeğin doğduğu ilk günlerde bebeklerin gözlerinin renkli olduğu söylenir. Ancak bebeğin gözleri 8 ya da 9 aylık olmasından sonra tam göz rengine kavuşur. Bebeklerin göz rengi bir yaşına gelene kadar değişiklik gösterebilir. Bebeğiniz doğduğunda mavi gözükse bu renk belli bir süre sonra kahverengi, yeşil ve elaya dönebilir. Ancak bebeğiniz doğduğun da gözleri siyah ise, bu göz renginin değişme ihtimali pek yoktur ve bebeğin gözü genellikle koyu olur. Bebekler genlerini ailelerinden alırlar ve genellikle 1 hafta ve 15 gün içerisinde oluşan renk tonlarındaki değişmeler aileden kaynaklanmaktadır.

Yenidoğan bebeklerin göz rengi ilk haftalarda lacivert ve gri renklerdedir. Henüz gözlerinde pigment gelişiminin tamamlanmasından dolayı tüm bebeklerde bu durum gayet normal bir durumdur. Ancak istisnai durumlarda bebeğin gözleri oldukça siyahtır ve anne karnında gelişimini tamamlamıştır. Pigmentlerin gelişmesinin yaklaşık 6 ay sürdüğü ifade edilir. Bu süre içinde siyah ve gözü koyu gri olan gözler de çok fazla değişme olmayacağı belirtilir.

Halk arasında inanılan bir inanışa göre, yeni doğan bebeğin gözlerinin rengi eğer karanlıkta parlıyor ise, bebeğin gözlerinin renginin mavi renkli olaca anlamına gelmektedir. İngilizlere göre de yenidoğan bebeğin göz bebeğinin çevresinde belirgin bir beyaz hare varsa bu durumda da bebeğin göz renginin renkli olacağına inanılır. Çok nadir görülmekle birlikte çift göz rengine sahip olabilirler. Söz konusu göz renkleri birbirinden çok farklı olacaktır. Siyah ve mavi gibi. Bebeğin göz renginin nasıl anlaşılacağı ile ilgili bir genelleme yapılırsa,  gri göz etrafında beyaz hare varsa bebeğin göz rengi yeşil, bariz bir lacivertlik varsa bebeğin gözünün rengi ise, mavi olur.

 

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir