Bebeklerin cildi yetişkinlere göre oldukça hassastır. Bebeklerin cilt yapısı, yetişkinlere göre çok daha incedir ve daha az yağ salgısı üretirler.

Derilerinin ince olması, yaralanmalara karşı savunmasız kalmasına zemin hazırlar. Cildin inceliği, dışarıdan harici olarak kullanılacak ürünlerin deriden emilip kana geçmesine neden olabilir.

Bebeklerin bağışıklık sisteminin az gelişmesi onları enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir. Deri enfeksiyonları da bu sebeple bebeklerde sıklıkla görülür.

Özellikle yeni doğan döneminde bebeklerin cildine temas edecek her şeye özen gösterilmesi oldukça önemlidir. Kıyafetlerin yıkanması ve kurutulması ise, bebekler söz konusu olduğunda çok daha önemli bir hale gelir.

Bebek Çamaşırları Hangi Programda Yıkanmalıdır?

Günümüzde yeni nesil çamaşır makinelerinin çoğunda bebekler için özel yıkama programları bulunur. Bu programların diğerlerinden farkı ekstra durulama süresidir. Eğer makinenizde bebek çamaşırları için bir program yoksa ekstra durulama süresi ekleyerek kolayca uygun bir yıkma programı yapabilirsiniz.

Mikropların yüksek ısıda yok olduğu kabul görmüş bir inanıştır. Ancak yüksek ısı, bebek çamaşırlarına zarar verebilir. Bu sebeple kıyafetlerin üzerindeki yıkama talimatlarına uygun bir şekilde yıkama yapmalısınız.

Beyaz ve günlük çamaşırları 40 derecede renkli ve hassas çamaşırları ise 30 derecede yıkayarak gerekli temizliğe ulaşabilirsiniz. Bu yıkama programlarına ön yıkama ve fazladan durulama ekleyerek çamaşırları yıpratmadan mikroplardan kurtarabilmeniz mümkündür.

Yeni Alınan Kıyafetler Neden Yıkanmalıdır?

Bebekler, özellikle de yeni doğanlar genellikle hassas bir cilde sahiptir. Bu sebeple tekstil kalıntılarından arındırmak adına, aldığınız kıyafetleri kullanmadan önce bakım etiketine uyacak şekilde yıkamalısınız.

Tekstil firmaları elbiseleri son haline getirirken veya depolama aşamasında küflenmemesi için çeşitli kimyasallar kullanabilirler.

Üstelik elbiseler depolanma ve nakliye aşamasında da bakterilere maruz kalırlar. Bağışıklık gelişimi tamamlanmamış bebeklerin bakterilerden korunmaları için yeni alınan çamaşırların mutlaka yıkanması gerekir.

Yeni alınan çamaşırlarda leke olmayacağı için yüksek ısıda yıkamanıza gerek kalmaz ancak mutlaka deterjan kullanılmalıdır. Bunun için çamaşırların etiketlerindeki yıkama talimatlarından yardım alınabilir.

Kirli Kıyafetler Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Bebek sağlığı için bebeğinizin kıyafetlerini kendi kıyafetlerinizle beraber yıkamamaya özen göstermelisiniz. Yetişkin kıyafetinde bulunan parfüm, kir benzeri kalıntılar bebeğinizin kıyafetine geçebilir. Bu sebeple yıkamanın yanı sıra kirli sepetlerinin de farklı olması daha sağlıklı sonuçlar üretecektir.

Tekstil firmaları elbiseleri son haline getirirken veya depolama aşamasında küflenmemesi için çeşitli kimyasallar kullanırlar. Üstelik elbiseler depolanma ve nakliye aşamasında da bakterilere maruz kalabilir.

Bağışıklık gelişimi tamamlanmamış bebeklerin, bakterilerden korunmaları için yeni alınan çamaşırların mutlaka yıkanması gerekir. Yeni alınan çamaşırlarda leke olmayacağı için yüksek ısıda yıkamanıza gerek kalmaz ancak mutlaka deterjan kullanmalısınız. Çamaşırların etiketlerindeki yıkama talimatlarını kontrol edebilirsiniz.

Bebek Çamaşırları Nasıl Kurutulmalıdır?

Özen göstererek yıkadığınız çamaşırları, yine aynı özenle kurutmanız gerekir. Eğer imkanınız varsa açık havada kurutmaya dikkat etmelisiniz. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında havadar bir yerde kurutarak güneş ışınlarının bakterileri yok edici özelliğinden faydalanabilirsiniz. Soğuk, nemli ve hava kirliliği olan durumlarda ise ev ortamında kurutmak daha sağlıklı olabilir.

Kuruttuğunuz çamaşırlar, özellikle açık havada kurutulanlar mutlaka ütülenmelidir. Ancak ütüleme işlemi sırasında yüksek buhar kullanmamaya dikkat etmelisiniz. Çünkü buhar çamaşırların nemlenmesine sebep olur. Bu durum da bakteri oluşumunu hızlandıracaktır.

Yüksek ısıyı doğru şekilde kullanarak ütülediğiniz kıyafetleri serin ve kuru bir yerde muhafaza etmelisiniz. Naftalin gibi ürünleri kesinlikle kullanmamalısınız.

Bebek Çamaşırları Ne Zamana Kadar Ayrı Yıkanmalıdır?

Bebekler dünyaya geldiklerinde korunmasız ve bağışıklıkları düşüktür. Bu sebeple bebeğin temas ettiği her türlü eşyanın temizliğine dikkat etmenin önemli olması da bu nedenden dolayıdır.

Bu bağlamda bebeğiniz ilk doğduğunda çamaşırlarını diğer çamaşırlardan ayrı olarak yıkamanız doğru bir karar olacaktır.

Ancak bu ne zamana kadar devam etmeli diye düşünüyorsanız burada karar size aittir. Bazı anneler 6. aya kadar ayrı olarak yıkarken bunu 1 yıla kadar uzatan annelerde vardır. Burada uzmanların önerisi 6.aya kadar bebeğinizin çamaşırlarını kesinlikle ayrı yıkamanız yönünde olacaktır.

Yeni doğan bebeklerin cildi ve bağışıklığı yetişkinlere göre hassas olduğundan bebek çamaşırları ve temas ettiği oyuncakların hijyenine özen gösterilmesi gerekir. Doğru deterjan seçimi ve talimatlara uygun yıkamayla bebeğinizin kıyafetlerini gönül rahatlığıyla temizleyebilirsiniz.

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı