Bebeklerde Pişik Sorunu ve Çözüm Önerileri
Yeni doğan bebekler anne karnındaki sürede içerisine dolan sıvı ve gazı dışkı ile atarlar. Bu sebeple günde bazen 6 kere bile bezini doldurabiliyorlar. Bezlerini her saat başı kontrol edip, altına yaptıkları zaman hiç bekletmeden bezi değiştirmek gerekir. Yeni doğan bebeklerin cildi çok nazik ve çok narin olduğu için pişik olmaları çok kolaydır. Bu yüzden bezi sıklıkla kontrol etmek de fayda vardır. Kontrol ettikçe bebeğin poposunda bir pişik olup olmayacağını daha kolay bir şekilde anlayabilirsiniz.
Pişik Oluşmaması İçin Alınacak Önlemler
Bebeklerin altı sık sık kontrol edildiği için herhangi bir kızarıklık, yanık belirtisi olup olmadığı mutlaka fark edilir. Bu durum fark edildiğinde daha pişik oluşmadan önlem alınmalıdır. Pişiğin ilk belirtisi kızarıklıktır ve bu görüldüğünde kızarık olan bölgeye hakiki zeytinyağı sürülüp bezlenebilir. Zeytinyağı bebek poposunun daha nemli kalmasını sağlayacağı gibi yanık ve pişik oluşumunu da önleyecektir.
Aynı zamanda herhangi bir yan etkisi de bulunmadığı için bebek teninde bir zarar oluşturmaz. Bilakis birçok yönden fayda sağlayabilir. Diğer bir yöntem ise bebeğin altı her açıldığında bir miktar hava aldırmaktır. Mesela yaz aylarında altı açık bir şekilde üstüne ince bir bez atarak bekletilirken kış aylarında battaniyenin altında bir süre bekletilebilir. Böylelikle bebek poposu hava aldırılır ve pişik oluşmadan temiz hava ile önlenmiş olur.
Sık Sık Altını Değiştirmek
Bebeklerin poposunda pişiğin oluşmaması ve ilerlememesi için tamamen dolmasını beklemeden azıcık altını kirletmesi halinde bile değiştirilmesi gerekir. Bu aşamada maddi açıdan tasarruf etmenin düşünülmemesi ve bebeğin sağlığına önem verilmesi gerekir. Zira bebeğin poposunda ki bez uzun süre orada kaldığında havasızlıktan pişik oluşacağı gibi, yaptığı idrarın asidinden de teni zarar görebilir. Bu sebeplerden ötürü sık sık bebeğin bezini değiştirmek pişiği önleyecektir.
Pişik Kremleri
Bütün bu yöntemler uygulanırsa bebekte pişiğin oluşma ihtimali de en alt seviyeye indirilmiş olur. Fakat her ne kadar dikkat edilmesine rağmen yine de bebeğin poposunda pişik oluşmuşsa pişik kremleri kullanılması gerekir. Pişik kremleri kullanırken içerisine çok dikkat edilmeli ve bitkisel, doğal ürünler içeren kremler alınmalıdır. Bu şekilde yapılan tercih bebeğin sağlığı ve cildinin zarar görmemesi için çok önemlidir. Pişik kremlerinde bilinen ve güvenilen markaları tercih etmek sizin açınızdan daha iyi olur. Ayrıca doktor veya eczacı dan da en doğal ve kaliteli ürün bilgisini alabilir ve onların tavsiye ettiği şekilde kullanabilirsiniz.
Boyunda Oluşan Pişikler
Pişik denilince akla direk popoda oluşan pişikler gelir ama popo haricinde de oluşan pişiklere de dikkat edilmelidir. Bebeklerin boynunda oluşan pişikler genellikle kilolu olup etlerinin birbirine değmesi sonucunda oluşur. Bu durum genellikle yaz aylarında terleyip silinmeyen bebeklerde oluşan bir pişik türüdür. Böyle olmaması için bebeğin boğazının sık sık kontrol edilmesi ve nemli bırakılmaması gerekir. Kuru cilde sahip olan bir bebekte ise hakiki zeytinyağı ile nemlendirme sağlanarak pişik oluşumu engellenebilir.
Eklem Yerlerinde Oluşan Pişikler
Bazı bebekler de koltukaltı sürekli yapışık olduğu için pişik olma ihtimali çok yüksektir. Bu sebeple koltuk altının birbirine temas etmeyecek şekilde giydirilmesinde fayda vardır. Ayrıca bebeklerde popo pişiğinden sonra en çok karşılaşılan diğer pişik bölgesi de eklem yerleridir. Bu pişik türü ile genellikle yaz aylarında karşılaşılabilir. Eklem yerlerinin de birbirine temas etmesi engellenmeli ve sürekli kontrol edilerek pişiğin önlenmesi gerekir. Aksi durumda pişik önleyici kremlerle tedavi edilebilir.
Bebekler Pişik Çeşitleri
- Bez Pişiği
Daha çok görülen pişik türü olan bez pişiği bebeklerin çoğunda ve herhangi bir zamanda görülebilmektedir ve daha çok rastlanan bir tür olan bez pişiğinde çocuk bezi olan bölgelerde kızarmış ve kalkmış bir cilt olur. Bebeğinizin dışkısından kaynaklanan mikrop ve bakterilerden oluşmaktadır. Bebek bezi pişiklerinde Bebeğinizin poposunda parlak kırmızı renklerde yara ve lekeler bulunmakta ve hafif kızarık bir cilt oluşumlarından sert deri olacak kadar ilerleyebilmektedir.
Çoğu bebek büyüyene kadar bebek bezi pişiğine, en az üç kez karşılaşabilmektedir. Bebek bezi içinde hafif ya da ağır yaralı olarak geçirebilmektedir. Yeni doğan bebeklerde pişiklerin görülmesi daha nadir olmaktadır. Bunun nedeni ise, yeni doğan bebeklerde bezlerin çok sık değiştirmesidir. Bebek büyüdükçe daha seyrek olarak bez değişeceği için pişik fark edilmesi geç olabilmektedir. Özellikle 9-12 aylık bebeklerde bez pişiği daha çok görülür.
- Pişik Yarası
Bebeklerde pişik çeşitlerinin bir diğeri olan pişik yarasında, oluşan pişirin bakteri ve mantar enfeksiyonu ile daha ciddi sorunlara yol açabilen bir tür mantar enfeksiyonu olan pişik yarasıdır. Pişik olan bebeklerin birçoğu bağırsaklardan gelen Candida adı verilen bir tür mikroba yakalanır. Bu maddeler ile pişik oluşumu daha çok gelişmekte bazen beyaz yuvarlak pul lezyonları biçiminde etrafları kızarık dokulu, uçları kalkın yaralar oluşabilmektedir. Pişik yarasında tedavi ve önleme için doktorunuzun size vereceğim krem ve losyonları kullanmak iyi bir tedavi olacaktır.
Pişiğe Neden Olan Etkiler
- Hassas ve narin cilde sahip deri
- Doğal koruyucu yağları kullanmak yerine, sert sabun kullanımı
- Çocuk bezlerini seyrek değiştirme ve uzun süre bırakılan plastik, naylon donlar, nemli ve sıcak bir ortam yaratarak bakterinin gelişimini kolaylaştırmak
- Kullanımı nadir de olsa kumaş bez kullanımında deterjan ve solüsyonların az durulanması sonucunda bizde kalması
- Sürtünme, çocuk bezinin hassas olan bebek derisine deriye daha çok sürtünmesi sonucunda pişik ortaya çıkabilmektedir.
Pişik Nedenleri ve Tedavisi
Bebek ve çocuklarda pişiğe önlenmesi için yapılması gereken en önemli husus çocuk bezlerini naylon olmayan, bez kullanılması pişik bölgenin açık tutulması ve çocuk bezlerini sık sık değiştirilmesi peşin önlenmesi adına en önemli davranışlardır. Bebeklerimiz mümkünse her büyük idrarında bezinin değişmesi faydalı olacaktır. Bunun yanında doktorunuzun size tavsiye edeceği losyon ve kremler de küçüklerin önlenmesi ve tedavisinde büyük rol oynamaktadır. Bunların yanında kenarlı bebek bezi kullanmak pişi önlemektedir.
Bebeklerde pişik konusunda unutulmaması gereken en önemli nokta pişiği tedavi etmek yerine pişik konusunda önleyici korumalar almak daha faydalı olacaktır. Bebeklerde kullanacağınız özellikli bez bağlanan bölgelerde parfümlü ürünler, kremler ve bir türlü benzer alerji yapabilmektedir. Çocuklarda özellikle kokusuz ıslak havlu ve hipoalerjenik ürünler kullanmayan dikkat edilmeli, mümkün oldukça bol su ile temizlik yapılmaktadır. Uzun süre geçmeyen pişik yaralarında kesinlikle doktora başvurulması gerekmektedir. İlaç tedavisi ve düzenli bir şekilde kullanarak pişik ve idrar yolu enfeksiyonlarından önleyici olabilmektedir. Çocuklarımızın pişiklerini sık sık kontrol etmede fayda vardır.