Bebeklerde gelişim açısından en önemli etmenlerden biri, fiziksel gelişimlerdir. Fiziksel gelişimlerin önemli basamaklarından bir tanesi de yürüme becerileridir. Yürüme becerisi, bebeklerin gelişim süreçlerinde belirli zamanlarda ve belirli fiziksel gelişim basamaklarıyla gerçekleşir.

Her bebeğin gelişimi kendine özgü olsa da yürüme becerisinin hemen hemen aynı dönemlerde gerçekleştiği görülür.
Hangi dönemde bebeğin hangi basamakları tamamlaması gerektiğini bilen ebeveynler, doğru müdahalelerde bulunup bebeklerinin gelişim basamaklarını sağlıklı bir şekilde geçirmelerine yardımcı olabilirler.

Bu nedenle, bebeğinizin ne zaman yürümeye başlayacağını ve bunun nasıl gerçekleşeceğini ayrıntılı bir şekilde bilmeniz gerekir.

Yürüme, bebeğinizin kaslarının gelişmesine ve güçlenmesine bağlı olan becerilerdir. Bebeğinizin dengesini kurabilmesi ve dik durabilmesi için baş, karın ve sırt kaslarının gelişmiş olması gerekir. Aynı şekilde kol ve bacak kaslarının güçlenmesi gerekir.

Bebeğiniz doğduğu andan itibaren kollarını ve bacaklarını hareket ettirerek, yattığı yerden başını kaldırmaya ve dönmeye çalışarak kaslarını güçlendirmeye başlar. Sizin de bu süreçte çeşitli egzersizlerle bebeğinizin kas gelişimine yardımcı olmanız önemlidir. Bebeğinize onun bacaklarını ve kollarını hareket ettirecek egzersizler yaptırmanız, yürüme becerisini gerçekleştirmesinde fayda sağlayacaktır.

Bebekler Ne Zaman Yürür?

Bazı bebekler hiç emeklemezken bazı bebekler de uzun süre emekleyip, yürümeye geç başlayabilirler. Her bebek için farklı olmakla birlikte, yürüme yaşı ortalama olarak 12-18. aylar arasındadır. Bazı bebekler, 12. aydan da önce yürüyebilirler.

Bebeklerin yürümesinin erken veya geç olması, bilinenin aksine zekası ile ilgili değildir. Kaba motor beceri hareketleri, bebeklerde oldukça geniş parametrelerde olabilir. Bununla birlikte elde edilen verilere göre, ortalama olarak 11. ay bebeklerin yürümeye başladığı zamandır.

Bebekler Neden Geç Yürür?

  • Yürümeyi geciktiren nedenler genel olarak bebeğin çok hızlı emeklemesidir. Hızlı emeklemek, yürümeye karşı olan heveslerini azaltabilir. Çünkü hali hazırda yürüme yerine emekleme ile her yere rahatlıkla ulaşabilir.
  • Aşırı korumacı ebeveyn tutumuna sahip olmak da yürümeyi geciktirebilir. Bunlar arasında bebeğin üşüyeceği, mikrop kapacağı ve düşeceği gerekçesiyle sürekli kucakta tutulması yer alır.
  • Bebeğin fazla kilolu olması da yürüme, emekleme ve dönme gibi diğer kaba motor hareketlerinin gecikmesine neden olabilir.

Yürümeye başlamak için, bebeğinizin kaslarının yeterince gelişmesi ve vücudunu taşıyabilecek kadar güçlenmesi gerekir. Bu güçlenme için, önceki aylarda yapılan egzersizler ve sizin gerçekleştireceğiniz destekli yürüme alıştırmaları oldukça önemlidir.

Bebeğinizin yürümesini destekleme konusunda bir diğer önemli nokta da bebeğinizi cesaretlendirmenizdir. Bebeğinizin oturduğu yerde sürekli istediklerini önüne koymanız, onda motivasyon eksikliğine neden olur. Bu sebeple istediği şeyi alabilmek için bir yerlere tutunarak ayağa kalmaya çalışan bebeğinizi yüreklendirmeniz, düştüğünde kendi kendine kalkmasına fırsat vermeniz ve ona karşı aşırı korumacı davranmamanız, bebeğinizin kendisine olan güvenini arttıracağından onu yürümek için cesaretlendirecektir.

Bebeklerde Yürüme Korkusu Nedir?

Bebeklerde yürüme korkusunun altında yatan sebep genellikle psikolojik bir korkudan kaynaklanıyor olabilir. Bazı korkularını yenmekte güçlük çeken bebeklerin yürümesinde gecikme problemi yaşanabilir.

Örneğin, bebeğiniz adım atmaya başladığında düşüp canını yakabilir ya da anne ve babaların aşırı koruyucu davranarak bebeğinin yürüme esnasında düşmesini engellemeye çalışması da bebeğin geç yürümesine neden olabilir.

Ancak bazı fizyolojik nedenlerden dolayı da bebeklerde yürümede gecikme sorunu yaşanabilir. Kas yapısı güçsüz olan bebeklerde yürüme konusunda bazı korkular yaşanabilir.

Ebeveynler yürüme korkusu olduğunu gözlemlediği bebeğini yürümeye teşvik ederek bu korkularını yenmesini ve hareket kabiliyetini arttırmalarını sağlayabilirler. Aynı zamanda bebeklerdeki kas rahatsızlıkları ve srebral palsi gibi hastalıkların yaşanması durumunda bebeklerde yürümeyi zorlaştıran sorunlardan biridir.

Bu nedenle bebekler emekleme döneminde gözlemlenmeli ve bu nörolojik sorunların ortadan kaldırmak amacıyla mutlaka doktora başvuru yapılması gerekir. Aksi takdirde bebeğin tedavisi daha güç bir hal alabilir.

Bebeklerin Yürümeye Hazır Olduğunu Gösteren İşaretler

  • Bebeğiniz oturma ve emekleme aşamalarını tamamladıktan sonra 8-9. aylarda yardımla yürüme aşamasına geçecektir. Bunun için önce bir yerlere tutunup kendini yukarı çekmeyi öğrenir. Bundan sonra destek alıp dengeye durma aşamasıdır. Bu durum bebeğiniz size yürümek için artık hazır olduğunun sinyallerini verir.
  • Yaptığınız alıştırmalardan sonra bebeğiniz gerekli öz güveni kazandığında artık mobilyalardan ve duvarlardan destek alarak yürüme denemelerine başlayacaktır.
  • Bebeğiniz 9-12. Aylarda kendi başına dengede durmaya çalışır. Bebeklerin yürüme sürecince önemli nokta dengede durmaktır. Bu nedenle bebeğiniz birkaç saniyeliğine de olsa dengede durmaya başladıysa yakında ilk adımları da gelecek demektir. Bu aşamada bebeğinizin dengede durma konusunda ona cesaret verin bunu bir oyuna çevirin.

Bebeğinizin düşeceğinden endişe duyarak korkutmak cesaretine kıracaktır bu nedenle tam yürüme aşamasında olan bebeğinizin dengede durması konusunda onu cesaret vermelisiniz. Bebeğiniz yürümeye çalışırken ona göstereceğiniz sevgi bebeğinizin yürüme konusunda daha özgüvenli olmasını sağlayacaktır.

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı