Bebekler için uyku vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. İlk zamanlarda 18 saate kadar uyuyabilen bebeklerde 6. aydan sonra uyku süresi toplam 13-15 saate ulaşabilir. Üstelik henüz yürüyemeyen hatta emekleyemeyen bebekler, siz desteklemedikçe hareket edemezler.

Fakat bebekler de fiziksel sağlığı için tıpkı bizler gibi gün içinde hareket edip kaslarını çalıştırmaya ihtiyaç duyarlar.

Bu hareketler onları rahatlattığı gibi, kas gelişimlerini de sağlar. İşte bu nedenle annelerin bebeklerine tummy time etkinlikleri yaptırması uzmanlar tarafından sık sık önerilir.

Bu sebeple ebeveynlerin tummy time hakkında yeterli bilgiye sahip olması gerekir.

Tummy Time Nedir ve Faydaları Nelerdir?

Tummy time’a ‘karın üstü aktivite zamanı’ da diyebiliriz. Bu aktivite ile bebekler karınlarının üzerinde yüzüstü yatırılır. Böylece bebek sürünerek hareket etmeye ya da emeklemeye çalışarak kaslarını çalıştırmış olur.

Tummy Time Faydaları

  • Gövde stabilitesini ve baş kontrolünü destekler.
  • Sürünme, dönme, tutunma gibi motor becerileri geliştirir.
  • Yürümeye giden yol olan emekleme sürecini hızlandırır.
  • Dönme ve oturma aktivitelerine yardımcı olur.
  • Bebek sürekli sırt üstü yatmadığı için baş arkasının yassı şeklini alma riski düşer.
  • Bebeğinin karnının üzerinde bedenini taşımaya ve hareket etmeye çalışması sebepleriyle bacak, sırt, karın ve omuz kaslarını güçlendirir.

Tummy Time Egzersizlerine Ne Zaman Başlanır?

Bebeğiniz 2 haftalıkken aktiviteye 30 saniye ile bir dakika arasındaki kısa seanslarla başlayın. Yeni doğan bebeğinizin karnını, göğsünüze veya kucağınıza yerleştirmeye çalışın. Böylece yumuşak bir zeminde, sizin kontrolünüz altında bu pozisyona alışmasını sağlayabilirsiniz.
2. aydan sonra bu etkinliği 3 seans şeklinde 5 dakika boyunca uygulayabilirsiniz. 4 ay sonra, bebeğiniz karnı boyunca yuvarlanmaya başlayacak kadar güçlü

olabilir. Bunun için süreyi 15 dakikaya kadar uzatabilirsiniz.

5-6 aylık dönemde karnını kullanarak rahatça dönebilmesine, kollarını kullanmasına şahit olabilirsiniz. Bu dönemden sonra o istediği kadar göbeğinin üzerinde durabilecek. Bu yüzden kararı ona bırakmak en doğrusu. Sizin sadece teşvik etmeniz yeterli olacaktır.

Karın üstü aktiviteleri için bebeğin soğuk bir zeminde olmaması gerekir. Çünkü bebeğiniz karnında kolaylıkla soğuk alabilir. Bunun için halının üzerinde ya da karnına koyduğunuz yumuşak havlu ve minderlerin üzerinde bu etkinliği rahatça yapabilir.

Bebeğiniz karın üzerindeyken çok çabuk sıkılıp ağlayabilir ve sırt üstü dönmek isteyebilir. Pes etmeyin. O pozisyondayken, göz hizasına gelerek onunla konuşun, komik surat ifadeleriyle onu güldürün ya da oyunlar oynayın. Yani bir şekilde size dikkat kesilmesini sağlayarak bu süreyi uzun tutmaya çalışın.

Karın üstü egzersizini yapmamanız gereken tek zaman dilimi yemekten hemen sonraki süre. Yemekten hemen sonra yapılan karın üstü egzersizi, karnına baskı yapar ve onun kusmasına ya da midesinin bulanmasına sebep olabilir.

Tummy Time Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Karın üstü aktiviteleri için bebeğinizi bir halının üzerine yerleştirebilirsiniz. Zemin ahşapsa ya da sertse yumuşak bir battaniye kullanabilirsiniz.
Bebeğinizin yüzünün yakınlarına, minder ya da yumuşak oyuncaklar yerleştirebilirsiniz.

Etrafındaki objeleri kaldırmayı unutmamalısınız. Onun için güvenli bir ortam sağlamanız önemlidir.

Bebeğiniz, karnının üzerinde keyfine bakarken gözünüz üzerinde olmalıdır.

Bebeğiniz karnının üzerindeyken dikkati çabuk dağılabileceği için onunla kalarak ilgisini çekecek şeyler yapabilirsiniz. Mesela bebeğinizin yüzüne, gözlerine bakarak onunla konuşabilirsiniz. Favori oyuncaklar bu konuda hayat kurtaracaktır.

Tummy Time Egzersizleri Ne Kadar Yapılmalıdır?

Yenidoğan sürecinde karın üstü hareketlerine her gün günde 2-3 dakika süre ayırmanız yeterlidir. Bebeğiniz büyüdükçe ve kasları güçlendikçe yavaş yavaş süreyi uzatabilirsiniz. Günde toplam 20 dakika kadar çalışabilir.

Yaklaşık 4 ay kadar sonra bebeğiniz göğsünü yerden kaldırabilir. Başı dik bir şekilde dirsekleri üzerinde durabilir. Tek kolunu kaldırabilir ve yanlışlıkla bir tarafa doğru düşüp, karnından sırtına doğru yuvarlanabilir. Bu normaldir. Bu noktada bebeğiniz sıkılana kadar tummy time egzersizlerine devam edebilirsiniz.

Bebeğiniz 5 ya da 6 ay sonra karnında dönmeye başlayarak, kollarını önüne ya da yanlarına ulaşmak için kullandığı bir döneme girebilir. Bebeğiniz yeni şeyler yapabildiğini keşfettiğinde başarı duygusunu hisseder. Büyüdükçe yeni şeyler dener ve tüm bunlar onun koordinasyon yeteneğini geliştirerek güven verir. Bu dönemde günde 3-4 kere bebeğiniz sıkılana kadar tummy time egzersizlerine devam edebilirsiniz.

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı