Bebeklerde gelişim açısından en önemli etmenlerden biri, fiziksel gelişimlerdir. Fiziksel gelişimlerin önemli basamakları ise oturma, emekleme ve yürüme becerileridir. Tüm bunlar, bebeklerin gelişim süreçlerinde belirli zamanlarda ve sırayla gerçekleşir.

Her bebeğin gelişimi kendine özgü olsa da bu basamaklardan bazılarının, hemen hemen aynı dönemlerde gerçekleştiği görülür.

Hangi dönemde, bebeğin hangi basamakları tamamlaması gerektiğini bilen ebeveynler, doğru müdahalelerde bulunup bebeklerinin gelişim basamaklarını sağlıklı bir şekilde geçirmelerine yardımcı olabilirler.

Bu nedenle, bebeğinizin ne zaman oturmaya başlayacağı, ne zaman emekleyeceği ve yürüyeceğini ayrıntılı bir şekilde bilmeniz gerekir.
Oturma, emekleme ve yürüme bebeğinizin kaslarının gelişmesine ve güçlenmesine bağlı olan becerilerdir. Bebeğinizin dengesini kurabilmesi ve dik durabilmesi için baş, karın ve sırt kaslarının gelişmiş olması gerekir. Aynı şekilde emekleyebilmek ve yürüyebilmek için de kol ve bacak kaslarının güçlenmesi gerekir.

Bebeğiniz doğduğu andan itibaren kollarını ve bacaklarını hareket ettirerek, yattığı yerden başını kaldırmaya ve dönmeye çalışarak kaslarını güçlendirmeye başlar. Sizin de bu süreçte çeşitli egzersizlerle bebeğinizin kas gelişimine yardımcı olmanız önemlidir.

Bebeğinize onun bacaklarını ve kollarını hareket ettirecek egzersizler yaptırmanız, bu fiziksel gelişim basamaklarını gerçekleştirmesinde fayda sağlayacaktır.

Bebekler Ne Zaman Oturmaya Başlar?

Bebeklerde oturma aşaması en erken 4. ayda başlarken 9. aya kadar devam edebilmektedir. Şüphesiz ki her bebek için bu süreç birbirinden farklı olacaktır. Bebeklerin oturabilmeleri için kaslarının yeteri kadar güçlenmiş olması, boyun bölgesini tutabilmesi ve otururken dengesini mümkün olduğunca sağlayabilmesi gerekir.

Kısacası doktorunuzun onayını alarak, bebeğinizi 4 aylıkken oturtmaya başlayabilirsiniz. 4 aylık olduğunda kendi kendine yan taraflara dönebilen ve başını kontrol edebilmeye başlayan bebeğiniz, destekleyerek oturmaya da hazır demektir. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta, alıştırma aşamalarını kısa süreli tutmanız ve mutlaka desteklemeniz gerektiğidir.

Bebeğinizin oturması için onu desteklemeniz, onun oturma becerisi kazanmasına daha hızlı adapte olmasını sağlar. Destekle oturmaya başlayan bebeğinizin kaslarını güçlendirmek için, sık sık egzersizlere devam etmeniz gerekir. Zaman geçtikçe kısa aralıklarla kendi kendine oturmasını sağlayarak, bebeğinizin 6. ayda desteksiz bir şekilde oturabilmesini sağlayabilirsiniz.

Bebekler Ne Zaman Emekler?

Emekleme becerisi, tıpkı kendi başına oturabilmek gibi bebeğinizin fiziksel gelişiminde önemli bir basamaktır. Her bebeğin gelişimi farklı olduğu düşünüldüğünde, emekleme zamanı da farklılık gösterebilir. Çoğu bebeğin belirli bir dönemde oturmaya başlamasının aksine, emekleme her bebeğin aynı dönemde gerçekleştirdiği bir beceri değildir.

Bebeklerin emekleme stilleri oldukça değişkenlik gösterebilir. Bir bebek öne doğru emeklemeyi öğrenirken, bir başkası arkaya doğru emekleyebilir. Bir bebek elleri ve dizleri üstünde emeklemeye çalışırken bir başkası ayakları ve elleri üstünde emeklemeye çalışır.

Hatta bazı bebekler, emeklemeden yürümeye başlayabilirler.

Ortalama olarak 8. ay, genellikle bebeklerin emeklemeye başladığı zamandır. Bu dönemde bebeğinizin emeklemeye alışması ve bebeğinizi emeklemeye teşvik etmek amacıyla, oyuncaklarını bulunduğu yerde biraz uzağa koymalı ve onun emekleyerek oyuncağa ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinize bu konuda elinizden geldiğince fırsat vermelisiniz. Uygun bir zemin üzerine temiz bir battaniye, halı veya çarşaf serip bebeğinizi yüzükoyun yatırın. Karşısına geçin ve onu yüzünüzde kocaman bir gülümsemeyle kendinize çağırın.

Ancak emeklemenin, bebekler için bir gelişim ölçütü olmadığını göz önünde bulundurmanız gerekir. Bazı bebekler, yürümeye başladıktan sonra dahi emeklemeyi öğrenebilir. Bununla birlikte, hiç emeklemeyen bebeklerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır.

Bebekler Ne Zaman Yürür?

Bazı bebekler hiç emeklemezken bazı bebekler de uzun süre emekleyip, yürümeye geç başlayabilirler. Her bebek için farklı olmakla birlikte, yürüme yaşı ortalama olarak 12-18. aylar arasındadır. Bazı bebekler, 12. aydan da önce yürüyebilirler.

Bebeklerin yürümesinin erken veya geç olması, bilinenin aksine zekası ile ilgili değildir. Kaba motor beceri hareketleri, bebeklerde oldukça geniş parametrelerde olabilir. Bununla birlikte elde edilen verilere göre, ortalama olarak 11. ay bebeklerin yürümeye başladığı zamandır.

Bebekler Neden Geç Yürür?

  • Yürümeyi geciktiren nedenler genel olarak bebeğin çok hızlı emeklemesidir. Hızlı emeklemek, yürümeye karşı olan heveslerini azaltabilir. Çünkü hali hazırda yürüme yerine emekleme ile her yere rahatlıkla ulaşabilir.
  • Aşırı korumacı ebeveyn tutumuna sahip olmak da yürümeyi geciktirebilir. Bunlar arasında bebeğin üşüyeceği, mikrop kapacağı ve düşeceği gerekçesiyle sürekli kucakta tutulması yer alır.
  • Bebeğin fazla kilolu olması da yürüme, emekleme ve dönme gibi diğer kaba motor hareketlerinin gecikmesine neden olabilir.

Yürümeye başlamak için, bebeğinizin kaslarının yeterince gelişmesi ve vücudunu taşıyabilecek kadar güçlenmesi gerekir. Bu güçlenme için, önceki aylarda yapılan egzersizler ve sizin gerçekleştireceğiniz destekli yürüme alıştırmaları oldukça önemlidir.

Bebeğinizin yürümesini destekleme konusunda bir diğer önemli nokta da bebeğinizi cesaretlendirmenizdir. Bebeğinizin oturduğu yerde sürekli istediklerini önüne koymanız, onda motivasyon eksikliğine neden olur.

Bu sebeple istediği şeyi alabilmek için bir yerlere tutunarak ayağa kalmaya çalışan bebeğinizi yüreklendirmeniz, düştüğünde kendi kendine kalkmasına fırsat vermeniz ve ona karşı aşırı korumacı davranmamanız, bebeğinizin kendisine olan güvenini arttıracağından onu yürümek için cesaretlendirecektir.

Daha Fazlası Genel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir