Elde edilen verilere göre, ülkemizdeki bebeklerin yaklaşık olarak %72’sinin her gün uykusuzluk sorunu çektiği tespit edilmiştir.

Bu durum; fiziksel ihtiyaçlarının tam olarak karşılanamamasından, kolik sancılarından, bebeğin gece-gündüz ayırt edememesinden, fiziksel olarak diş çıkarma gibi dönemlerden geçmesi gibi durumlar sebebiyle oluşabilir.

Ebeveynlerin devamlı süren uykusuzluk problemlerinin karşısında, bebeğine nasıl davranması gerektiği ise çoğu zaman işin içinden çıkılmaz bir durum haline gelir.

Bizler de Happy Kids Ailesi olarak, bebeklerinize uygulayabileceğiniz uyku tüyoları hakkında ayrıntılı bir blog yazısı hazırladık! 🙂

1. Fiziksel İhtiyaçlarını Karşılayın

Bebeğinizin kolay bir şekilde derin uykuya dalabilmesi için, fiziksel ihtiyaçlarının tam olarak karşılanması oldukça önemlidir. Bu bağlamda karnının tok olması, kolayca uykuya dalabilmesini ve uyku arasında açlık sebebiyle uyanmaması için gereklidir.
Bebeğinizi uykuya yatırdığınızda altının temiz olduğundan emin olun ve ıslaklığı cildinden uzak tutacak bir bebek bezi tercih edin.

2. Uyku Rutini Oluşturun

Bebeğinizin ayına göre ve sizin şartlarınıza göre basit ama sürekli uygulayabileceğiniz “uyku rutinleri” oluşturun. En yaygın uyku rutini uyku öncesi banyo diye bilinir ama her gün banyo yaptırabileceğinizden emin değilseniz rutininize banyo yerine başka bir şey ekleyebilirsiniz. Alt değiştirme, öpücük, ninni söyleme gibi basit şeyler de olabilir. Önemli olan her gün aynı saatte ve aynı sırayla yapıyor olmanızdır.

3. Uyku Saatlerine Dikkat Edin

Bebekler düzen sever. Bu sebeple bebeğinizi her gün aynı saatte uyutmak, uyku kalitesi açısından çok önemlidir. Değişken saatlerde uyuyan bebeğin kafası karışır ve uyku ile iyi bir ilişki geliştiremez. Her gece aynı saatte uyuması iyi bir uyku alışkanlığı kazanmasını sağlar ve o saatte beyni melatonin gibi uyku hormonları salgılamaya başlar.
Ayrıca bebeğinizin gündüz uykularında geçirdiği sürenin, iki saati aşmamasını sağlamalısınız. Eğer bebeğiniz uyanmıyorsa onu uyandırmanız gerekebilir.
Çünkü yeterli gündüz uykusu, gece kesintisiz ve kaliteli bir uyku uyuması için yeterlidir. Bunun aksine gereğinden az ya da fazla uyuması, geceleri uyuduğu uykunun kalitesini doğrudan etkiler.

4. Uyku Arkadaşı Edinin

Bebeğinizin ilk aylardan itibaren bir uyku arkadaşı olması, ilerleyen aylarda oldukça işinize yarayacaktır.
Dikkat etmeniz gereken nokta ise, uyku arkadaşının sadece beşikte kalmasıdır. Bebeğiniz uykuya hazırlandığında ve yatağına yattığında uyku arkadaşını gördüğünde, bir süre sonra koşullu öğrenmeyi gerçekleştirmiş olacaktır.
Kısacası uyku arkadaşını gördüğünde, uyku saatinin geldiğini anlayacaktır ve size daha az zorluk çıkaracaktır.

5. Gereğinden Fazla Yorulmasına İzin Vermeyin

Bebek ne kadar uykusuz kalırsa o kadar kolay uyur inanışı doğru bilinen yanlışlardan bir tanesidir. Tam tersi çok yorulan ve uyarılan bebek daha uykuya geçmekte zorlanır ve gece uykusu daha kolay bölünür.
Bunun önüne geçmek için gece uykusundan önceki uyanık kalma süresine dikkat edin. 7 aydan küçük bebekler için ortalama 3 saat, 7 aydan büyük bebekler için 4-5 saat uyanık kalma süresi oluşturabilirsiniz.

6. Beyaz Gürültü İşinizi Kolaylaştırır

Bebekler için özellikle ilk aylarda, beyaz gürültü denen bazı makina sesleri rahatlatıcı olabilir ve uykuyu kolaylaştırır.
Yapılan çalışmalar “beyaz gürültü” seslerinin bebeğin anne karnında duyduğu seslere benzediği ve bebeklerin dünyaya geldikten sonra kendisine tanıdık gelen bu tür sesleri duyduğunda sakinleştiğini kanıtlar.
Fön makinası, elektrikli süpürge, akan su, arabada giderken duyulan sesler, çamaşır makinesi gibi aletlerden duyulan sesler, beyaz gürültü olarak geçer.
Bebeğinizi uyutmak için bu sesleri direkt olarak dinletebileceğiniz gibi internetten açıp dinletebilirsiniz veya kendiniz ‘şşşşşş’ şeklinde gürültü yapabilirsiniz.

7. Uyarıcıları Engelleyin

Bebeğinizin uyku vakti geldiğinde etrafında minimum düzeyde uyarıcı unsur olmalıdır. Ebeveynlerin uykuya hazırlık sırasında otomatik olarak yatıştırıcı ses tonlarında konuşup, ninni söylemesi de bu sebeptendir.
Aynı şekilde televizyon, tablet, akıllı telefon gibi elektronik cihazların beyaz ışığı, kapatıldıktan bir saat sonra bile beynin aktif kalmasını sağlarlar. Bebeğiniz uyuyor gibi görünse bile beyni uyanık kalacağından derin uykuya geçemeyecektir.
Bu sebeple bebeğiniz uyumadan en az 1-2 saat önce, onu evdeki tüm manyetik alan yayan ortamlardan uzak tutmalısınız.

8. Kundaklamak

Kundaklamak yüzyıllardır bebeklerin uykuya geçişini kolaylaştırmak için kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Bebeklerin özellikle yeni doğdukları dönemlerde sahip oldukları refleksler, ortalama 4-5. aya kadar devam edebilir.
Bu bağlamda bazen bebeğinizin durup dururken irkildiğini ve eğer uyuyorsa bunun etkisi ile uyandığını gözlemlersiniz. Kundaklama bebeğin bu istemsiz hareketlerini sınırlandırmak ve ana rahmindeki gibi sıkı ve çevresi sarılmış hissetmesi için kullanılır.

9. Gece Öğünü

Bebeğiniz özellikle 6 aydan küçükse, yatırdıktan 3-4 saat sonra gece saat 11 veya 12 gibi yaptığınız beslemeye “rüya öğünü” ya da ‘’gece öğünü’’ adı verilir.
Bebeğinizin gece beslemesi devam ediyorsa ve sık sık uyanıp beslenme ihtiyacı hissediyorsa “rüya öğünü” uygulaması ile beslenme ihtiyacını kontrol altına alabilirsiniz.

10. Bebeğinize Tekrar Uyuması İçin Şans Verin

Bebeklerin geceleri sık uyanma probleminin altında yatan sebep, ihtiyaç dışı yani alışkanlık gereği şeklinde gerçekleşiyorsa bu durum oldukça can sıkıcı olabilir.
Bu durumda bebeğiniz gece saatlerinde uyandığında uyandığını anlar anlamaz hemen koşmak yerine biraz bekleyip ona tekrar uyuyabilmesi için bir şans vermeniz gerekir.

Bebekler bir ihtiyaçları yoksa birkaç dakika sonra kendilerinden uykuya dönebilir. Bununla birlikte anne-babanın aşırı korumacı refleksleri devreye girip bebeğe hemen müdahale edildiğinde, bebek bu becerisini kullanma fırsatı bulamaz.

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir