Kefir; Özel bir maya ile keçi veya inek sütünden yapılan tadı ayrana benzeyen bir içecek türüdür. Mayası karnabahara benzer ve içerisinde birçok organizma içerir. Bebeklerde kefirin faydaları saymakla bitmez. Bu karnabahar gibi olan minik taneler büyür ve çoğalır bir sonraki mayalanma için iyi muhafaza edilirse sürekli olarak kullanılabilir. Kafkasya kökenlidir. Son zamanlarda ebeveynlerin sıkça tercih ettiği besin haline gelmiştir.

Kefir içerisinde, protein, temel mineraller, K vitamini, B, B1 ve B12 vitamini barındırır. Vücutta emilimi diğer süt ürünlerine göre daha kolaydır ve bu yüzden çokça tercih edilir.

Kefirin rahatlatıcı ve sinir sistemini düzenleyici bir etkisi vardır.

Kefir bir biyotin kaynağıdır. Biyotin, folik asit ve B12 gibi tüm B vitaminlerinin emilimini sağlayan bir B vitamini türevidir. Böbrekler, ciğer ve sinir sisteminin düzenlenmesi bu etki yüzünden kaynaklanır.

Kefir tüm besin ögelerini içeren bir probiyotiktir.

Kefir Nedir?

Kefir, içeriğinde bulunan prebiyotik bakteriler sayesinde bağırsak florasında hastalık yapıcı patojen bakterileri yok etme görevini de üstlenir. Böylece birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi olan kefir, antioksidan özelliği nedeni ile de enfeksiyonlara karşı azalan direncin artmasını sağlar.

Uzmanlar bebeklerin kefire 6-7. ay arasında başlayabileceği görüşündedir. Bununla birlikte bazı doktorlar tarafından, 8. aydan önce kefirle mayalanmış yoğurt verilmesi önerilir. Emmeye devam eden bir bebek için günde 1-2 kere sebze çorbası ve 1-2 kere kefirle mayalanarak yapılmış yoğurt vermek yeterlidir.

Bebekler için önerilen günlük kefir miktarı ise 1 yaşından sonra 1 çay bardağı kadardır. Sonraki dönemler için de uzmanlar haftada 2,5 su bardağı kefir verilmesini uygun görmektedir.

Kefirin tadını sevmeyen bebekler için, kefir meyve püresiyle karıştırılıp verilebilir.

Kefirin Bebeklere Faydaları

  • Çift zincirli aminoasitleri sayesinde bebeklerin gelişimine destek olan kefir, büyümeye de yardımcıdır.
  • Bebeklerde kemik, göz ve diş gelişimine katkıda bulunur.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir, bağırsaklardaki kötü hastalıkları önler.
  • Hastalıklara karşı savunma mekanizmasını kuvvetlendirir.
  • Bebeklerin zeka gelişimine yardımcı olur.
  • Kan şekerinin yükselmesine yol açan zararlı besinlerin vücuda girmesini ve bağırsak geçirgenliğini azaltır.
  • Alerjik hastalıklara iyi gelir.
  • Hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı gibi hastalıkların belirtilerini azaltır.
  • Kefirin içeriğinde bulunan probiyotikler vücuttaki bakteri ve virüslerle savaşarak bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Aynı şekilde probiyotik mide ve bağırsakları korur, sorunların giderilmesine yardım eder.
  • Vücut metabolizmalarını destekleyici etki gösterir ve buna bağlı olarak da yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar ve hücre yenilenmesi ile hücre gelişimini destekler.
  • Kalp sağlığını destekler ve bebeklerin ileride kalp hastalıklarına yakalanma oranını azaltır.

Evde Kefir Nasıl Yapılır?

Öncelikle kefiran ya da kefir mayası adı verilen kefir tanelerini elde etmek gerekir. Kefir taneleri boyutları 1-2 mm ile 3-6 mm arasında değişen fındık ya da bezelye büyüklüğünde olan küçük karnabaharlar gibi görünürler.

Bu tanelerin sütü fermente edici özelliği vardır ve suda erimezler. Sütle karıştırıldıklarında şişerek beyaz renge dönüşürler.

Kefir İçin Gerekli Malzemeler: 150 gram kadar kefir mayası ve 1 litre süt.

Kefir Hazırlanışı: Eczaneden, aktardan ya da marketlerden satın alınabilecek kefir mayasını oda sıcaklığındaki sütün içine koyarak hafifçe çalkalayın. Kefir yapımı sırasında yoğurt mayalarken olduğu gibi sütün sıcak olması gerekmez.
Kefiri yapacağınız kabın, daha çok cam olmasına dikkat etmeli ve işlemler sırasında hiçbir metal araç-gereç kullanmamalısınız.

Daha sonrasında karanlık olması için kabın üzerini örterek beklemeye bırakmanız gerekir. Oda sıcaklığında en az 1 gün beklettikten sonra plastik bir süzgeç yardımıyla sütü mayadan ayrıştırmalısınız. Oda sıcaklığında daha uzun bekletirseniz kefirin giderek kalınlaşır ve tüketime uygun hale gelmeyebilir.

Isı ve zaman lezzetli bir kefir yapmak için en önemli olan iki faktördür. Daha sıcak havalarda hazırlanan kefir, 18 saat gibi bir sürede hazır olabilir.

Not: Eğer hazırlanan kefir topak topak olduysa ve ekşiyse bu, oda sıcaklığında çok uzun süre beklemiş olduğu anlamına gelir. Süzgeçte kalan mayayı saklama kabında muhafaza edebilirsiniz. Elde ettiğiniz kefirden yarım çay bardağını maya olarak kullanıp lezzetli yoğurtlar da yapabilirsiniz.

Bebeğinizin Bağışıklık Sistemini Güçlendirecek Diğer Öneriler

  • Taze sebze ve meyve, ek besine başlayan bebeklerin ilk tanıştığı besinler arasındadır. Bu besinler, bebeklerin hem enerji kaynağı hem de bağışıklığına destek olur.
  • Özellikle havuç, kabak, patates, ıspanak, biber, soğan, balkabağı ve fasulye gibi sebzeler daha çok tercih edilse bile bir yaş ve sonrasında karnabahar, kereviz, lahana ve brokoli gibi kış sebzeleri yüksek C vitamini ile ilaç niyetine buharda pişirilebilir.
  • İçerikleri nedeniyle gribe karşı olmazsa olmaz besinler arasında sarımsak, kivi, portakal, limon, nar ve greyfurt bulunur.
  • Ayrıca bebek beslenmesinde ve hamilelerde balık tüketiminin bu mevsimde artması Omega 3 alınmasını sağlar ve vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir.
Daha Fazlası Beslenme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir