Bebeklerin fiziksel gelişiminin normal seyrinde gidip gitmediği belirli becerileri zamanında kazanıp kazanamamasından anlaşılır.

Bebeklerin oturmaya başlaması da bu becerilerden biridir. “Bebekler kaç aylıkken oturur?” sorusu da bu nedenle en çok merak edilen sorular arasında yer alır.

Her bebeğin gelişim hızı birbirinden farklıdır bu nedenle kimi bebek daha erken oturabilmeye başlarken, kimi bebek daha geç oturmaya başlar.

Bununla birlikte oturmak, bebeğin en önemli gelişim aşamasından bir tanesi olduğu için bu konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmak önemlidir.

Bir Bebek Hangi Aydan İtibaren Oturmaya Başlar?

Bağımsız oturmak, bir bebeğin gelişim sürecinde ilk yılının en önemli dönüm noktalarından biridir.

Bebek için dünyaya yeni bir bakış açısı kazandırır, böylece birçok yeni şey keşfedebilir. Ayrıca yürüme eylemi için genellikle bu bir ön koşuldur. Birçok bebek oturma pozisyonundan kalkar ve ardından ilk adımlarını atarak yürümeye başlar.

Bağımsız Oturma Gelişimi Nasıl Oluşur?

Bebeğiniz genellikle yaşamın 9. veya 10. ayında tek başına ve bağımsız olarak oturabilir. Bununla birlikte, bebeğiniz kaslarını oturma eylemi için dördüncü aydan itibaren hazırlamaya başlar. Kollarıyla kendini destekleyerek başını kaldırması ya da bacaklarını yukarı kaldırıp kuvvet alarak oturmaya çalışması gibi. Bu davranışlar sırt ve boyun kaslarını güçlendirir.

İlk oturma denemeleri bu davranışlardan kısa bir süre sonra başlar. Ancak yine de güvensizdir, bağımsız oturma sadece birkaç dakika mümkündür. Yaşamın 6. ayında birçok bebek özgür oturamaz, ancak yine de kolları öne doğru desteklenir.

Bebeklerin başlangıçta sık sık düşmesi ve ona yardım etmek istemeniz normaldir. Fakat çocuk doktorları ve ortopedik cerrahlar, ebeveynlerin henüz tam olarak oturamayan bebekleri tekrar tekrar oturtmaya çalışmasını önermez. Bebeğe sırt kaslarının gelişimini destekleyen yardımlar sağlamak çok daha iyidir.

İlk oturma denemelerine paralel olarak, bebeklerin çoğu emeklemeye başlar. Bunu yapmak için koltuktan öne doğru düşer, dizlerinin üstüne çıkar ve emekleme hareketleriyle ilerlemeye çalışırlar. Zamanla sırt, mide ve boyun kaslarını daha da güçlenir, böylece bebek yaşamın 8. ayından itibaren güvenli ve bağımsız bir şekilde oturabilir. Bunun yanında omurlar gerilir. Bu da dik bir yürüyüş için temel gereksinimdir.

3.5-5 Ay: Bebekler bu dönemde uzanırken kollarıyla kendisini destekler. Bu da sırt kaslarının güçlenmesini sağlar.

5-7 Ay: İlk oturma denemeleri bu dönemde gerçekleşir, genellikle kollar öne katlanmış durumdadır. Yine de desteksiz oturmak bu dönemde zorlayıcıdır.

6-8 Ay: Bebeğin bu dönemde yardım almadan kısa bir süre oturması mümkündür, ancak düşme ihtimali göz ardı edilmemelidir.

8-10 Ay: Bu aylar arasında bebekler tamamen desteksiz, bağımsız ve güvenli bir şekilde (devrilmeden ve dengesini kaybetmeden) oturabilmelidir.

Bebekler için oturmak öncelikle güçlü çekirdek kasları ve büyük ölçüde S şeklinde bir omurga gerektirse bile, bunlar tek başına yeterli değildir. Beyin yapısının nöral gelişimi de bu yeterliliğin kazanılmasında önemli rol oynar. Görme ve duyma gibi uyarılarda bu süreçte önemli itici güçlerdir.

Bebeğiniz 10. ayını doldurmasına rağmen hala bağımsız oturmuyorsa, herhangi bir sorun olup olmadığını anlamak için çocuk doktoruna muayene olmanız faydalı olacaktır.

Bebeklerde Oturma Aşamaları

  • Oturmaya Hazırlanma

Doğumdan itibaren bebeğinizin boyun, karın ve sırt kasları güçlenmeye başlar. Yüzüstü pozisyondayken başını kaldırıp size bakması, yatarken ayaklarıyla tekme hareketleri yapması bile onun kaslarının geliştiğine işarettir. Bebeğinizin kaslarını geliştirerek motor becerilerini yükseltmek istiyorsanız, yatarken pozisyonunu sık sık değiştirin. Size uzanmasını, kollarını kaldırmasını ve boynunu tutabilmesini sağlayın. Karın ve boyun kaslarının güçlenmesi çok önemli.

  • İlk Denemeler

Bebeğiniz genellikle 3-4 aydan sonra kendi başını tutabilir. Bunun gibi motor becerilerini keşfettikten ve kas geliştirme çalışmalarını tamamladıktan sonra ilk alıştırmalara başlayabilirsiniz. İlk olarak onu kucağınıza oturtun, ellerini tutarak başını kontrol etmesini sağlayın veya bir koltuğa oturtun ve çevresine yastıklar dizerek onun dengede kalmasını sağlayın. Ondan gözlerinizi asla ayırmayın. İlk denemelerinde çok çabuk yan tarafa doğru devrilebilir. Zamanla oturma süresi artacaktır.

  • Desteksiz Oturma

Yastıkla desteklediğinizde dengesini sağlayabiliyor ve oturuyorsa, artık yastıklara hiç ihtiyacınız yok. Onu yumuşak bir alana oturtun. Bu alan bir sandalye ya da güvensiz bir koltuk olmamalı. Bir minderin veya yatağın üstü doğru seçim. Onu oturtun ve sırtını hafifçe destekleyin. Elinizi çektiğinizde oturuyor olacaktır fakat onu bu aşamada da kontrol altında tutmanızda yarar var. Zamanla onun kendi başına oturabildiğini göreceksiniz.

Daha Fazlası Genel
Yorumlar Kapalı