Bebeğiniz için gerekli olan tüm eşyaları ve bebeğinizin odasını hazırladınız ve bebeğinizi hastaneden eve getirdiniz. Şu ana kadar her şey normal, ancak konu bebeğinizin ilk banyosuna gelince, aklınıza takılan pek çok soru olabilir. “Bebeğimin ilk banyosu ne zaman olmalı?”, “Ne zamanda bir banyo yaptırmalıyım?”, “Suyun derecesi kaç olmalı?” gibi. Endişelenmeye gerek yok. Sizin için bebeğinizin ilk banyosu hakkında tüm bilmeniz gerekenleri derledik.

  • Bebeğin ilk banyosu ne zaman olmalı?

Eskiden, yeni doğan bebeklere ilk banyoları hastanelerde yaptırılırdı. Ancak şu anda öyle değil. Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyesine göre ilk banyonun doğumdan 1 gün sonra yaptırılması tavsiye ediliyor. Ayrıca, yapılan araştırmalar, ilk banyonun ertelenmesinin fiziksel ve duygusal olarak pek çok olumlu etkisi olduğunu gösteriyor. Bebekler soğuğa karşı hassas oldukları için, banyo sırasında üşümeleri strese sebebiyet yaratabiliyor ve vücutları kendi sıcaklığını korumaya çalıştıkça da bebeklerin kan şekeri düşüyor. Buna ek olarak, ilk banyo, bebeklerin vücutlarını kaplayan verniks isminde koruyucu maddenin temizlenmesine sebep olacağı için, bebeklerin hastane enfeksiyonlarına karşı daha korunmasız hale gelmesine yol açıyor.

  • Evde ilk banyo

Bebeğinizi eve getirdikten sonra “x saatten sonra banyo yaptırılmalı” gibi bir kural yok. Uzmanlar, ilk banyo için acele etmenin gerek olmadığı konusunda hem fikir.

  • Bebeklere ne zamanda bir banyo yaptırılmalı?

Yeni doğan bebekler için haftada en fazla 3 kez sünger banyosu yaptırmak yeterli. Unutmamak gereken en önemli konu, bebeklerin göbek bağı düşmeden kesinlikle tamamen suyun içine sokulmaması gerektiği. Aynı şekilde, sünnet olan erkek bebeklerin sünnet dikişi kapanmadan tüm vücudunun suya sokulması enfeksiyon kapma riskini arttırdığı için önerilmiyor.

Bazı ebeveynler, sünger banyosunu uyku öncesi rutini olarak uygulamayı tercih edebilir ki bu da uygundur. Banyo yaptırmak, bebekleri rahatlatıp, sağlıklı bir uyku almalarını sağlar.

  • Yeni doğan bebeğe nasıl banyo yaptırılır?

Yeni doğan bebeğinize ilk banyosunu yaptırma fikri gözünüzü korkutabilir; ancak doğru ekipman ve biraz hazırlık ile bu stresli görünen aktivite güzel bir eğlenceye dönüşecektir. Evet, bebeğinizin ağlaması muhtemel, ancak bu yanlış bir şey yaptığınız anlamına gelmiyor.

Bebeğinizin göbek bağı düştükten sonra tüm vücudunu suya sokarak tam bir banyo yaptırabilirsiniz. Bebeğinizin ilk banyosu için mutlaka eşinizden ya da bir aile bireyinden yardım almanızı tavsiye ederiz.

  • Küveti 5-10 cm kadar ılık su ile doldurun.

Suyun sıcaklığının 32-36 derece arasında olduğundan emin olun. Suyun sıcaklığını kontrol etmek için bileğinizi suya değdirebilirsiniz. Ancak suyun sıcaklığı konusunda çok endişeliyseniz mutlaka bir termometre kullanın. Bebeğinizin başını sürekli destekleyecek şekilde, bebeğinizi küvetin içine yerleştirin.

  • Bebeğinizi yukarıdan aşağıya doğru yumuşak bir sünger ile temizleyin.

Yumuşak bir sünger ya da bez ile bebeğinizin başını, yüzünü ve tüm vücudunu yukarıdan aşağı doğru nazikçe temizleyin. Koltukaltı, kulak ve boyun arkasını temizlerken ekstra nazik olmaya özen gösterin. İlk banyo sırasında bebek şampuanı ya da bebek sabunu kullanmak zorunlu değildir. Eğer bebek sabunu ya da şampuanı kullanacaksanız, sabun ya da şampuanın gözlerine kaçmasını engellemek için bebeğinizin yüzünü korumayı ihmal etmeyin.

  • Losyon ya da pudra kullanmayın.

Bebeğinizin banyosu bittiğinde, yumuşak bir havlu ya da bebek bornozuna sarın. Yeni doğan bebeklerin cildi kuru görünebilir ve bir losyon sürme ihtiyacı hissedebilirsiniz ancak bu gerekli değil. Bebeğinizin diz ve dirseklerinde kuru görünen alanlara hafifçe hindistan cevizi yağı ya da zeytinyağı sürebilirsiniz. Bebek pudrası sürmenin güzel bir son dokunuş olacağını düşünseniz de bebek doktorları pudranın bebeklerin akciğerlerine kaçarak solunum sorunları yaratabileceğini belirtiyor.

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir