Çocuklarımızı yetiştirirken yıllardır aynı hataların tuzağına düşüyoruz. Kilo iyidir deyip obeziteye zemin hazırlıyoruz, anne sütü dururken mama veriyoruz, gürleşsin diye saçlarını sıfıra vurduruyoruz. Oysa iyi niyetle de olsa yaptığımız bu hatalar, onların sağlıklı gelişimini sekteye uğratıyor diyebiliriz. Sadece fizyolojik değil, psikolojik gelişiminde de olumsuz etkiler yaratabilir.

1- Süt Meselesi

Yeni annelerin en çok endişe ettiği konulardan biri, bebeğin aç kalma ihtimali. Bu nedenle de çoğu zaman bebekler gereksiz yere mamayla beslenir. Oysa anneler, sütünün yetip yetmediğini bebeğinin çişini takip ederek anlayabilir. 24 saatte en az 5-6 kez bezini ıslatan bebek, anne sütüyle doyuyor demektir. Anne sütü yetersizliğine ancak bir çocuk hastalıkları uzmanı doktor karar verebilir ve onun tavsiyesi gereğince mama takviyesine başlanabilir. Rahat olun ve sütünüze güvenin.

2- Şekerli Su

İlk günlerde anne sütünün gelmesinde yaşanabilecek bir sorun, bebeğin zayıflamasına ve sarılık oluşumuna yol açabilir. Halk arasında, aç kalan ve az idrara çıkan bebeklere şekerli su verilmesi önerilir. Oysa bebeğin beslenmesinde şekerli suyun yeri yoktur.

3- Bez Bırakma

2 yaş, çiş eğitimi vermek için başlangıç dönemi. Ama çocuk bu konuda asla zorlanmamalı, altına kaçırdığı için ona kızılmamalı. Onu sık sık tuvalete tutarak eğitime devam edebilirsiniz. Unutmayın baskı uygulayarak çocuğunuzu bezden vazgeçiremezsiniz. Önemli olan bez bırakma dönemini bir travma olarak yaşamadan atlatması. Bu da sizin düzgün, sakin, sabırlı eğitiminizle olacak.

4- Dondurma hasta eder

Dondurma hasta etmez! Dondurma, tüm çocukların sevdiği ve yararlı bir gıda. Boğaz ağrısına neden olmaması için yalayarak yemesi, yanında su içmesi yeterli. Evde kendiniz yararlı meyvelerden dondurma yaparak çocuklarınızı hem sevindirmiş olursunuz hem de sağlıklı beslemiş olursunuz.

5- Kilo

Kilolu çocuk, sağlıklı çocuk değildir! Dengeli beslenen çocuk, zayıf da olsa sağlıklı kabul edilir. Çocuğunuzu asla yemek yeme konusunda zorlamayın, yemediği zaman beslenmeyi sonlandırın. Dediğimiz gibi sağlıklı olmanın ölçütü tombiş yanaklar değil! Onu sağlıklı ve dengeli besleyin yeter.

6- Sıcak hava

Çocuğunuzu, her zaman terlemeyeceği şekilde giydirin. Üşüyeceği korkusuyla onu çok giydirmek ve sarıp sarmalamak, terlemesine ve hasta olmasına yol açar. Pamuklu kıyafetler tercih edin. İçinde naylon karışımı olan ve özellikle polar tipinde olan kıyafetler giydirmeyin. 

7- Şaşılık

Çocuklarda şaşılık 1 yaşına kadar fizyolojik kabul edilir. Ancak 1 yaşından sonra düzelmeyen şaşılıklar için mutlaka göz doktoruna başvurulmalı. 1 yaşından önce bebeklerde Nistagmus (göz küresinin istemsiz titremesi) görüldüğünde de mutlaka bir göz doktoruna muayene ettirilmeli.

8- Fazla hareket-hastalık

Hasta olur endişesiyle çocuğun hareket etmesini kısıtlamak çok yanlış bir yaklaşım. Her çocuk hareket edince terler; terleyince üstünü değiştirebilirsiniz! ‘Çok terledin artık yerine otur’ demek, onu tembel, hantal ve mutsuz yapar. Zaman içinde metabolizma hızı azalan çocuk, hızla kilo almaya başlar. Hareket etmelerini kısıtlamaktansa, spora yönlendirebilirsiniz. 

9- Uslu durdu çikolatayı haketti

Onu sağlığı ciddi şekilde tehdit eden fast food gıdalardan uzak tutun. Bu ödüllendirme şekli yerine başka yöntemler seçin; sinema ya da tiyatroya götürmek gibi… Ayrıca ona devamlı yeni sebze ve meyveleri tanıtarak sevdirmeye çalışın.

10- Ağladı hemen kucağıma alayım

Bebeği avutmanın birçok yolu var; her ağladığında hemen kucağa almak çözüm değil. Ağladığında yanına yaklaşıp onunla konuşmak, ten temasında bulunmak, ona şarkı ya da ninni söylemek ve karnını okşamak miniğinizi avutabilir. Ancak sırf kucağa alışmasın diye çocuğu hiç kucağa almamak da kendini güvende hissetmemesine ve mutsuz olmasına yol açar. Bu dengeyi iyi kurmaya çalışın.

11- Daha çok küçük yalnız yatarsa korkar

Genellikle 6 aydan sonra bebeğin odasının ayrı olması uzmanlarca önerilir. Bu sınır en fazla 2 yaşa kadar uzatılabilir. 2 yaşından sonra onunla değil aynı yatakta aynı odada bile yatmamanız gerekir. Bırakın kendine güvenli, sağlıklı bir birey olarak yetişsin! 

12- Büyükbaban uzağa gitti geri gelecek

Biliyoruz, ona ölümü anlatmak zor. Ama ölen kişinin geri döneceğini söylemeyin. Çünkü onu boş bir beklentiye sokulmuş olursunuz. Ölen kişinin bir daha dönmeyeceği, cennete gittiği ve orada mutlu olduğunu söylemeniz yeterli.

13- 1 yaş sonrası süt

Çocuklarda 1 yaşından önce inek sütü kullanılmamalı. Ancak bir yıldan sonra da günlük süt tüketimi 400 CC’yi geçmemeli. Sütün içinde bulunan laktaz adlı şeker gaza yol açar. Fakat artık piyasada laktazsız sütler de bulunabiliyor. Çocuğunuzun gaz sorunu varsa bu tip sütleri içirebilirsiniz. Ama çözüm kesinlikle süt vermemek olmamalı!

14- Ayakta sallamak

Çocuğu sallayarak uyutmak tıbben önerilmiyor. Ancak halk arasında ‘ayakta sallama’ en çok kullanılan yöntem. Çocuk; hafif tarzda ve sarsmayacak şekilde sallanırsa tahribatlara yol açmaz, endişelenmeyin.

15- Fazla banyo yapması

Çocuklar banyo yapmaktan hasta olmaz. Yazın her gün, kışın ise hafta üç kez banyo yapılması önerilir. Banyo yapınca daha çabuk büyürler. Neden mi? Çünkü banyodan sonra daha rahat ve uzun uyurlar da ondan. O yüzden onu yıkamaktan çekinmeyin. İlk aylarda biraz ağlayabilir ama zamanla suya alışacaktır ve içinden çıkmak istemeyecektir. 

16- Pudra isiliğe iyi gelir

Pudranın isiliğe iyi geldiği yanlış bir düşünce değil. Ama toz pudralar yerine sulu pudralar seçilmeli. İsiliğin en iyi tedavi şekliyse çocuğu sık sık yıkamak.

17- Sıfıra vurdurursak saçları gürleşir

Bu inanışın tıbben hiçbir geçerliliği yoktur! O yüzden boşuna çocuğunuzun saçlarını kazıtmayın. Özellikle kız çocuklarının saçlarını çok kısa kesmek, onların psikolojileri için olumsuz olacaktır. Özgüvenleri azaltabilir.

18- Bol bol güneşlenirse kemikleri güçlenir

Çok fazla güneşe maruz kalmak kemikleri güçlendirir mantığı tam olarak doğru değil. Zararlı ışınlarından etkilenmemek için güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde çocuğunuzu güneşe çıkarmayın. Güneşe çıkarken de mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş losyonları ve kremleri sürün.

19- Biberon ve emziği çok seviyor

Aslında biberon ve emziği hiçbir çocuğa önermiyoruz. Biberon; bebekte ‘meme başı şaşkınlığı’na yol açıyor ve anne göğsünden soğutuyor. Mamayla beslenmek zorunda kalan bebeklerdeyse, biberon en geç 2 yaşında bırakılmalı. Emzik de, damak yapısını bozabiliyor ve çocuğun enfeksiyon kapmasına yol açabiliyor.

20- Fitil vereyim rahatlasın

Çok zorda kalmadan ve doktor tavsiyesi olmadan ne fitil ne de ilaç kullanılmalı. Lütfen ilaç kullanmadan önce mutlaka oktorunuza danışın ve reçetesinde yazdıklarını uygulayın. Tedaviyi yarıda kesmeyin.

Daha Fazlası Genel

Tek Yorum

  1. Fatma Öztürk

    27/04/2021 at 01:39

    Bebeğim 11 aylık ve hala dişleri çıkmadı acaba neden nezamn çıkar bir sorunmu var

    Cevap ver

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir