Bahar aylarına giriş yapmak, herkes için özgürce doğanın keyfini çıkartmak anlamına gelse de hapşırma krizleri, burun akıntısı ve kaşıntısına yol açan ‘alerjik nezle’, ‘saman nezlesi’ ya da halk arasında bilinen adıyla ‘bahar alerjisi’ oldukça rahatsız edici bir sağlık sorunu olarak ortaya çıkabilir.

Yapılan araştırmalara göre, anne veya babası alerjik olan bebek ve çocuklarda alerjiye rastlanma ihtimali %30, her iki ebeveyni alerjik olan bebek ve çocuklarda alerjiye rastlanma oranı %60’tır.

Polen, nefes yoluyla solunum yollarına ulaşarak cilt, saç ve gözlere de yerleşebilir. Bu durum, alerjik olmayan bebek ve çocuklarda sorun oluşturmazken, alerjik olan bebek ve çocuklarda bağışıklık sistemi harekete geçer ve burunda, gözlerde veya bronşlarda alerjik iltihaplanma adı verilen tepki görülebilir.

Çocuklarda bahar alerjisi, ebeveynler tarafından sıklıkla soğuk algınlığı ya da grip olarak algılanabilir. Bu sebeple bahar alerjisi hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olunması önemlidir.

Bebekler ve Çocuklarda Bahar Alerjisi

Bahar aylarında burunda akıntı veya burun tıkanıklığı nedeniyle doktora başvuran bebek ve çocukların yaklaşık yarısı alerjik nezledir.

Alerjik nezle ya yıl boyunca sürer ya da mevsimseldir. Mevsimsel alerjik nezlede genellikle çiçek açmayan ve polenleri rüzgar ile saçılan bitkiler etkendir. Sıklıkla bahar aylarında özellikle bitkilerdeki tozlaşma döneminin başlamasıyla, üst solunum yollarını etkileyen alerjik nezlenin temel belirtileri; sık tekrarlayan burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve aksırık-hapşırma nöbetleri ile kendini gösterir.

Aksırık veya hapşırmalar arka arkaya 10-20 atak halinde, burun akıntısı ise su gibi olup çok bol miktarda ve devamlıdır. Akıntı olmadığı durumlarda bebekler ve çocuklarda burun tıkanıklığı meydana gelebilir.

Burun tıkanıklığı burun içini kaplayan mukozanın şişmesinden olur. Bu durum çok şiddetlenir ve uzun süre devam ederse burun boşluğuna açılan yüz sinüslerinin kanalları tıkanarak kulak ve baş ağrılarına ve sinüzite sebep olabilir.

Burun kaşıntısı da bahar alerjisinde oldukça tipiktir. Bebeklerin veya çocukların çeşitli mimiklerle burnunu açmaya çalışması ve kaşıması gözlenebilir. Bahar alerjisi, göz sulanması ve kaşıntısı gibi göz alerjileri ile birlikte görülebilir. Bazen damakta ve genizde akıntı veya kaşıntı durumu oluşabilir.

Bahar Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Bahar alerjisi çoğunlukla soğuk algınlığıyla karıştırılabilen bir hastalıktır. Eğer nezle, ilkbahar ve yaz aylarında başlayıp, üç haftadan uzun sürüyorsa ve iyileşme eğilimi göstermiyorsa, bahar alerjisi şüphesi kuvvetli hale gelir. Böyle durumlarda mutlaka doktora danışılması gerekir.

Evlerde bulunan çiçek ve bitkiler, polenlere karşı duyarlı olan bebek ve çocukları çok fazla etkilemezken; açık havada, yeşillik alanlarda, ormanda, kırda görülen bitkilerin alerjik nezle şikayetlerinin artmasına neden olabilir.

Söz konusu alerjilere polenlerin yanı sıra; evdeki toz, hayvan tüyleri, tütün dumanı gibi alerjenler de yol açabilir. Alerjik nezlesi olan bebek ve çocuklarda astım da görülmesi sık karşılaşılan bir durumdur.

Bu nedenle aileler çocukta öksürük ve hırıltı belirtilerine karşı dikkatli olmalıdır. Henüz bebeklik ve çocukluk çağlarında ilk belirtilerini veren hastalığın, kişinin tüm hayatı boyunca birlikte yaşamayı öğrenmesi gereken bir durum haline gelebilir.

Bebeklerde Bahar Alerjisi Nedeniyle Oluşan Uyku Problemi

Polen alerjisi olan bebeklerin, burunlarındaki tıkanıklık ve akıntı sebebiyle uyku kaliteleri düşer. Uykularını alamayan ve sıklıkla uyanan bebekler, gün boyu kendilerini yorgun ve halsiz hissedecektir. Bu durum çoğu zaman bebeklerde yoğun bir huzursuzluğa ve ağlama nöbetlerine neden olabilir.

Önlem alınmadığı takdirde ileri vakalarda yorgunluk, iştahsızlık, baş ağrısı, sinüzit ve orta kulak iltihabı gelişebilir. Bazı alerjik bebeklerde, egzama adı verilen bahar aylarında özellikle giysinin örtmediği açık vücut bölgelerinde ciltte kaşıntı, kuruluk, kızarıklık gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.

Bebeğinizi Polenlerden Nasıl Koruyabilirsiniz?

Özellikle alerjik bebekler ve ebeveynleri için bahar ayları tam bir eziyete dönüşebilir. Bebeğinizin bahar alerjisi olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuza danışmanız ve gerekli durumlarda tedavi almanız oldukça önemlidir.

Bununla birlikte, bebeğinizi polenlerden koruyabilmek ve bahar alerjisi riskini en aza indirgemek için yapabileceğiniz bazı püf noktalar bulunur;

  • Evinizi sabah saatlerinde değil, öğleden sonra havalandırılmalısınız.
  • Otomobilinizde seyahat ederken, camları gerekmedikçe açmamalı veya polen filtreleri kullanmalısınız.
  • Dışarı çıkarken bebeğinizin gözünü olabildiğince koruyan güneş gözlükleri kullanmalı ve gözlüklere polen yapışabileceği için sık sık yıkamalısınız.
  • Dışarıdan eve geldiğinizde hem kendinizin hem bebeğinizin kıyafetlerini hemen değiştirmeli ve mümkünse duş almalısınız.
  • Dış ortam aktivitelerinin, özellikle polenlerin yoğun olduğu sabah ve öğlen saatlerde olmamasına özen göstermelisiniz. Saat 16.00’a kadar olan zaman dilimi içerisinde yeşillik alanlardan uzak durmak da faydalı olacaktır.
  • Bebeğinizin özellikle bu dönemde toz, sigara dumanı, boya kokusu, parfüm gibi etkenlerden uzak tutmalısınız.
Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir